RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Ako volan počne da se trese u toku vožnje znači da nešto nije u redu sa vozilom. Ukoliko takvo stanje traje duže vreme, vožnja postaje stresna, naporna i nebezbedna.

Vibracije se neće rešiti same od sebe, tako da vlasnik vozila mora što pre da reši problem, dok nije postao alarmantan.

 

Razlozi za pojavu vibracija na volanu vozila

Postoji nekoliko razloga za pojavu vibracija u toku vožnje.

 

Pneumatici

Najčešći razlog zbog kojeg se trese volan su neravne i nebalansirane gume. Karakteristično je da se vibracije javljaju pri većim brzinama, dok su na manjim jedva primetne. Ali to ne znači da treba da se zanemare.

Prva stvar koja treba da se proveri je da li su sve gume pravilno napumpane. Proizvođači pneumatika u svojim specifikacijama precizno navode koji je najoptmilaniji pritisak za svaku gumu.  Ako je i jedna prazna, stvara se neravnoteža koja se preko sistema za upravljanje prenosi na volan u vidu manjih ili većih vibracija.

Ako je pritisak u redu, sledeće treba proveriti gazeći sloj na gumama. Ukoliko je on neravnomerno istrošen, ponovo se javlja neravnoteža i nestabilnost.

Gume treba redovno proveravati da li su dobro balansirane i centrirane. Zbog loših puteva, agresivne vožnje, nestručne promene guma i neravnomernog pritiska pri pumpanju, one mogu da izgube svoj balans. Na točkove i penumatike tokom vožnje deluju moćne centrifugalne sile. Ako nisu idelano nameštene i centirane, pod dejstvom ovih sila, točak će izgubiti balans i počeće da skače gore dole, bez razlike da i je put ravan ili pun rupa.

Ukoliko iznajmljujete vozila u nekoj od rent a car agencija, možete da budete mirni. Njihova vozila jednom godišnje prođu strogu kontrolu kod vulkanizera. 

 

Kočnice

Ako se volan trese u toku kočenja, onda je problem sa kočnicama. Najčešće se radi o kočionim diskovima koji su usled velike upotrebe počeli da se habaju, gube oblik i deformišu.

Osim diskova, u osetljivi deo kočnog sistema spadaju i pločice (gurtne). I one posle nekog vremena mogu da se istroše i deformišu, i kočenje više nije ravnomerno i sigurno.

Vibracije mogu da se jave i na novim kočnicama ako nisu dobro nameštene i ako diskovi i gurtne nisu dobro stegnuti i podešeni.

Ako je problem u kočnicama, osim na volanu, vibracije će se osetiti i na papučici za kočenje. U ovom slučaju, ne smete da čekate, morate odmah da reagujete i da odvezete vozilo kod majstora. Ako ste kupili novo vozilo odmah ga vratite u auto salon, ako ste iznajmili, onda pravac rent a cara agencija, tražite da vam iznajme drugo.

 

Sistem za upravljanje - vešanje

Sistem za upravljanje je ranjiv kod starijih vozila koja su prešla veliku kilometražu i kod kojih je već počeo da se javlja zamor materijala. Sastavljen je od više delova:

Spone i poluosovine. Poluosovine i spone su odgovorne za upravljanje vozilom pošto uspostavljaju komunikaciju između letve volana i točkova. Ako primetite ritmično kucanje i iznenadne trzaje na volanu, problem bi mogao biti kod njih.

Istrošeni ležajevi na točku. Ako volan nije čvrst i možete da ga pomerate i pri mirovanju vozila, potrebno je proveriti lagere i ležajeve točkova.

Amortizeri. Amortizeri i ostali delovi sistema za vešanje mogu da se olabave i da izazovu prilično jake vibracije čak i pri manjim brzinama, a naročo su izražene pri velikim.

 

Motor

Iako ređe, i motor može da stvara vibracije na volanu. Probleme sa sagorevanjem goriva, sistemima za dovod goriva i vazduha, loše zategnutim kaiševima, itd., vozač će (između ostalog) da oseti i na volanu. Ukoliko se uzrok krije u motoru, nemate previše izbora, vi i vaš automobil mora da posetite majstora.

 

Šta učiniti kada se volan trese?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od konkretnog problema, koji je uzrok za pojavu vibracija.

Ali jedna stvar je zajednička: ne smete da paničite.

Kada volan počne da se trese, ne znači nužno da će se vozilo pokvariti, ali ne treba čekati ni previše dugo. Koliko god su vibracije male, mogu biti početak većeg problema koji utiče na dugovečnost i bezbednost vozila.

 

Vibracije na volanu na iznajmljenom vozilu

Ukoliko iznajmite vozilo i na njemu se tokom vožnje pojave vibracije na volanu, postavlja se pitanje šta da radite?. Imate nekoliko opcija:

  • odvesti vozilo u najbližu automehaničarsku radnju,
  • nazvati AMSS ili neku službu za pomoć na putu kako bi vas šlepali,
  • nazvati rent a car agenciju,
  • ili jednostavno produžiti sa vožnjom i problem rešite kada se vratite

Pre nego što odluite, treba da znate (a to će svakako da vam kažu na šalteru agencije pre preuzimanja vozila) da svaki kvar i oštećenje može da padne na vaš račun.

Zato je najbolje i najbezbednije da se javite u rent a car agenciji i da im objasnite o čemu se radi. Ako primetite da se volan trese, odmah nakon preuzumanja vozila, vratite se i zatražite drugi automobil. Tako ćete dokazati da niste vi krivi za problem, smanjujete verovatnoću da se desi veći kvar i da ostanete negde na otvorenom putu.

Ako problem primetite znatno kasnije, naš savet je da pozovete rent a car kompaniju, a ne da produžite sa vožnjom kao da se ništa nije desilo. Oni će vam dati dalje instrukcije kako treba da se ponašate.

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više