RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu

Šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu

Zaglavljivanje u dubokom snegu, ili proklizavanje na ledu može biti česta pojava tokom hladnih meseci, naročito ako se zaputite u neke planinske predele. Ukoliko tamo putujete porodično, dečica će se verovatno radovati snegu, dok se vi kao vozač možete naći u problemu. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu.

Ako živite u gradu, velika je verovatnoća da vozite neki od tipičnih, manjih gradskih automobila koji su savršeni za vožnju i parkiranje po uskim ulicama u centru grada, ali ne i za putovanje na planinu. Zato je za ovakva putovanja mnogo bolje iznajmiti neki jači automobil kod rent a car agencije kao što je Unirent, na primer neki SUV, koji se sa lošim uslovima vožnje bori mnogo lakše.

Ali hajde da vidimo šta je to što možete da uradite ako se vaš automobil zaglavi u snegu.

Budite pripremljeni za zimske uslove

Pre putovanja treba pripremiti neke osnovne stvari koje treba da imate u automobilu ukoliko vas iznenada uhvati snežno nevreme. Pristojan komplet za sneg treba da sadrži: lopatu, baterijsku lampu, ćebad, toplu odeću, dobro uprakovanu hranu sa pristojnim rokom trajanja, strugač za led, potpuno napunjen telefon i bilo koji dodatni zimski komplet kao što su lanci ili možda čarape za sneg. Da, mislimo na čarape za gume, ne za vaše noge, jer na ove druge ste verovatno mislili na vreme.

Ako imate svu navedenu opremu, sasvim je sigurno će vam biti toplije, nećete biti gladni, a mogli biste i da se vratite kući brže od drugih, koji nisu tako dobro pripremljeni. I naravno, ako je vreme loše, ne idite na putovanje osim ako nije apsolutno neophodno.

Prevencija je najbolji lek tako da, ako nije u pitanju neko duže putovanje već samo odlazak na posao ili sa porodicom u kupovinu, najbolje je rešiti to na neki drugi način. Kupovati se može i preko interneta, a možda možete i da radite od kuće.

Ali šta da radite ako ste se potpuno zaglavili u snegu?

# Za početak, zadržite smirenost

Panika ništa dobro ne donosi ni inače, a naročito u ovakvim slučajevima. Paničnim pokušajem da se izvučete iz snega i odvezete, samo ćete pogoršati stvari i što se tiče vašeg automobila, a da ne govorimo šta se može desiti ako vam se deca uznemire.

Deca reaguju na promene vašeg raspoloženja, pa ako shvate da ste u sred ozbiljnog problema, možda nećete znati gde ćete pre. Da li da smirujete njih, ili da rešavate problem sa autom. Zato ne verglajte u mestu, pošto ćete se samo zakopati još dublje i preopteretiti kvačilo i motor.

# Koristite lopatu da otkopate sneg koji je ispod guma vašeg automobila

Ako nemate lopatu, koristite bilo šta što vam se nađe pri ruci. Ako je auspuh automobila prekriven snegom, otkopajte ga jer bi i to moglo da dovede do kvara motora.

# Ako kod sebe imate lance ili čarape za gume – navucite ih

Nadamo se da ste to bar jednom probali da uradite, da vam ovo nije prvi put, jer ako jeste, a već ste zaglavljeni u snegu i nervozni zbog situacije u kojoj ste se našli, to može predstavljati veeeliki problem.

# Ako možete, izvucite sve putnike iz automobila

Tako ćete smanjiti težinu auto i potencijalno olakšati izvlačenje iz snega. Ipak, ako u automobilu imate decu, njih je bolje da ostavite da sede u svojim sedištima, da se ne smrzavaju napolju. Dajte im da se zabavljaju nečim, da se ne bi unervozili.

# Ako imate neke podloge za točkove, postavite ih

Podloge za točkove postoje, ali za njih kod nas još uvek ne zna dovoljno ljudi. Ako ih kojim slučajem imate – upotrebite ih. A ako nemate, mogle bi da posluže i patosnice iz auta, naravno ne one platnene. A bilo bi dobro da u autu imate i malo soli, da je pospete ispod točkova. So će početi da topi sneg ispod točkova, tako da ćete brže moći da se pokrenete.

# Ipak, ako uopšte nemate sreće sa odglavljivanjem auta iz snega – pozovite pomoć na putu...

Naravno, ako ništa od svega ovoga nije uspelo da pomogne, to je najsigurnija mogućnost. Jeste, lakše je reći nego učiniti. Nadamo se da nećete biti negde gde nećete imati domet mobilne mreže, jer ćete onda biti baš u problemu. A kada pozovete pomoć na putu, nemojte da ispraznite rezervoar na grejanje, umotajte se u ćebad i sačekajte da stigne pomoć.

Ako ste zaglavljeni na nekoj udaljenoj lokaciji od grada, nemojte biti u iskušenju da pokušate da pešice stignete do prvih kuća ili benzinske pumpe. Takve akcije se samo u filmovima uvek završavaju dobro. Ostanite sa svojim autom i sačekajte službu pomoći na putu ili pokušajte da zaustavite neko drugo vozilo i zatražite pomoć.

U svakom slučaju, postavite trougao da bi onome ko naiđe bilo jasno da imate problema, i obavezno obucite fuorescentni prsluk. Time ćete sprečiti da se u visokom snegu zaglavi još neko, a isto tako, možda će naići neko ko može da vam pomogne.

I za kraj – dobar plan je ključ rešenja problema...

Ili kako to naš narod kaže: „Bolje sprečiti – nego lečiti“. Pre polaska na put dobro se pripremite, i bez panike, sve je rešivo. Ipak, ako vaš automobil nije predviđen za teške zimske uslove, najbolje je da njim i ne krećete na put.

Iznajmite neki od jačih i sigurnijih modela iz našeg bogatog voznog parka, i krenite na put mirne glave. Srećan put, želi vam rent a car agencija Unirent!


Komentari ()

Marta
Marta
Link

Koga su zmije ujedale, i guštera se plaši. Jednom sam se zaglavila u snegu i bilo je prvi put, zadnji put i nikad više. od tada, ne idem na put svojim autom kad pada sneg.
0
0

Milan
Milan
Link

Odlicni saveti, nasao sam se jednom u takvoj situaciji, srecom nije bilo mnogo komplikovano inace bih morao da zovem pomoc, od tada izbegavam da krecem na put kada su bas losi uslovi.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Većina automobila u unutrašnjosti iznad prozora ima ručke, kojima vlasnici najčešće ne znaju pravu svrhu. Da li ste ih vi ikada koristili? Za koju namenu? Jedni te ručke koriste isključivo za kačenje košulja i odela, dok se drugi, panično hvataju za njih svaki put kada se nađu u opasnosti. Ipak, stvarna funkcija ručki iznad prozora je nešto sasvim drugo. Pa, ako smo vas zainteresovali za temu, ostanite sa nama do kraja ovog teksta, da biste saznali koja je.


Pročitajte više

Top 3 razloga za kupovinu malog automobila

Top 3 razloga za kupovinu malog automobila

Automobili su još u prošlom veku zauzeli posebno mesto u životima ljudi. Neko ih potpuno vidi kao člana porodice, neko ih doživljava kao simbol statusa i moći, a nekom je auto sam sredstvo za rad ili još jedna tehnička naprava koja nam u velikoj meri olakšava život i svakodnevnicu. Automobilska industrija je kompleksna i konkurentnost je uslovila da proizvođači na tržište konstantno izbacuju novitete. Ono što nas čeka u budućnosti je kraj proizvodnje automobila sa klasičnim SUS motorima zbog ekoloških propisa. Tako da će u tom slučaju najveći gubitnici biti upravo mali gradski automobili.


Pročitajte više

O čemu treba voditi računa tokom poslovnih putovanja

O čemu treba voditi računa tokom poslovnih putovanja

Poslovna putovanja nose veliku odgovornost i stres. Što je firma veća i pritisak na poslovne ljude je veći a time i njihova nervoza. Na poslovnom sastanku ne sme da bude improvizacije, zato je priprema i organizacija putovanja veoma važna. Pročitajte nekoliko saveta kako da ono protekne u najboljem redu.


Pročitajte više