RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

Kupovina novog automobila je ozbiljna i komplikovana avantura.

Investicija, barem za naše prilike nije mala, a proizvođača, klasa i modela vozila ima mnogo. Svako od nas ima svoje potrebe i želje, budžeti kupaca uglavnom su ograničeni i izabor pravog auta iz tako ogromne ponude upošte nije lak.

Pri kupovini se dešavaju greške a mi u produžetku donosimo najčešćih sedam.

 

1. Ne razmišlja se koliko brzo vozilo gubi svoju vrednost

Malo je čudno razmišljati o prodaji još nekupljenog vozila, ali pošto se radi o velikoj investiciji, treba stvari gledati dugoročno.

Istraživanja u bogatijim državama su utvrdila da je prosečno trajanje posedovanja automobila oko pet godina.

Kod nas je taj period duži, neki voze svoj prvi auto ceo život, ali ipak, pri kupovini novog vozila treba razmišljati (i) o potencijalnoj preprodaji i njegovoj vrednosti posle nekoliko godina.

Neka vozila dugo zadržavaju svoju vrednost, a nekima cena vrlo brzo pada. Neki brendovi su popularniji od drugih i postoji veća verovatnoća da će duže zadržati svoju cenu.

Na primer, nemački modeli mogu i posle nekoliko decenija i velike pređene kilometraže da se dobro prodaju, za razliku od italijanskih

 

2. Ne vodi se računa o ceni održavanja

Pri kupovini novog automobila retko ko će razmisliti o ceni njegovog održavanja.

Treba znati da je kod nekih održavanje skuplje  a kod nekih jeftinije. U našoj rent a car agenciji to veoma dobro znamo zato što imamo različite modele različitih proizvođača.

Na primer, za luksuznija vozila, Mercedes, Volvo, Audi, BMW, itd, za održavanje i za redovne i vanredne tehničke preglede treba odvojiti veću sumu. Kod manjih gradskih modela održavanje je jeftinije.

Ne treba prevideti i to da je kod većih i snažnijih automobila cena ragistracije veća. Ako vaša primanja ne mogu da izdrže ovo opterećenje, odlučite se za manje vozilo.

 

3. Kupovina dodatne opreme koja nije potrebna

Dodatna oprema može da poskupi auto i za nekoliko hiljada evra. A onda se ispostavi da vam većina tih “gadžeta” i nije neophodna.

Za neke stvari kao što su klima uređaj, ABS kočnice, dodatni vazdušni jastuci i ostala oprema koja poboljšava bezbednost, ne treba da se štedi.

Ali zašto plaćati za nešto što vam nije potrebno? Zašto da platite pepeljaru ako ne pušite? Ili GPS uređaj kada možete da se oslonite na besplatne aplikacije na pametnom telefonu? Nekome ko ne sluša muziku, savremeni i skupi stereo sistem neće značiti ništa.

 

4. Niste se dobro pripremili

Kupac ne sme da se osloni na trgovačke veštine i slatkorečivost prodavca, njegov cilj je da dobije što je moguće veću cenu i da proda vozilo sa što je moguće više dodatne opreme.

Sa svoje strane, kupac mora da se “odbrani” tako što će dobro istražiti tržište i imati sve potrebne informacije.

Naš savet je da ne ulazite u auto salon dok se ne pripremite za kupovinu. U salonu se sve cakli, svi su automobili lepi i poželjni, a prodavci samo čekaju da zarade svoje provizije. U takvom ambijentu, nepripremljeni kupac lako prenagli i napravi pogrešan izbor. 

Odvojite malo vremena, pogledajte šta ima na internetu, uporedite testove i cene, pričajte sa prijateljima i veoma važno - nemojte svoju odluku da bazirate na emocijama.

Tek kada ste spremni, posetite izložbeni salon da lično pogledate izabrano vozilo (ili više njih) i da obavite probnu vožnju.

 

5. Biranje na osnovu izgleda umesto praktičnosti

Kada kupujete novi automobil mora da znate šta vam treba, koje su važe želje i potrebe. Ne sme da dozvolite da vas ponesu emocije i da one nadjačaju racionalno razmišljanje.  

Ako ste porodični čovek sa decom, nema smisla kupovati mali dvosed kabriolet. Gde će vaša deca da stanu, koliko prostora ima za prtljag?

Ako godišnje prelazite veliku kilometražu i vodite računa o potrošnji goriva, treba da izbegavate modele koji previše troše.

Ako  vam auto treba za gradsku vožnju, onda zaobižite terence u širokom luku.

 

6. Ignorisanje probne vožnje

Ne bežite od probne vožnje. Na internetu može da nađete dosta korisnih stvari, ali novo vozilo se ne kupuje samo na osnovu onlajn recenzija i lepih fotografija.

Postoji samo jedan način da se uverite da li vam automobil odgovara, a to je da sednete u njemu i da ga provozate.

Iako probne vožnje retko traju duže od sat vremena, možete naučiti mnogo o automobilu, posebno ako ga testirate na različitim putevima i uslovima saobraćaja.

Naša preporuka je da sa vama bude majstor ili neko ko se dobro razume u vozila.

 

7. Prebrza odluka

Kada kupujete automobil, trudite se da obiđete i posetite što  više auto salona i prodajnih centara.

Često se dešava da se kupac zaljubi u prvi automobil koji je pogledao. Iskušenje da ga odmah kupi može biti prilično intenzivno, posebno ako vešti prodavac primeti interesovanje i pritisne kupca da odmah potpiše kupoprodajni ugovor.

Trgovci koriste svoje male trikove, poput onog da baš za taj auto ima veliko interes i ne zna se koliko će dugo biti u ponudi.

Vi se držite svog plana, obiđite sve salone koje ste planirali, i tek na kraju donesite odluku.

 

Završna reč

Kupovina vozila je veoma velika i dugoročna investicija. Svi znamo koliko su nova vozila skupa i koliko je teško skupiti sredstva za njihovu kupovinu. Veliki broj ljudi podiže kredite koji se godinama vraćaju.

Pri kupovini vozila najvažnije je da znate šta vam treba, kako ne biste završiti sa automobilom koji ste preskupo platili a koji vam se ne sviđa i ne odgovara vašem životnom stilu i potrebama.

Zato, trudite se da ne napravite ove greške!


Komentari ()

Petar
Petar
Link

Kad god kupujem nešto od tehnike, prvo što pogledam je dužina garantnog roka. Tako razmišljam i kad je automobil u pitanju. Zato sam kupio Kiu Sorento i nisam se pokajao. A za ostale stvari ste u pravu, treba se pripremiti i ne uzimati ono što vam nije potrebno.
3
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Razlozi za iznajmljivanje vozila

Razlozi za iznajmljivanje vozila

Putovanja su potreba čoveka. Oni ga usrećuju, oplemenjuju, ona su hrana za dušu. Veoma je važno kako putujete i kakva saobraćajna sredstva koristite. Koje su prednosti iznajmljivanja vozila?


Pročitajte više

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

Prevaranata ima uvek i svuda. Ciljaju svakoga, bez obzira na godine i poreklo, što deluje zbunjujuće, jer se nikada ne zna ko će sledeći biti na udaru. A osim toga, kriminalci i prevaranti postaju sve sofisticiraniji u svojim pokušajima da vam se približe i iskoriste svoje veštine da vas prevare ili napadnu. Ipak, ono što možemo da uradimo je da naučimo i budemo svesni njihovih najčešćih trikova. Zato hajde da zajedno prođemo kroz ovih 5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni, koje smo za vas pripremili.


Pročitajte više

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Ako volan počne da se trese u toku vožnje vožnja postaje stresna, naporna i nebezbedna, i definitifno nešto nije u redu sa vozilom. Najvažnije je da vozač ne počne da paniči, to što se volan trese ne znači da će nužno auto da se pokvari, ali ipak problem ne sme da se zanemari.


Pročitajte više