RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta učiniti ako ste u automobil sipali pogrešnu vrstu goriva?

Šta učiniti ako ste u automobil sipali pogrešnu vrstu goriva?

Punjenje rezervoara pogrešnom vrstom goriva je mnogo češća greška nego što se misli. Oni kojima se do sada nije dogodilo, misle da to njima i ne može da se desi, ali istina je sasvim drukčija. Trenutak nepažnje, i eto ga! Sipali ste pogrešno gorivo, i šta sad? Zato hajde da malo razradimo tu temu, šta učiniti ako ste u automobil sipali pogrešnu vrstu goriva.

I da odmah razjasnimo, ako je automobil vaš, rešićete to. Ali ako ste ga iznajmili kod rent a car agencije kao što je Unirent, obavezno pre iznajmljivanja pročitajte uslove najma i proverite sve stavke, jer ovu stavku osiguranje ne pokriva, tako da treba biti pažljiv, da vas ne bi dodatno koštalo.

Ali pre toga da razjasnimo, šanse za punjenje rezervoara benzinca dizelom su poprilično male. Glavni razlog za to je prednost koju benzinski automobili imaju u pogledu veličine mlaznice za punjenje. Rezervoari benzinskih automobila uglavnom imaju manji otvor, pa mlazinica dozera za dizel i ne može da uđe u njega. Zbog toga se češće dešava da dizelaš napunite benzinom.

Šta se dešava kada u automobil sipamo pogrešno gorivo?

Glavni problem leži u radnom mehanizmu motora. Dizel motori koriste gorivo za podmazivanje unutrašnjih delova motora, i ovaj mehanizam predstavlja veliki problem. U tom slučaju, benzin curi u unutrašnje delove dizel motora a nema nikakav kapacitet podmazivanja, što može naneti ozbiljnu štetu motoru.

A kakve su posledice punjenja rezervoara pogrešnim gorivom?

Bez obzira da li ste benzinac napunili dizelom ili dizelaš benzinom, to itekako može oštetiti motor vašeg automobila. Zato hajde da razmotrimo sledeće scenarije šta se može dogoditi.

#1. Scenario 1 – Dizel u benzinskom automobilu

Kao što rekosmo na početku, s obzirom na to da su mlaznice rezervoara na benzinskim automobilima manje od mlaznica dozera za dizel, šanse da se ovo dogodi su u velikoj meri umanjene. Ipak, u slučaju da se benzinac napuni dizelom, šteta je manja. Jer, benzin je mnogo rafiniraniji od dizela i pali se iskrom koju stvaraju svećice. Samim tim, ako ste u benzinac sipali dizel, on će začepiti svećice i sistem za gorivo.

Filter za gorivo je jedan od prvih delova na koji to može uticati, jer nije navikao na masno svojstvo dizela. Može se dogoditi da auto uopšte neće da upali ili, i ako upali, doći će do jakog dimljenja i teških izduvnih gasova, kao i do zaustavljanja automobila.

#2. Scenario 2 – Benzin u dizel vozilu

Ovo je definitivno najčešća, i veoma nesrećna okolnost koja može prouzrokovati veliku štetu na motoru. Kako su mlaznice na benzinskoj pumpi manje, gorivo za dizel automobil postaje lakše. Za razliku od automobila na benzin, dizel motori kompresuju gorivo da biste mogli da startujete motor, i gorivo se potiskuje u unutrašnje delove motora zbog njihovog podmazivanja. Upravo tu i počinje problem.

Teško je osloboditi se benzina koji cirkuliše u delovima dizel motora. Ispravno funkcionisanje pumpe za ubrizgavanje goriva zavisi od podmazivanja dizelom. Pošto benzin ne može da obavlja taj posao, performanse automobila postaju neujednačene. Najgore je što je potrebno neko vreme da shvatite šta ste uradili, da ste sipali pogrešno gorivo, a za to vreme automobil će početi da ispušta crni dim i teška isparenja kroz auspuh, radiće tromo i na kraju će se zaustaviti.

Šta je to što možete učiniti u svakom od pomenutih scenarija?

#1. Dizel u benzinskom motoru

Kao što smo već pomenuli, ovaj prvi scenario nije tako nesrećan kao drugi. Dakle, u slučaju da ste u benzinac sipali dizel, sledite sledeće korake, kako biste bili sigurni da zbog toga vaš auto neće patiti.

Ako ste to shvatili kad ste počeli da sipate gorivo, shvatite to kao blagodet. Jer ako je rezervoar vašeg automobila napunjen dizelom sa manje od 5% njegovog ukupnog kapaciteta, ostatak možete dopuniti benzinom i normalno voziti svoje vozilo. Dizel se lako meša sa benzinom, pa u ovom slučaju ne bi trebalo da bude problema. Mada se, naravno, preporučuje da se dizel potpuno istoči iz rezervoara, da bi se izbegla bilo kakva kontaminacija.

Ako ste shvatili tek kad ste ga napunili, situacija je i dalje pod kontrolom. U slučajevima kada je više od 5% kapaciteta rezervoara napunjeno dizelom, veoma je važno da motor i ne pokušate da pokrenete. Umesto toga, mnogo je bolje da pozovete šlep službu koja će ga odvesti do najbližeg servisa. Tamo će mu u potpunosti istočiti dizel i isprati rezervoar za gorivo, a onda ga možete ponovo napuniti benzinom, i automobil će biti spreman za polazak, bez ikakvih posledica.

Ako ste pokrenuli motor, isključite ga čim shvatite. Treba ga odvesti u servis, isprazniti rezervoar i temeljno isprati i njega i cev za dovod goriva čistim benzinom. Po završetku ovog postupka, automobil možete napuniti benzinom i krenuti bez dodatnih komplikacija.

Ako ste neko vreme vozili automobil pre nego što ste shvatili, na scenu stupa najgori scenario. Što pre zaustavite automobil i ugasite motor. Pozovite pomoć na putu ili šlep službu, da bi ga odvukli do najbližeg servisa. Tamo će mu uraditi isto, isprati rezervoar i cev za dovod goriva, kao i promeniti filter goriva. Posle toga možete ponovo napuniti rezervoar benzinom i nastaviti vožnju bez problema.

# 2. Benzin u dizel vozilu

Dizelaši ne opraštaju greške tako lako kao benzinci. Ako probate da upalite auto sa pogrešnom vrstom goriva u rezervoaru, velike su šanse da bi to moglo debelo da vas košta. A razlog je onaj koji smo već naveli, benzin ulazi u unutrašnje delove motora, kojima je potrebno pomazvanje da bi pravilno funkcionisali. Pa, da vidimo šta vam je činiti u tom slučaju…

Ne palite motor! Bez obzira na to šta se desi, ako ste shvatili da u rezervoaru imate pogrešno gorivo, ne pokrećite motor. Sve dok je gorivo u rezervoaru i motor nije pokrenut, sve je u redu. Znači opet – šlep sluđba, istakanje i ispiranje rezervoara i cevi za dovod goriva, pa ponovno punjenje dizelom. U tom slučaju, možete razmotriti i dodavanje nekog od aditiva za čišćenje mlaznica, što će pomoći da se sve vrati u pređašnje stanje.

A ako ste neko vreme vozili automobil pre nego što ste shvatili, to je verovatno najtužnija varijacija na temu pogrešnog goriva. Elem, u tom slučaju, velika je verovatnoća da je benzin dospeo u svaki delić motora. Zato zaustavite automobil i isključite motor čim shvatite grešku, a onda pozovite pomoć na putu ili šlep službu, da biste svoj automobil odvezli do najbližeg servisa.

Tamo potražite najboljeg i naiskusnijeg profesionalca da radi na vašem automobilu. I naravno, pripremite se na to to da će račun zavisiti od stepena štete koju je pogrešno gorivo napravilo na motoru vašeg automobila.

I na kraju...

Kao što rekosmo, prilikom iznajmljivanja automobila kod rent a car agencije kao što je Unirent, osiguranje ovakve greške, nažalost, NE pokriva, zato budite pažljivi, jer bi to dodatno moglo da vas košta. Nadamo se da smo vam pomogli da shvatite kakve su posledice ovakvih grešaka koje sasvim sigurno svakome mogu da se dogode.

Ipak, bliži se vreme godišnjih odmora, a iznajmljivanje rent a car vozila za putovanja van Srbije do nekog od obližnjih letovališta na moru, ima mnogo prednosti. Razmislite o tome i odaberite vozilo prema svojim potrebama. A ljubazno osoblje rent a car agencije Unirent, uvek je tu za vas.


Komentari ()

Miki
Miki
Link

Hvala na korisnim informacijama, srecom nije mi se to do sada desilo, ali nikad ne reci nikad sto kaze nas narod !
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Bol u leđima, posebno u donjem delu, uobičajena je pojava za većinu nas kada je u pitanju duža vožnja automobila. To je neprijatnost koju mnogi vozači jednostvno trpe, trudeći se da ne razmišljaju o potencijalnim posledicama po zdravlje. Ali, dobra vest je da postoje jednostavne tehnike koje svi možemo da koristimo kako bismo ga izbegli. Uz ovih nekoliko saveta, bol u leđima ćete znatno ublažiti, a možda i sasvim izbeći jer ponekad smo sami krivi za njegovu pojavu.


Pročitajte više

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Vožnja automobila u zimskim uslovima je naravno potpuno drugačija od vožnje u ostalim godišnjim dobima, zato ona često predstavlja problem mnogim vozačima, a pogotovo onim manje iskusnim. Najveći broj saobraćajnih nesreći, prema podacima MUP-a Srbije, dešava se baš u zimskom periodu, a najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nesreća su: neprilagođena ili nepropisna brzina, psihofizičko stanje vozača, neispravnost vozila i puta, neustupanje prava prolaza, nepropisne radnje u saobraćaju. Zbog toga morate biti izuzetno pažljivi tokom vožnje, a vaša koncentracija mora da bude podjednako dobra kao i opšte stanje vašeg vozila.


Pročitajte više

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

Kupovina novog automobila je ozbiljna i komplikovana avantura. Investicija, barem za naše prilike nije mala, a proizvođača, klasa i modela vozila ima mnogo. Svako od nas ima svoje potrebe i želje, budžeti kupaca uglavnom su ograničeni i izabor pravog auta iz tako ogromne ponude upošte nije lak. Pri kupovini vozila najvažnije je da znate šta vam treba, kako ne biste završiti sa automobilom koji ste preskupo platili a koji vam se ne sviđa i ne odgovara vašem životnom stilu i potrebama.


Pročitajte više