RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

7 najčešćih grešaka koji prave početnici prilikom iznajmljivanja vozila

7 najčešćih grešaka koji prave početnici prilikom iznajmljivanja vozila

 

Za sve u životu postoji prvi put, pa tako i za iznajmljivanje vozila.

U principu, iznajmiti vozilo u rent a car agenciji nije uopšte komplikovano, ali postoje neke zamke koje klijente mogu da koštaju vremena i novca, i što je važnije, da ih odbiju od daljeg iznajmljivanja.

Tu pre svega mislimo na početnike koji prvi put prelaze prag rent a car agencija, i još uvek nisu dobro informisani i upućeni oko celog procesa iznajmljivanja.

Stara narodna poslovica  kaže da “treba učiti na tuđim greškama”. Kako bi vam pomogli u tome, donosimo vam 7 najčešćih grešaka koje prave neiskusni klijenti prilikom njihovog prvog iznajmljivanja vozila.

 

Koje greške prave početnici:

 

1. Nemaju kod sebe sva potrebna dokumenta

Iako deluje neverovatno, ovo je jedna od najčešćih grešaka. Razlog je zaboravnost ili neinformisanost. Prilikom iznajmljivanja vozila potrebno je imati kod sebe važeću ličnu kartu ili pasoš i vozačku dozvolu (ako se putuje u drugu državu potrebna je medjunarodna vozačka dozvolu).

Ko nema sva potrebna dokumenta ne može da iznajmi vozilo.

 

2. Ne provere uslove iznajmljivanja vozila

Pre rezervacije obavezno treba da se provere uslovi i obaveze na sajtu rent a car agencije. Ali dosta klijenata koji po prvi put iznajmljuju vozilo to ne uradi.

Na primer, osnovni uslovi su da vozač ima 21 godinu, da poseduje vozačku dozvolu više od dve godine, da najam traje najmanje 24 sata, da je obavezno poalganje depozita, itd, itd.

Ko nije upoznat sa ovim uslovima može da dođe u situaciju da ne može da podigne vozilo i ne ostvari planirani najam.

 

3. Problemi oko plaćanja

Vozilo može da se plati u gotovini ili nekom od platežnih kartica koja mora da bude na ime glavnog vozača. Na sajtu rent a car agencije je navedeno koje kartice se primaju, a ako prvi put koristite njihove usluge, preporučujemo da se javite telefonom ili prošetate do njihove najbliže ispostave i još jednom pojasnite i razjasnite sve nedoumice oko plaćanja.

Dosta klijenata zaborave PIN kod svoje kartice; ako ne možete da ga zapamtite zapištite ga negde.

Ako plaćate gotovinom, onda ponesite dovoljno para da platite ceo najam.

Prilikom iznajmljivanja potrebno je da se položi depozit, koji se vraća kada se vrati vozilo. Depozit se u zavisnosti od klase vozila kreće od 300 do 1800 EUR i može da se plati kreditnom karticom (ređe debitnom) ili gotovinom.

 

4. Kupovina neadekvatnog paketa osiguranja

Radi se o uobičajenoj početničkoj grešci. Na ovom mestu moramo da budemo solidarni sa klijentima i da istaknemo da nije lako snaći se u lavirintu ponuda raznih paketa osiguranja, šta sve sadrže i šta sve pokrivaju.

Neki agenti su veoma agresivni u nuđenju dodatnih stavki koji u principu klijentima nisu potrebni i dodatno ih zbunjuju.

Ne morate da prihvatite sve što se nudi, ali svakako nekakvo osiguranje morate imati. Najbolje da se posavetujete sa nekim iskusnijim koji je već iznajmljivao vozila u toj agenciji.  

 

5. Ne pregledaju vozilo pre njegovog preuzimanja

I same rent a car agencije insistiraju da se prilikom preuzimanja vozila ono pregleda. Postoji i zakonska obaveza da klijent i službenik rent a car agencije popune i potpišu obrazac o stanju vozila u kome se navode sve zamerke i primedbe.

Ali kada je sezona iznajmljivanja u punom jeku i kada se stvaraju velike gužve, ovaj pregled se obavlja na brzinu i ne posvećije mu se adekvatna pažnja.

Kontrolu vozila ne treba raditi površno i reda radi. Odvojite potrebno vreme i temeljito proverite da li eventualno postoje kvarovi, ogrebotine, ostavljeno smeće u vozilu, da li su sedišta pocepana, da li ima mrlja od sokova, kečapa, hrane, itd.

Sve što ne prijavite, može da padne na vaš račun.

Slikajte vozilo mobilnim telefonom, tako ćete imati dokaz da niste vi krivac za eventualne nepravilnosti.

 

6. Ne vode računa o vremenu preuzimanja i vraćanja vozila

Kada se vozilo vrati kasnije od dogovorenog agencija će naplatiti kašnjenje. Ako pri preuzimanju zakasnite, možda i ne dobijete vozilo ili ćete dobiti neko drugo koje je u tom trenutku slobodno.

Dosta početnika toga nije svesno i dolazi do rasprava.

Postoje i objektivni razlozi za kašnjenja – gužve u saobraćaju, nepredviđene okolnosti, loše vreme i slično. Ako kasnite pozovite agenciju i objasnite im o čemu se radi. Nema garancije, ali većina će vam progledati kroz prste i nećete dobiti kaznu.

Vozilo može da se vrati i posle radnog vremena, ali se ta usluga dodatno naplaćuje.  

 

7. Biranje neadekvatnog vozila

Kod iznajmljivanja vozila klijent mora da zna svoje potrebe. Ne treba rezervisati najskuplju limuzinu ukoliko je potrebno manje vozilo za kratko putovanje kroz grad. I obratno, za veću grupu i duža putovanja treba birati veće vozilo, kako bi svima bilo udobno.

Neko voli brze sportske modele, a treba da putuje na mestima gde su putevi uski sa puno krivina i gde snažna mašina ne može da dođe do izražaja.

Ako se ide van asfaltnih puteva, onda logično je da se iznajmi terensko vozilo.

Ako niste sigurni koje će vozilo najbolje da zadovolji vaše potrebe, zamolite službenike da vam pomognu. Oni najbolje znaju sa kakvim vozilima rapspolažu i kakve su njihove performanse.  

 

Umesto zaključka

Iznajmljivanje vozila nije nikakva atomska fizika, za iskusne i uhodanije vozače ceo proces traje nekoliko minuta bez imalo stresa i nervoze.

Ali, prvi put je prvi put, greške su moguće, pa na neki način i očekivane. Čak i da napravite neku od gore navedenih, ne dozvolite da vas to obeshrabri i spreči da uživate u putovanju.

Ukoliko ste napravili neku početničku grešku prilikom iznajmljivanja vozila, u komentarima možete da podelite to iskustvo sa nama.


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

Ako posedujete sopstveno vozilo, znate da je redovno održavanje neophodno za njegovo nesmetano funkcionisanje. Ipak, ono što je važilo za nekadašnje modele automobila, nije primenjivo na današnje. U želji da razjasnimo neke od mitova, pripremili smo za vas spisak od 6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila. Pa ako smo vas zainteresovali, nastavite da čitate...


Pročitajte više

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Pravi poklon nije lako odabrati. Ako želite pravi poklon za dragu osobu koja je zaljubljena u vozila i vožnju, treba da joj kupite nešto što je povezano sa tim svetom. U nastavku su neki naši predlozi


Pročitajte više

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. 


Pročitajte više