RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

5 vozačkih navika koje vam mogu upropastiti automobil

5 vozačkih navika koje vam mogu upropastiti automobil

Kada kupujemo automobil, svi mi želimo da kupimo izdržljiv i kvalitetan. Međutim, vrlo često nije stvar u tome što je automobil koji ste kupili loš i nekvalitetan. Ponekad se problem pojavljuje zbog toga što su vaše navike u održavanju loše. Pa zato, ako popravite loše navike, možda ćete moći mnogo duže da očuvate visoke performanse svog auta. Ali hajde da vidimo kojih to 5 vozačkih navika vam mogu upropastiti automobil.

Pogrešno pitanje koje biste mogli da postavite je – šta mi treba da bih postigao optimalne performanse na duži period? A pogrešno je zato što postoji nekoliko stvari koje nikako ne bi trebalo da radite, da biste svoj automobil duže održali u dobrom stanju. U nastavku teksta, govorićemo upravo o pet sasvim uobičajenih vozačkih navika koje u praksi mogu skratiti vek vašeg automobila. A sve ovo još je važnije ako vozite automobil iznajmljen kod neke od rent a car agencija kao što je Unirent.

#1. Iznenadno pritiskanje kočnice

Ovo je jedan od najsuptilnijih načina da polako upropastite automobil. Lepo je kada vozite brzo i uživate u punoj brzini svog automobila, ali morate biti oprezni pri naglom pritisku na kočnicu. To negativno utiče na kočioni sistem i ceo motor vašeg automobila, pa bi bilo bolje da to izbegavate kad god možete, što znači, vozite sporije.

#2. Vožnja preko ležećih policajaca i rupa punom brzinom

Ovo je uobičajena navika među svim vozačima. Iako to nije uvek namerno, jer se ponekad desi da takve prepreke ne vidite na vreme, izbegavajte da vam se to često događa. Jer, vožnja preko rupa ima veoma negativne efekte na vaše vozilo. Na primer, amortizeri i opruge mogu biti pod velikim pritiskom, a da ne govorimo što se u velikim rupama dešavalo i mnogo toga goreg, pa i to da je nekima u njima ostao točak. Zato, pažljivo i ako je ikako moguće, zaobiđite rupe, a preko ležećih policajaca vozite sporije i pažljivije.

#3. Kretanje dok je motor još uvek hladan

Većina uputstava za upotrebu automobila upućuje korisnike da izbegavaju da krenu, dok je motor još hladan. Nažalost, mnogi vozači to i dalje često rade, jer misle da je to samo bespotrebno trošenje goriva. Ipak, na performanse vašeg automobila može uticati to što krećete, a da niste dozvolili motoru automobila da se zagreje. To je zato što je motor vašeg automobila dizajniran tako da efikasno radi na toplim temperaturama, dok mu na hladnim treba vremena da postigne određenu temperaturu.

#4. Vožnja prljavog automobila

Redovno pranje automobila treba da bude stvar lične kulture i odgovornosti. Ali, to nije jedini razlog. Pranje automobila pomaže da boja na vašem automobilu dugo ostane netaknuta. Ova navika takođe osigurava da vaše vozilo neće biti podložno manjim ogrebotinama. Zbog toga će životni vek spoljašnjosti automobila biti mnogo duži nego kod onih koji svoje četvorotočkaše nisu redovno prali.

I dok nekima, na prljavim automobilima ostavljaju šaljive poruke tipa “operi me”, ima i onih kreativnijih koji takve automobile koriste kao podlogu za crtanje. Ali ipak, zbog samog auta, pametnije je prati ga redovno, umetnici će “platno” za svoje radove naći na nekom drugom mestu.

#5. Neredovna zamena motornog ulja

Da bi motor vašeg automobila radio kao švajcarski sat, potrebno je da mu redovno menjate ulje. Koliko često, to zavisi od samog modela automobila i toga koliko ga vozite, ali se svakako treba osloniti na upustva od strane proizvođača, i što se tiče količine, kvaliteta ulja, ali i učestalosti. Jer, ukoliko to ne radite na vreme, ova loša navika će brzo uništiti vaše vozilo. Tako se polako smanjuje njegova efikansnost, dok na kraju ne stane. Obvezno menjajte ulje i servisirajte svoj automobil na vreme, ako želite da vam što duže traje.

Razmislite kako bi bilo da sami ništa ne jedete ili jedete lošu hranu. Posle izvesnog vremena biste drastično smršali i razboleli se. Ni vaš četvoronožni ljubimac se ne ponaša drukčije. I on može da se isposti i razboli, zato ga čuvajte i održavajte na vreme i kako treba.

I za kraj...

Sve su to stvari koje se uglavnom podrazumevaju, pa će oni koji na sve to obraćaju pažnju reći da su ovakvi saveti suvišni. Ali verujte, iznenadili biste se koliko ima onih koji se o sva ova pravila oglušuju. Ima raznih primera, naročito kod svežih vozača, koji su tek dobili vozačku dozvolu, kao i kod onih koji su na zalasku karijere vozača.

Oni mlađi uglavnom govore sebi – ma uradiću to sledeće nedelje, sad nemam vremena, pa se to oduži i onda se sete kad bude kasno. Dok oni drugi, uglavnom već više uopšte nisu za vožnju, ali se trude da voze što duže, pa počnu da zaboravljaju mnogo toga. Ništa čudno, jer vožnja automobila daje dobar osećaj, kao da kao čovek vredite više.

Ipak, one poslednje dve navike koje smo naveli, vožnja prljavog i neservisiranog automobila, su navike o kojima ne morate da brinete ukoliko vozite vozilo iznajmljeno kod rent a car agencije Unirent. Jer, svi automobili su pre svakog iznajmljivanja provereni, oprani i dezinfikovani, tako da su spremni za sve vaše avanture.

Bliži se sezona godišnjih odmora, tako da će mnogi shvatiti da je vozilo koje poseduju nedovoljno sigurno da bi se zaputili na neki duži put. Ali ne brinite, u našem bogatom voznom parku sigurno ćete naći neko vozilo koje je kao stvoreno za vas.

A ako ste se setili još nečega što bi moglo da se nađe na ovoj listi, podelite to sa nama u komentarima.


Komentari ()

Sashko
Sashko
Link

Sve ovo stoji, osim kretanja sa hladnim motorom. Možda je to važilo nekada za jugiće i kečeve, današnji automobili kudikamo brže postižu radnu temperaturu a rad u mestu im može doneti više štete nego koristu.
1
0

Srecko
Srecko
Link

Podrazumeva se da vozilo mora biti tehnicki ispravno i odrzavano ''sitnice'' koje mogu ostetiti vase vozlo su rupe,ivicnjaci trotoara,kamenje na putu ,parking je takodje rizican od vozaca pocetnika koji jos nisu savladali parkiranje.
1
0

Miki
Miki
Link

Priznajem da neredovno menjam ulje. Korisni saveti. Potrudicu se da ih uvazim!
2
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Razlozi za iznajmljivanje vozila

Razlozi za iznajmljivanje vozila

Putovanja su potreba čoveka. Oni ga usrećuju, oplemenjuju, ona su hrana za dušu. Veoma je važno kako putujete i kakva saobraćajna sredstva koristite. Koje su prednosti iznajmljivanja vozila?


Pročitajte više

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

Prevaranata ima uvek i svuda. Ciljaju svakoga, bez obzira na godine i poreklo, što deluje zbunjujuće, jer se nikada ne zna ko će sledeći biti na udaru. A osim toga, kriminalci i prevaranti postaju sve sofisticiraniji u svojim pokušajima da vam se približe i iskoriste svoje veštine da vas prevare ili napadnu. Ipak, ono što možemo da uradimo je da naučimo i budemo svesni njihovih najčešćih trikova. Zato hajde da zajedno prođemo kroz ovih 5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni, koje smo za vas pripremili.


Pročitajte više

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Ako volan počne da se trese u toku vožnje vožnja postaje stresna, naporna i nebezbedna, i definitifno nešto nije u redu sa vozilom. Najvažnije je da vozač ne počne da paniči, to što se volan trese ne znači da će nužno auto da se pokvari, ali ipak problem ne sme da se zanemari.


Pročitajte više