RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta su to pametni putevi?

Šta su to pametni putevi?

Svima je poznato šta su autonomna vozila, GPS navigacija, različite aplikacije za optimizaciju putanja i različitih usluga povezivanja. Koncept pametnih puteva još uvek nije dovoljno poznat. Mnogi stručnjaci kao rešenje za sve trenutne probleme koje imamo u saobraćaju nude upravo pametne saobraćajnice. Pametne saobraćajnice bi mogle da budu aktivne samo u vreme saobraćajnih gužvi.

Prema nekim istraživanjima, prosečan vozač u Sjedinjenim Američkim Državama provede oko 3.000 sati tokom života zaglavljen u saobraćaju, što utiče na produktivnost čitave zemlje, a procenjuje se da se u Americi na saobraćaj potroši oko 160 milijardi dolara godišnje. Praćenje kretanja vozila i podešavanje semafora može pomoći u smanjenju saobraćajnih gužvi. Na autoputu Bell Road u Arizoni, sistem GRIDSMART, koji pokreću Intel Core procesori, koristi kompjuterski vid za nadgledanje raskrsnica i prikupljanje podataka o saobraćaju skoro u realnom vremenu. Sistem je smanjio kašnjenja za 20 odsto radnim danima i 43 odsto vikendom.
 

 

Šta podrazumeva tehnologija pametnih puteva?

Smart tehnologija sve više okupira svaki segment našeg života, i već smo postali zavisni od svih Smart uređaja koji nam olakšavaju svakodnevni život.Pametni putevi mogu da pruže analitiku o raskrsnicama i putevima sa velikim intenzitetom saobraćaja. To može pomoći planerima da odrede koje mere ublažavanja da preduzmu, kao što su signalizacija, oznake ili promene ograničenja brzine. Pametni putevi bi pomogli da gradovi se gradovi oporave od svakodnevnih kolapsa i saobraćajnih zakrčenja. Motori u praznom hodu proizvode mnogo zagađenja (tokom čekanja u saobraćaju, na semaforu). Tehnologija pametnih puteva  dakle može pomoći da se optimizuje protok saobraćaja kako bi se sprečile saobraćajne gužve. Postoji mnogo tipova uređaja koji omogućavaju tehnologiju pametnih puteva: senzori brzine, akustični senzori, IP CCTV kamere, pametni semafori, sistemi za praćenje stanja/vremena i digitalna signalizacija.
Pametni putevi su putevi opremljeni tehnološkim alatima koji u interakciji sa okolinom (ljudima i prirodom) omogućavaju bezbedan i efikasan transport. Oni kombinuju fizičku infrastrukturu (kao što su senzori i solarni paneli) sa softverskom infrastrukturom (kao što su veštačka inteligencija i podaci).

Tehnologija pametnih puteva obično uključuje tri glavne karakteristike koje zajedno rade na poboljšanju iskustva u transportu: 

  • Senzori pritiska

Oni pomažu u merenju težine i brzine vozila u realnom vremenu, što se može koristiti za primenu saobraćajnih zakona.

  •  Pametni saobraćajni znakovi

 Oni navode vozače kako da koriste put za optimalnu bezbednost i efikasnost. Na primer, pametni znaci mogu da prenesu glasovnu poruku koja vozaču pametnog automobila govori šta da radi. Ovo eliminiše zabunu sa brojnim putokazima koje danas imamo. 

  •  Pametne raskrsnice

Pametni semafori pomažu pešacima da bolje iskoriste puteve i daju prednost vozilima sa signalizacijom, kao što su kola hitne pomoći, policija, vatrogasna vozila. Oni takođe mogu da dele informacije sa  vozilima koja tek dolaze kako bi prešli u drugu traku ili kako bi izbegli problematična mesta

Prednosti i mane pametnih puteva

 Pametni putevi sa sobom donose čitav niz prednosti za održivost i efikasnost saobraćaja i transporta. Osim onih prednosti  koje se odnose na tehnologije, poboljšaće se i bezbednost na putevima. Zajedno sa autonomnim vozilima, cilj je da se dođe do nulte smrtnosti u saobraćaju. Ovo je ideja koja stoji iza ADAS sistema, koji su već realnost, odnosno razvoja pametnih putnih površina. Glavni nedostaci uključuju visoku cenu većine aplikacija.

U Evropi je, na primer, uloženo 421 milion evra u 69 različitih projekata u ovoj oblasti. Dugoročno gledano, pametni putevi predstavljaju izazove različitih sektora. Naravno svrha je da se rizici u pogledu bezbednosti svedu na minimum ali  i spreči svaki sajber napad. Kao i u svim tehnologijama koje koriste, prikupljanje podataka i korišćenje tačnih informacija sistem ili koncept pametnih puteva omogućava efikasnije putovanje.  Prilagođavanjem rute i brzine na osnovu nezgoda, radova na putu, vremenskih uslova, moguće je maksimalno iskoristiti putnu mrežu i učiniti saobraćaj lakšim. Time se izbegavaju saobraćajne gužve, čineći putovanja bržim udobnijim ,a smanjuje emisija CO2. Ali, naravno, glavne prednosti se tiču bezbednosti vožnje. Znajući unapred šta nas čeka u toku putovanja, rizik od nezgoda je značajno smanjen.

Verujem da nam je svima lako da zamislimo budućnost u kojoj će vožnja biti sigurnija i bezbrižnija, da ćemo moći dok smo u autu i  diviti se pejzažu i okolini, manje obraćati  pažnju na opasnosti na putu. Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, a ukoliko želite da podelite vaše mišljenje sa nama, ostavite komentar- Srećan put želi Vam Unirent rent a car!


Komentari ()

Marko
Marko
Link

Pametni putevi, pametni saobraćajni znakovi, pametne raskrsnice... samo još kad bismo mi malo pametnije vozili, gde bi nam kraj bio...
0
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više