RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Prednosti i mane kombi vozila

Prednosti i mane kombi vozila

Kombi je vrsta transportnog vozila srednje veličine (između autobusa i putničkog vozila) sa najmanje četiri točka, čija ukupna masa ne prelazi 3,5 tone i koji se uspešno koristi za transport kako ljudi tako i tereta. Radi se o jednom od najkorisnjih, najsvestranijih i najpopularnijih motornih vozila. U nastavki da pogledamo koje su to prednosti i mane kombija u odnosu na druge vrste transportnih sredstava.

 

PREDNOSTI KOMBI VOZILA

 

KAPACITET, VELIČINA I FLEKSIBILNOST NAMENE

Kombi vozila su izdržljiva, dugotrajna i fleksibilna. Mogu da se prilagođavaju za različite vrste tereta. Na primer, glavna namena može da bude prevoz tereta, a već sutradan u njima mogu da se ubace sedišta za prevoz putnika.

U zavisnosti od namene postoji tri vrste kombi vozila:

 

1. Za prevoz tereta

Za ovu namenu najčešće ih koriste pošte i kurirske službe, agencije za selidbe, manje firme kao što su pekare, poslastičarnice, stovarišta građevinskog materijala i ostali poslovni subjekti koji organizuju sopstvenu dostavu. Nezamenjivi su u logističkim lancima malih i srednjih preduzeća u urbanim sredinama. Veliki kamioni ne mogu da pristupe prodavnicama i radnjama, tako da su kombi vozila nezaobilazna karika u prevozu robe od velikih magacina na periferiji do pojedničnih radnji u uskim ulicama u centrima gradova.

Poseduju teretni prostor (najčešće sa dimenzijama - širina 2m, dužina 4m, visina između 1,6m i 2m) koji je savršen za srednje i velike predmete koje treba slagati, i u kome je teret bezbedan, zaštićen od kiše, snega, vetrova, prašine i prljavštine. Nisu pogodni za veoma teške terete velikih gabarita, koji se lakše prevoze kamionima sa prikolicom ili poluprikolicom (šleperi).

 

2. Za prevoz putnika

Najviše ih koriste firme za prevoz putnika, turističke agencije, sportski klubovi, škole za prevoz učenika, taksisti, i sl.. Ukoliko se koriste za prevoz putnika, kombi vozila pored vozača mogu da prime još 11 putnika.

 

3. Kombinovana namena

Koriste se za prevoz i tereta i putnika. Jedan deo je sa sedištima, dok je drugi namenjen teretu. Kombi vozila mogu relativno lako da se adaptiraju (tako što će da se ugrade kreveti, sto i stolice, ormari, frižider, šporet, i ostala kuhinjska i kamperska oprema) i da služe kao kamperi (putujući domovi, motorvan).

kombi vozilo

BRZINA I UDOBNOST VOŽNJE

Kombi vozila su dosta brža od kamiona i od autobusa (i ne previše sporija od automobila). Zbog svojih dobrih manevarskih osobina mogu po putnike da dođu na bilo kojoj adresi, što im daje veliku prednost ispred autobusa koji ne mogu da se provlače po uskim ulicama.

Savremeni kombiji su veoma sigurni, snažni, udobni i opremljeni najmodernijom opremom, tako da putovanja u njima nisu toliko naporna kao u autobusima (posebno za malu decu).

 

LAK PRISTUP ZA PUTNIKE I TERET

Kombiji mogu da imaju klizna vrata koja se otvaraju u stranu, velika dupla zadnja vrata ili obe. Ukoliko se koriste kao teretna vozila, može da se montira rampa za podizanje i spuštanje teških predmeta. Za prevoz putnika se koriste verzije sa kliznim vratima zbog lakšeg i praktičnijeg ulaska i izlaska.

kombi

OGRANIČENJA KOMBI VOZILA

Pored navedenih prednosti, kombiji imaju i neka ograničenja.

 

CENA I ISPLATLJIVOST

Kombi vozila su prilično skuplja od automobila. Osim toga, ne mogu da se pohvale sa malom potrošnjom goriva. Zato pre kupovine treba tačno znati njihovu namenu i napraviti tačnu i pravilnu kalkulaciju troškova.

Na primer, ukoliko je potrebno transportno sredstvo za prevoz većih količina teških tereta, treba znati da je njihova nosivost ograničena i da je možda isplatljivije nabaviti kamion. Ili, ako je potrebno samo povremeno prebaciti manje teške predmete, treba razmisliti o kamionetima.

Kod prevoza putnika, ograničenje može da bude veličina prostora za prtljag. Ukoliko se stave sva predviđena sedišta, neće ostati previše mesta za kofere i torbe. To može da se reši tako što će kombi vući prikolicu, ali na taj način se smanjuje njegova brzina i sposobnost manevrisanja.

 

PRONALAŽENJE PARKINGA

Zbog njihovih dimenzija pronalaženje parking mesta za kombi je daleko komlikovanije nego kod putničkih vozila. Isto tako kombi vozila imaju veću visinu od njih, tako da je potrebno biti pažljiv prilikom parkiranja u višespratnim garažama, koja ponekad nisu dovoljno visoka.

 

PREGLEDNOST VOŽNJE

Svako ko je vozio kombi zna da nemaju dobru preglednost, posebno kada treba da se ide u rikverc. Isto tako, imaju dosta velike mrtve uglove. Novija vozila imaju kamere tako da je kod njih orijentacija olakšana.

 

IZGLED

Lepota je u očima posmatrača, ali se u odnosu na druga vozila kombiji smatraju manje lepim. Ali proizvođači daju sve od sebe kako bi unapredili njihov dizajn i stil, tako da danas postoje modeli koji su veoma lepi.  

 

IZNAJMLJIVANJE KOMBI VOZILA

Nema veće rent a car agencije koja u svom voznom parku nema jedan ili više modela kombija. Oni se iznajmljuju iz nekoliko razloga:

Za transport većih i glomaznih predmeta, kreveta, ormara, građevinskog materijala koji je potreban pri renoviranju stana, itd,. Ove stvari ne mogu da stanu u manji auto, dok je angažovanje velikog kamiona skupo i neisplatljivo

Za selidbe. Dosta ih koriste agencije za selidbe, ali i sami vlasnici nekretnina koji se odlučuju da se samostalno presele

Za grupna putovanja. Iznajmljivanje kombija za veću grupu je isplatljivije i praktičnije od angažovanje autobusa ili više automobila. Odlični su za izlete, sportske aktivnosti, kampovanje, planinarenje ili odlazak na odmor zajedno sa prijateljima ili porodicom

Slike: Unirent i Pexels


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više