RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

7 najčešćih grešaka koji prave početnici prilikom iznajmljivanja vozila

7 najčešćih grešaka koji prave početnici prilikom iznajmljivanja vozila

 

Za sve u životu postoji prvi put, pa tako i za iznajmljivanje vozila.

U principu, iznajmiti vozilo u rent a car agenciji nije uopšte komplikovano, ali postoje neke zamke koje klijente mogu da koštaju vremena i novca, i što je važnije, da ih odbiju od daljeg iznajmljivanja.

Tu pre svega mislimo na početnike koji prvi put prelaze prag rent a car agencija, i još uvek nisu dobro informisani i upućeni oko celog procesa iznajmljivanja.

Stara narodna poslovica  kaže da “treba učiti na tuđim greškama”. Kako bi vam pomogli u tome, donosimo vam 7 najčešćih grešaka koje prave neiskusni klijenti prilikom njihovog prvog iznajmljivanja vozila.

 

Koje greške prave početnici:

 

1. Nemaju kod sebe sva potrebna dokumenta

Iako deluje neverovatno, ovo je jedna od najčešćih grešaka. Razlog je zaboravnost ili neinformisanost. Prilikom iznajmljivanja vozila potrebno je imati kod sebe važeću ličnu kartu ili pasoš i vozačku dozvolu (ako se putuje u drugu državu potrebna je medjunarodna vozačka dozvolu).

Ko nema sva potrebna dokumenta ne može da iznajmi vozilo.

 

2. Ne provere uslove iznajmljivanja vozila

Pre rezervacije obavezno treba da se provere uslovi i obaveze na sajtu rent a car agencije. Ali dosta klijenata koji po prvi put iznajmljuju vozilo to ne uradi.

Na primer, osnovni uslovi su da vozač ima 21 godinu, da poseduje vozačku dozvolu više od dve godine, da najam traje najmanje 24 sata, da je obavezno poalganje depozita, itd, itd.

Ko nije upoznat sa ovim uslovima može da dođe u situaciju da ne može da podigne vozilo i ne ostvari planirani najam.

 

3. Problemi oko plaćanja

Vozilo može da se plati u gotovini ili nekom od platežnih kartica koja mora da bude na ime glavnog vozača. Na sajtu rent a car agencije je navedeno koje kartice se primaju, a ako prvi put koristite njihove usluge, preporučujemo da se javite telefonom ili prošetate do njihove najbliže ispostave i još jednom pojasnite i razjasnite sve nedoumice oko plaćanja.

Dosta klijenata zaborave PIN kod svoje kartice; ako ne možete da ga zapamtite zapištite ga negde.

Ako plaćate gotovinom, onda ponesite dovoljno para da platite ceo najam.

Prilikom iznajmljivanja potrebno je da se položi depozit, koji se vraća kada se vrati vozilo. Depozit se u zavisnosti od klase vozila kreće od 300 do 1800 EUR i može da se plati kreditnom karticom (ređe debitnom) ili gotovinom.

 

4. Kupovina neadekvatnog paketa osiguranja

Radi se o uobičajenoj početničkoj grešci. Na ovom mestu moramo da budemo solidarni sa klijentima i da istaknemo da nije lako snaći se u lavirintu ponuda raznih paketa osiguranja, šta sve sadrže i šta sve pokrivaju.

Neki agenti su veoma agresivni u nuđenju dodatnih stavki koji u principu klijentima nisu potrebni i dodatno ih zbunjuju.

Ne morate da prihvatite sve što se nudi, ali svakako nekakvo osiguranje morate imati. Najbolje da se posavetujete sa nekim iskusnijim koji je već iznajmljivao vozila u toj agenciji.  

 

5. Ne pregledaju vozilo pre njegovog preuzimanja

I same rent a car agencije insistiraju da se prilikom preuzimanja vozila ono pregleda. Postoji i zakonska obaveza da klijent i službenik rent a car agencije popune i potpišu obrazac o stanju vozila u kome se navode sve zamerke i primedbe.

Ali kada je sezona iznajmljivanja u punom jeku i kada se stvaraju velike gužve, ovaj pregled se obavlja na brzinu i ne posvećije mu se adekvatna pažnja.

Kontrolu vozila ne treba raditi površno i reda radi. Odvojite potrebno vreme i temeljito proverite da li eventualno postoje kvarovi, ogrebotine, ostavljeno smeće u vozilu, da li su sedišta pocepana, da li ima mrlja od sokova, kečapa, hrane, itd.

Sve što ne prijavite, može da padne na vaš račun.

Slikajte vozilo mobilnim telefonom, tako ćete imati dokaz da niste vi krivac za eventualne nepravilnosti.

 

6. Ne vode računa o vremenu preuzimanja i vraćanja vozila

Kada se vozilo vrati kasnije od dogovorenog agencija će naplatiti kašnjenje. Ako pri preuzimanju zakasnite, možda i ne dobijete vozilo ili ćete dobiti neko drugo koje je u tom trenutku slobodno.

Dosta početnika toga nije svesno i dolazi do rasprava.

Postoje i objektivni razlozi za kašnjenja – gužve u saobraćaju, nepredviđene okolnosti, loše vreme i slično. Ako kasnite pozovite agenciju i objasnite im o čemu se radi. Nema garancije, ali većina će vam progledati kroz prste i nećete dobiti kaznu.

Vozilo može da se vrati i posle radnog vremena, ali se ta usluga dodatno naplaćuje.  

 

7. Biranje neadekvatnog vozila

Kod iznajmljivanja vozila klijent mora da zna svoje potrebe. Ne treba rezervisati najskuplju limuzinu ukoliko je potrebno manje vozilo za kratko putovanje kroz grad. I obratno, za veću grupu i duža putovanja treba birati veće vozilo, kako bi svima bilo udobno.

Neko voli brze sportske modele, a treba da putuje na mestima gde su putevi uski sa puno krivina i gde snažna mašina ne može da dođe do izražaja.

Ako se ide van asfaltnih puteva, onda logično je da se iznajmi terensko vozilo.

Ako niste sigurni koje će vozilo najbolje da zadovolji vaše potrebe, zamolite službenike da vam pomognu. Oni najbolje znaju sa kakvim vozilima rapspolažu i kakve su njihove performanse.  

 

Umesto zaključka

Iznajmljivanje vozila nije nikakva atomska fizika, za iskusne i uhodanije vozače ceo proces traje nekoliko minuta bez imalo stresa i nervoze.

Ali, prvi put je prvi put, greške su moguće, pa na neki način i očekivane. Čak i da napravite neku od gore navedenih, ne dozvolite da vas to obeshrabri i spreči da uživate u putovanju.

Ukoliko ste napravili neku početničku grešku prilikom iznajmljivanja vozila, u komentarima možete da podelite to iskustvo sa nama.


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

U današnjem ubrzanom načinu života, potreba za slobodom i praktičnošću dok putujemo postaje sve izraženija. U tom kontekstu, najam automobila na aerodromu postaje ključna opcija za putnike širom sveta. Ova usluga pruža ne samo slobodu kretanja, već i efikasnost u planiranju putovanja, omogućavajući brz i jednostavan pristup vozilu odmah po dolasku. Putovanje avionom svakako je vrlo praktično, posebno kada  udaljenost do odredišta zahteva sate vožnje automobilom ili drugim sredstvima javnog prevoza. 


Pročitajte više

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Ako ste ikada, na putu, prošli pored auta u plamenu, verovatno ste pomislili da ne postoji ništa strašnije. Čak i automobili koji su ugašeni izgledaju kao scena iz akcionog filma, gde je kaskaderska igra pošla naopako. A šta treba da radite ako vam se auto, ne daj Bože, zapali, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu, pa vam savetujemo da pročitate, „zlu ne trebalo“...


Pročitajte više

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Redovno održavanje i praćenje u kakvom su stanju kočnica je od velikog značaja za sigurnost i udobnost vožnje. Jedan od najčešćih kvarova na njima je prebrzo trošenje kočionih pločica. Ukoliko vozač primeti bilo kakve neobične zvukove, vibracije ili smanjenu efikasnost kočenja, mora što pre da odveze svoje vozilo u servis koji će da popravi kvar i zameni oštećene delove kočnice, ali sa svoje strane i vozači moraju da usvoje navike u vožnji koje će da sačuvaju kočnice i povećati njihovu trajnost i životni vek.


Pročitajte više