RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Prednosti i mane kombi vozila

Prednosti i mane kombi vozila

Kombi je vrsta transportnog vozila srednje veličine (između autobusa i putničkog vozila) sa najmanje četiri točka, čija ukupna masa ne prelazi 3,5 tone i koji se uspešno koristi za transport kako ljudi tako i tereta. Radi se o jednom od najkorisnjih, najsvestranijih i najpopularnijih motornih vozila. U nastavki da pogledamo koje su to prednosti i mane kombija u odnosu na druge vrste transportnih sredstava.

 

PREDNOSTI KOMBI VOZILA

 

KAPACITET, VELIČINA I FLEKSIBILNOST NAMENE

Kombi vozila su izdržljiva, dugotrajna i fleksibilna. Mogu da se prilagođavaju za različite vrste tereta. Na primer, glavna namena može da bude prevoz tereta, a već sutradan u njima mogu da se ubace sedišta za prevoz putnika.

U zavisnosti od namene postoji tri vrste kombi vozila:

 

1. Za prevoz tereta

Za ovu namenu najčešće ih koriste pošte i kurirske službe, agencije za selidbe, manje firme kao što su pekare, poslastičarnice, stovarišta građevinskog materijala i ostali poslovni subjekti koji organizuju sopstvenu dostavu. Nezamenjivi su u logističkim lancima malih i srednjih preduzeća u urbanim sredinama. Veliki kamioni ne mogu da pristupe prodavnicama i radnjama, tako da su kombi vozila nezaobilazna karika u prevozu robe od velikih magacina na periferiji do pojedničnih radnji u uskim ulicama u centrima gradova.

Poseduju teretni prostor (najčešće sa dimenzijama - širina 2m, dužina 4m, visina između 1,6m i 2m) koji je savršen za srednje i velike predmete koje treba slagati, i u kome je teret bezbedan, zaštićen od kiše, snega, vetrova, prašine i prljavštine. Nisu pogodni za veoma teške terete velikih gabarita, koji se lakše prevoze kamionima sa prikolicom ili poluprikolicom (šleperi).

 

2. Za prevoz putnika

Najviše ih koriste firme za prevoz putnika, turističke agencije, sportski klubovi, škole za prevoz učenika, taksisti, i sl.. Ukoliko se koriste za prevoz putnika, kombi vozila pored vozača mogu da prime još 11 putnika.

 

3. Kombinovana namena

Koriste se za prevoz i tereta i putnika. Jedan deo je sa sedištima, dok je drugi namenjen teretu. Kombi vozila mogu relativno lako da se adaptiraju (tako što će da se ugrade kreveti, sto i stolice, ormari, frižider, šporet, i ostala kuhinjska i kamperska oprema) i da služe kao kamperi (putujući domovi, motorvan).

kombi vozilo

BRZINA I UDOBNOST VOŽNJE

Kombi vozila su dosta brža od kamiona i od autobusa (i ne previše sporija od automobila). Zbog svojih dobrih manevarskih osobina mogu po putnike da dođu na bilo kojoj adresi, što im daje veliku prednost ispred autobusa koji ne mogu da se provlače po uskim ulicama.

Savremeni kombiji su veoma sigurni, snažni, udobni i opremljeni najmodernijom opremom, tako da putovanja u njima nisu toliko naporna kao u autobusima (posebno za malu decu).

 

LAK PRISTUP ZA PUTNIKE I TERET

Kombiji mogu da imaju klizna vrata koja se otvaraju u stranu, velika dupla zadnja vrata ili obe. Ukoliko se koriste kao teretna vozila, može da se montira rampa za podizanje i spuštanje teških predmeta. Za prevoz putnika se koriste verzije sa kliznim vratima zbog lakšeg i praktičnijeg ulaska i izlaska.

kombi

OGRANIČENJA KOMBI VOZILA

Pored navedenih prednosti, kombiji imaju i neka ograničenja.

 

CENA I ISPLATLJIVOST

Kombi vozila su prilično skuplja od automobila. Osim toga, ne mogu da se pohvale sa malom potrošnjom goriva. Zato pre kupovine treba tačno znati njihovu namenu i napraviti tačnu i pravilnu kalkulaciju troškova.

Na primer, ukoliko je potrebno transportno sredstvo za prevoz većih količina teških tereta, treba znati da je njihova nosivost ograničena i da je možda isplatljivije nabaviti kamion. Ili, ako je potrebno samo povremeno prebaciti manje teške predmete, treba razmisliti o kamionetima.

Kod prevoza putnika, ograničenje može da bude veličina prostora za prtljag. Ukoliko se stave sva predviđena sedišta, neće ostati previše mesta za kofere i torbe. To može da se reši tako što će kombi vući prikolicu, ali na taj način se smanjuje njegova brzina i sposobnost manevrisanja.

 

PRONALAŽENJE PARKINGA

Zbog njihovih dimenzija pronalaženje parking mesta za kombi je daleko komlikovanije nego kod putničkih vozila. Isto tako kombi vozila imaju veću visinu od njih, tako da je potrebno biti pažljiv prilikom parkiranja u višespratnim garažama, koja ponekad nisu dovoljno visoka.

 

PREGLEDNOST VOŽNJE

Svako ko je vozio kombi zna da nemaju dobru preglednost, posebno kada treba da se ide u rikverc. Isto tako, imaju dosta velike mrtve uglove. Novija vozila imaju kamere tako da je kod njih orijentacija olakšana.

 

IZGLED

Lepota je u očima posmatrača, ali se u odnosu na druga vozila kombiji smatraju manje lepim. Ali proizvođači daju sve od sebe kako bi unapredili njihov dizajn i stil, tako da danas postoje modeli koji su veoma lepi.  

 

IZNAJMLJIVANJE KOMBI VOZILA

Nema veće rent a car agencije koja u svom voznom parku nema jedan ili više modela kombija. Oni se iznajmljuju iz nekoliko razloga:

Za transport većih i glomaznih predmeta, kreveta, ormara, građevinskog materijala koji je potreban pri renoviranju stana, itd,. Ove stvari ne mogu da stanu u manji auto, dok je angažovanje velikog kamiona skupo i neisplatljivo

Za selidbe. Dosta ih koriste agencije za selidbe, ali i sami vlasnici nekretnina koji se odlučuju da se samostalno presele

Za grupna putovanja. Iznajmljivanje kombija za veću grupu je isplatljivije i praktičnije od angažovanje autobusa ili više automobila. Odlični su za izlete, sportske aktivnosti, kampovanje, planinarenje ili odlazak na odmor zajedno sa prijateljima ili porodicom

Slike: Unirent i Pexels


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Prednosti iznajmljivanja automobila tokom letnje turističke sezone

Prednosti iznajmljivanja automobila tokom letnje turističke sezone

Automobil nije skup samo u trenutku kupovine, kako većina misli, posedovanje automobila zahteva izdvajanje poveće svote novca na godišnjem nivou. Registracija vozila je samo jedan od većih izdataka, uz troškove tehničkih pregleda, poreza, osiguranja, a da ne pričamo i troškovima održavanja, popravkama i redovnim malim i velikim servisima.  Uzimajući u obzir sve ove troškove i obaveze, nije čudno što mnogi turisti tokom letnje sezone sve više razmatraju iznajmljivanje automobila kao praktičniju i isplativiju opciju.


Pročitajte više

Novi električni automobili, uskoro bi trebalo da dobiju lažni zvuk motora

Novi električni automobili, uskoro bi trebalo da dobiju lažni zvuk motora

Poslednjih godina, bilo je mnogo pritužbi na previše tih rad motora električnih i hibridnih vozila, što je uzrokovalo nebrojene saobraćajne nesreće u kojima su često stradali pešaci, slabovide osobe i biciklisti. Zbog toga su od 2019. godine proizvođači počeli da dodaju lažne zvuke u svoje modele, ali i pored mnoštva zanimljivih zvukova, ono što je mnogima nedostajalo je zvuk na koji su navikli. U želji da im izađu u susret, proizvođači najavljuju da bi novi električni automobili, uskoro trebalo da dobiju lažni zvuk motora...


Pročitajte više

Luksuzni automobili za iznajmljivanje: ekskluzivna vožnja sa stilom

Luksuzni automobili za iznajmljivanje: ekskluzivna vožnja sa stilom

Segment luksuznih vozila za iznajmljivanje predstavlja vrhunac elegancije, stila i komfora u svetu automobila. Ako zagrebemo dublje u istoriju automobilske industrije, luksuzni automobili su bili simbol prestiža i privilegije rezervisan za elitu. Početak dvadesetog veka obeležen je pojavom ekskluzivnih automobilskih brendova kao što su Rolls-Royce, Bentley, i Cadillac, čije su automobile koristili samo najbogatiji pojedinci, vladari i članovi kraljevskih porodica.


Pročitajte više