RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Znaci koji ukazuju kada je vreme da zamenite kočione pločice

Znaci koji ukazuju kada je vreme da zamenite kočione pločice

Kočnice su najvažniji deo svakog automobila. Upravo zbog toga, veoma je važno da vlasnici obrate pažnju na zvukove i signale koje im njihovo vozilo daje. Kočnice su jedan od najkritičnijih delova sigurnosnog sistema, i ako ih zanemarite, mogu dovesti do skupih popravki, pa čak i do nezgoda. U želji da pomognemo, pripremili smo za vas tekst o znacima koji ukazuju kada je vreme da zamenite kočione pločice.

Pa dobro, kada bi trebalo da promenite kočione pločice i rotore?

U proseku, kočione pločice treba zameniti na svakih 40 do 100.000 km, dok rotori zahtevaju zamenu na 70 do 110.000 km. Međutim, tačan broj se razlikuje u zavisnosti od uslova vožnje, i samog stila vožnje vlasnika. Ali, dobra vest je da ćete verovatno osetiti manje simptome kada vaše kočione pločice budu pri kraju svog veka, što olakšava dijagnozu i popravke.

A koji su to znaci da treba da zamenite kočione pločice i rotore na svom automobilu?

#1. Škripa koja dolazi od kočnica

Ako su vaše kočione pločice pri kraju svog korisnog veka trajanja, prvi simptom koji ćete početi da primećujete je škripa koja dolazi iz njih. Škripanje kočionih pločica je obično uzrokovano preterano istrošenim pločicama.

Kada dovoljno istrošite jastučiće na kočnicama, počećete da osećate škripanje, a u istom momentu, takođe, počećete da oštećujete svoje rotore, čineći popravku još skupljom. Zato gledajte da reagujete na vreme, i odvezete svoj automobil što pre u servis.

#2. Zvuk brušenja pri kočenju

Kao što smo gore naveli, ako čujete škripanje dok pritiskate papučicu kočnice, vaše kočione pločice treba što pre zameniti. Neke kočione pločice imaju ugrađene metalne indikatore istrošenosti, koji su dizajnirani da proizvode glasnu buku i upozore vas da je vreme da zamenite pločice.

Ako ostavite kočione pločice da nastave sa brušenjem, otvarate mogućnost za mnogo veću štetu i drastično veće troškove popravke. Zato, što pre - pravac u servis!

#3. Vibracije pri kočenju

Ako osetite da vam se automobil trese kada pritisnete pedalu kočnice, to znači da nešto nije u redu sa njima. Verovatno zato što rotori koji pomažu zaustavljanju automobila više nisu glatki, što dovodi do neravnomernog rada kočnica. Trebalo bi da što pre odvezete svoj automobil profesionalcima, na popravku. Da, ponavljamo se, ali zaista je tako.

#4. Potrebno vam je više vremena da se zaustavite

Još jedan važan znak da vaše kočnice treba proveriti je gubitak performansi prilikom pritiskanja. Ako imate manje od idealnog vremena za zaustavljanje dok kočite, to može da znači da su vam kočione pločice potpuno istrošene, ili da vam je nivo kočione tečnosti nizak (često zbog curenja).

Da biste tačno razumeli šta se dešava sa kočnicama na vašem autu, poželećete da što pre dođete do svog mehaničara, kako biste bili sigurni da ćete zadržati sve sposobnosti kočenja. Da, da, ponovo isto…

#5. Pali se indikatorska lampica kočionih pločica

Većina modernih vozila dolazi sa svetlima upozorenja na kočnice, koja se pojavljuju na kontrolnoj tabli. Jedna je lampica vašeg sistema protiv blokiranja kočnica (ABS), a druga je lampica upozorenja kočionog sistema.

Svetlo kočnice se neće uvek upaliti kada postoji problem – to je takođe svetlo koje se pojavljuje na tabli, kada je aktivirana parkirna kočnica. Ali, ako vidite lampicu upozorenja kočnice, i vaša parkirna kočnica nije aktivirana, vreme je da stručnjak za kočnice pogleda vaš sistem, kako bi dijagnostikovao probleme.

#6. Čini se da su vaše kočione pločice tanke

Jedan od načina da lako proverite kočione pločice je da vizuelno pregledate da li su istrošene. Da biste to uradili, pogledajte između žbica točkova na vašem autu, i pronađite kočionu pločicu. Ako se čini da je debljina manja od 6.4 mm, verovatno vam je potreban set novih kočionih pločica. Dakle, opet servis!

I to bi, otprilike, bilo to…

Kao što smo na početku rekli, kočnice su najvažniji deo vašeg auta. Ako otkažu, sasvim sigurno ćete stići brže tamo gde ste naumili, ali ne i sigurno. A sigurnost je, ipak, uvek na prvom mestu. Zato pratite znake, i redovno servisirajte kočnice svog automobila, kako zbog vaše lične, tako i sigurnosti svih učesnika sa kojima se srećete u saobraćaju.

U međuvremenu, dok je auto u servisu, uvek možete da iznajmite neki iz bogatog voznog parka rent a car agencije kao što je Unirent. Naši automobili servisiraju se redovno, tako da vam se sigurno neće desiti da dobijete vozilo sa pohabanim kočnicama. Iznajmite onaj koji vam odgovara, i budite bez brige, jer nam je vaša sigurnost na prvom mestu.

Srećan put, želi vam rent a car Unirent!

 

Fotografije: Unsplash.com


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

U današnjem ubrzanom načinu života, potreba za slobodom i praktičnošću dok putujemo postaje sve izraženija. U tom kontekstu, najam automobila na aerodromu postaje ključna opcija za putnike širom sveta. Ova usluga pruža ne samo slobodu kretanja, već i efikasnost u planiranju putovanja, omogućavajući brz i jednostavan pristup vozilu odmah po dolasku. Putovanje avionom svakako je vrlo praktično, posebno kada  udaljenost do odredišta zahteva sate vožnje automobilom ili drugim sredstvima javnog prevoza. 


Pročitajte više

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Ako ste ikada, na putu, prošli pored auta u plamenu, verovatno ste pomislili da ne postoji ništa strašnije. Čak i automobili koji su ugašeni izgledaju kao scena iz akcionog filma, gde je kaskaderska igra pošla naopako. A šta treba da radite ako vam se auto, ne daj Bože, zapali, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu, pa vam savetujemo da pročitate, „zlu ne trebalo“...


Pročitajte više

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Redovno održavanje i praćenje u kakvom su stanju kočnica je od velikog značaja za sigurnost i udobnost vožnje. Jedan od najčešćih kvarova na njima je prebrzo trošenje kočionih pločica. Ukoliko vozač primeti bilo kakve neobične zvukove, vibracije ili smanjenu efikasnost kočenja, mora što pre da odveze svoje vozilo u servis koji će da popravi kvar i zameni oštećene delove kočnice, ali sa svoje strane i vozači moraju da usvoje navike u vožnji koje će da sačuvaju kočnice i povećati njihovu trajnost i životni vek.


Pročitajte više