RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu

Šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu

Zaglavljivanje u dubokom snegu, ili proklizavanje na ledu može biti česta pojava tokom hladnih meseci, naročito ako se zaputite u neke planinske predele. Ukoliko tamo putujete porodično, dečica će se verovatno radovati snegu, dok se vi kao vozač možete naći u problemu. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu.

Ako živite u gradu, velika je verovatnoća da vozite neki od tipičnih, manjih gradskih automobila koji su savršeni za vožnju i parkiranje po uskim ulicama u centru grada, ali ne i za putovanje na planinu. Zato je za ovakva putovanja mnogo bolje iznajmiti neki jači automobil kod rent a car agencije kao što je Unirent, na primer neki SUV, koji se sa lošim uslovima vožnje bori mnogo lakše.

Ali hajde da vidimo šta je to što možete da uradite ako se vaš automobil zaglavi u snegu.

Budite pripremljeni za zimske uslove

Pre putovanja treba pripremiti neke osnovne stvari koje treba da imate u automobilu ukoliko vas iznenada uhvati snežno nevreme. Pristojan komplet za sneg treba da sadrži: lopatu, baterijsku lampu, ćebad, toplu odeću, dobro uprakovanu hranu sa pristojnim rokom trajanja, strugač za led, potpuno napunjen telefon i bilo koji dodatni zimski komplet kao što su lanci ili možda čarape za sneg. Da, mislimo na čarape za gume, ne za vaše noge, jer na ove druge ste verovatno mislili na vreme.

Ako imate svu navedenu opremu, sasvim je sigurno će vam biti toplije, nećete biti gladni, a mogli biste i da se vratite kući brže od drugih, koji nisu tako dobro pripremljeni. I naravno, ako je vreme loše, ne idite na putovanje osim ako nije apsolutno neophodno.

Prevencija je najbolji lek tako da, ako nije u pitanju neko duže putovanje već samo odlazak na posao ili sa porodicom u kupovinu, najbolje je rešiti to na neki drugi način. Kupovati se može i preko interneta, a možda možete i da radite od kuće.

Ali šta da radite ako ste se potpuno zaglavili u snegu?

# Za početak, zadržite smirenost

Panika ništa dobro ne donosi ni inače, a naročito u ovakvim slučajevima. Paničnim pokušajem da se izvučete iz snega i odvezete, samo ćete pogoršati stvari i što se tiče vašeg automobila, a da ne govorimo šta se može desiti ako vam se deca uznemire.

Deca reaguju na promene vašeg raspoloženja, pa ako shvate da ste u sred ozbiljnog problema, možda nećete znati gde ćete pre. Da li da smirujete njih, ili da rešavate problem sa autom. Zato ne verglajte u mestu, pošto ćete se samo zakopati još dublje i preopteretiti kvačilo i motor.

# Koristite lopatu da otkopate sneg koji je ispod guma vašeg automobila

Ako nemate lopatu, koristite bilo šta što vam se nađe pri ruci. Ako je auspuh automobila prekriven snegom, otkopajte ga jer bi i to moglo da dovede do kvara motora.

# Ako kod sebe imate lance ili čarape za gume – navucite ih

Nadamo se da ste to bar jednom probali da uradite, da vam ovo nije prvi put, jer ako jeste, a već ste zaglavljeni u snegu i nervozni zbog situacije u kojoj ste se našli, to može predstavljati veeeliki problem.

# Ako možete, izvucite sve putnike iz automobila

Tako ćete smanjiti težinu auto i potencijalno olakšati izvlačenje iz snega. Ipak, ako u automobilu imate decu, njih je bolje da ostavite da sede u svojim sedištima, da se ne smrzavaju napolju. Dajte im da se zabavljaju nečim, da se ne bi unervozili.

# Ako imate neke podloge za točkove, postavite ih

Podloge za točkove postoje, ali za njih kod nas još uvek ne zna dovoljno ljudi. Ako ih kojim slučajem imate – upotrebite ih. A ako nemate, mogle bi da posluže i patosnice iz auta, naravno ne one platnene. A bilo bi dobro da u autu imate i malo soli, da je pospete ispod točkova. So će početi da topi sneg ispod točkova, tako da ćete brže moći da se pokrenete.

# Ipak, ako uopšte nemate sreće sa odglavljivanjem auta iz snega – pozovite pomoć na putu...

Naravno, ako ništa od svega ovoga nije uspelo da pomogne, to je najsigurnija mogućnost. Jeste, lakše je reći nego učiniti. Nadamo se da nećete biti negde gde nećete imati domet mobilne mreže, jer ćete onda biti baš u problemu. A kada pozovete pomoć na putu, nemojte da ispraznite rezervoar na grejanje, umotajte se u ćebad i sačekajte da stigne pomoć.

Ako ste zaglavljeni na nekoj udaljenoj lokaciji od grada, nemojte biti u iskušenju da pokušate da pešice stignete do prvih kuća ili benzinske pumpe. Takve akcije se samo u filmovima uvek završavaju dobro. Ostanite sa svojim autom i sačekajte službu pomoći na putu ili pokušajte da zaustavite neko drugo vozilo i zatražite pomoć.

U svakom slučaju, postavite trougao da bi onome ko naiđe bilo jasno da imate problema, i obavezno obucite fuorescentni prsluk. Time ćete sprečiti da se u visokom snegu zaglavi još neko, a isto tako, možda će naići neko ko može da vam pomogne.

I za kraj – dobar plan je ključ rešenja problema...

Ili kako to naš narod kaže: „Bolje sprečiti – nego lečiti“. Pre polaska na put dobro se pripremite, i bez panike, sve je rešivo. Ipak, ako vaš automobil nije predviđen za teške zimske uslove, najbolje je da njim i ne krećete na put.

Iznajmite neki od jačih i sigurnijih modela iz našeg bogatog voznog parka, i krenite na put mirne glave. Srećan put, želi vam rent a car agencija Unirent!


Komentari ()

Marta
Marta
Link

Koga su zmije ujedale, i guštera se plaši. Jednom sam se zaglavila u snegu i bilo je prvi put, zadnji put i nikad više. od tada, ne idem na put svojim autom kad pada sneg.
0
0

Milan
Milan
Link

Odlicni saveti, nasao sam se jednom u takvoj situaciji, srecom nije bilo mnogo komplikovano inace bih morao da zovem pomoc, od tada izbegavam da krecem na put kada su bas losi uslovi.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

Ako posedujete sopstveno vozilo, znate da je redovno održavanje neophodno za njegovo nesmetano funkcionisanje. Ipak, ono što je važilo za nekadašnje modele automobila, nije primenjivo na današnje. U želji da razjasnimo neke od mitova, pripremili smo za vas spisak od 6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila. Pa ako smo vas zainteresovali, nastavite da čitate...


Pročitajte više

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Pravi poklon nije lako odabrati. Ako želite pravi poklon za dragu osobu koja je zaljubljena u vozila i vožnju, treba da joj kupite nešto što je povezano sa tim svetom. U nastavku su neki naši predlozi


Pročitajte više

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. 


Pročitajte više