RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

U auto-školi vas uče da se ne lepite za auto ispred vas, da biste, ukoliko se nešto dogodi, imali vremena da reagujete i zakočite, pa ako je moguće, izbegnete sudar. E, upravo ta udaljenost između automobila, koja ponekad može i da vam spasi život, zove se sigurna udaljenost tokom vožnje.

Nažalost, vi možete da utičete samo ne to da držite veće odstojanje od automobila ispred vas, ali nemate uticaja na one koji su iza vas. Recimo, vozite putem i pogledate u retrovizor, kad ono, automobil iza vas ide skoro pa tik uz vaš branik. Ako budete morali naglo da stanete, postoji velika verovatnoća da se zabije u vaš auto. Ali tu nije kraj, jer tako može i vas da gurne napred, pa ako niste držali dovoljno veliko odstojanje, natera da se i vi zabijete u vozilo ispred vas. E, tako se dešavaju tzv. lančani sudari.

Nije prijatna situacija ni ako je automobil koji vozite vaš, ali šta ako je još i iznajmljen kod neke od rent a car agencija poput Unirent-a? Bez obzira što ste platili osiguranje, uvek može da se desi da vas nešto dodatno košta. Zbog toga je neophodno da prilikom iznajmiljvanja automobila, dobro proučite uslove najma, koje možete pročitati na sajtu, da biste unapred bili pripremljeni za svaku priliku.

Sve ove situacije, mogu biti izuzetno frustrirajuće i opasne ali, kao što rekosmo, vi ste odgovorni samo za svoje ponašanje u saobraćaju, na druge ipak ne možete da utičete. Od svakoga od nas zavisi sa koliko odgovornosti seda za volan, zato svako treba da učini ono što je u njegovoj moći, da svima oko sebe obezbedi dovoljno prostora.

Dakle, šta je bezbedna udaljenost tokom vožnje?

Kada vozite iza nekog drugog automobila, bezbednu udaljenost možete odrediti uz pomoć pravila „2 sekunde“ (koje u nekim državama iznosi i 3 sekunde). To znači da kada automobil prođe bilo koju datu tačku, trebalo bi da možete da brojite najmanje do 2, pre nego što i sami pređete tu istu tačku. Ukratko, to je minimalna bezbedna udaljenost između automobila u vožnji.

Više prostora je, naravno, poželjno i mnogo bolje, i preporučuje se posebno u slučajevima kada uslovi za vožnju nisu idealni. Znači, po kiši, snegu, magli, itd. Takođe, sasvim sigurno ćete želeti da sebi date više prostora ako vozite neko veće vozilo ili vučete prikolicu, jer će vam za zaustavljanje biti potrebno više vremena i prostora. Zato je pravilo „3 sekunde“ mnogo bolja opcija.

A kolika je to udaljenost u metrima?

Najjednostavnije, to ćete izmeriti ako odaberete neki objekat sa strane, pa obratite pažnju na vozilo ispred vas. Kada ono prođe pored tog objekta, krenete da brojite. Ako i vi stignete do njega pre nego što izbrojite do 2 (ili 3), znači da treba usporiti i napraviti veće odstojanje. Ali, u slučaju kada je asfalt klizav, ovo pravilo sasvim sigurno neće biti sasvim precizno.

Postoji i pravilo po kome brzinu umesto u kilometrima, treba računati u metrima, pa podeliti sa dva. Što bi, konkretno, značilo da ako vozite, recimo, 60km/h, bezbedno rastojanje treba da bude oko 30 metara. Postoje i druge, komplikovanije metode, ali ovo je ona koju može da primeni bukvalno svako. Naravno, sve ovo je moguće na putu. U gradskoj vožnji, srećni ste i ako su ostali automobili od vas udaljeni i samo 3, a ne 30 metara.

Zašto je važna bezbedna udaljenost?

Saobraćajne nesreće u kojima se jedno vozilo otpozadi zakuca u drugo su jedna od najčešćih vrsta, a ujedno i jedna od najopasnijih. Nažalost, studija Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja na autoputevima otkrila je da je gotovo 30% svih saobraćajnih nesreća koje rezultiraju ozbiljnim povredama uzrokovano sudarima otpozadi.

Pridržavajući se pravila 3 sekunde kad god je to moguće, možete izbeći da vi budete taj koji udara nekog drugog otpozadi. Ako je neko previše blizu vas, na šta nemate uticaja, najbolje je pustiti ga da vas obiđe. Pretpostavimo da mu se žuri, što znači da će to jedva dočekati, a vi ćete biti sigurniiji da vas neće udariti ukoliko morate brzo da se zaustavite. Što bi naš narod rekao: „Bolje sprečiti – nego lečiti“.

Ovo se može nazvati i tehnikom odbrambene vožnje, jer vas može zaštititi na putu. Kada izlazite na put, važno je biti svestan šta može poći po zlu, jer u tom slučaju možete preduzeti proaktivne korake za sprečavanje nesreća. Zbog toga je bezbedna udaljenost izuzetno važna. Može vas spasiti od učešća u saobraćajnim udesima, pa čak i onim lančanim, što nije mala stvar.

I za kraj, šta po tom pitanju kaže zakon?

Član 82. zakona Zakona o bezbednosti saobraćaja glasi: „Vozač mora držati bezbedno odstojanje od vozila koje se kreće ispred njega, tako da može blagovremeno da uspori ili se zaustavi, ako vozilo ispred njega uspori ili se zaustavi“. Kao što rekosmo, odgovorni ste za onaj deo koji se odnosi na vas.

Čuvajte se i pazite na sigurnu udaljenost bez obzira da li vozite svoj, ili auto iz voznog parka neke od rent a car agencija poput Unirent-a. Jer dovoljan je trenutak nepažnje, pa da vas to preskupo košta.

A nama na kraju preostaje još samo da vam u ime cele rent a car agencije Unirent, poželimo srećan put!


Komentari ()

Marija
Marija
Link

Posto sam nesiguran vozac uvek se trudim da drzim sto vecu udaljenost, ali problem nastaje kada iza mene neko stane previse blizu :) Dobar tekst.
0
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Bol u leđima, posebno u donjem delu, uobičajena je pojava za većinu nas kada je u pitanju duža vožnja automobila. To je neprijatnost koju mnogi vozači jednostvno trpe, trudeći se da ne razmišljaju o potencijalnim posledicama po zdravlje. Ali, dobra vest je da postoje jednostavne tehnike koje svi možemo da koristimo kako bismo ga izbegli. Uz ovih nekoliko saveta, bol u leđima ćete znatno ublažiti, a možda i sasvim izbeći jer ponekad smo sami krivi za njegovu pojavu.


Pročitajte više

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Vožnja automobila u zimskim uslovima je naravno potpuno drugačija od vožnje u ostalim godišnjim dobima, zato ona često predstavlja problem mnogim vozačima, a pogotovo onim manje iskusnim. Najveći broj saobraćajnih nesreći, prema podacima MUP-a Srbije, dešava se baš u zimskom periodu, a najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nesreća su: neprilagođena ili nepropisna brzina, psihofizičko stanje vozača, neispravnost vozila i puta, neustupanje prava prolaza, nepropisne radnje u saobraćaju. Zbog toga morate biti izuzetno pažljivi tokom vožnje, a vaša koncentracija mora da bude podjednako dobra kao i opšte stanje vašeg vozila.


Pročitajte više

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

Kupovina novog automobila je ozbiljna i komplikovana avantura. Investicija, barem za naše prilike nije mala, a proizvođača, klasa i modela vozila ima mnogo. Svako od nas ima svoje potrebe i želje, budžeti kupaca uglavnom su ograničeni i izabor pravog auta iz tako ogromne ponude upošte nije lak. Pri kupovini vozila najvažnije je da znate šta vam treba, kako ne biste završiti sa automobilom koji ste preskupo platili a koji vam se ne sviđa i ne odgovara vašem životnom stilu i potrebama.


Pročitajte više