RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Korisni saveti za duži vek vašeg četvorotočkaša

Korisni saveti za duži vek vašeg četvorotočkaša

Većina vozača je svesna da od pravilnog održavanja vozila zavisi njegova sigurnost, ali i duži vek. Automobil već odavno nije luksuz, već realna potreba svih nas. Zato smo pripremili nekoliko korisnih saveta za duži vek vašeg četvorotočkaša koje bi trebalo da znate ukoliko želite da njim pređete maksimalni broj kilometara bez većih problema.

Ne, ne mislimo da je održavanje automobila nuklearna fizika i niko od vas ne traži da budete automehaničar svetske klase. Ali, uz nekoliko jednostavnih saveta, vaš automobil će sasvim sigurno imati duži životni vek od očekivanog.

Ranije su vlasnici bili srećni ako svojim automobilom mogu da pređu i 100.000 km. Danas je priča sasvim drukčija. Napredna proizvodnja i redovno održavanje pomažu da se vek automobila produži. Ali svakako, ako sami ne brinete o njemu, on sasvim sigurno neće trajati dugo.

Redovna kontrola stanja filtera i tečnosti

Motor automobila je mnogo više od metalnog bloka. Sadži osetljive i pokretne delove koji se oslanjaju na tečnosti za prenos, ulje i rashladne tečnosti koje omogućavaju da vozilo dobro funkcioniše. S obzirom na to, ako nedovoljno često brinete o tečnostima i filterima, što je osnovno, vaš motor može doživeti teška oštećenja, što vas može koštati mnogo, a po auto može biti i fatalno.

Što se tiče delova prilikom servisiranja, uvek se odlučite za kvalitetne delove, jer oni znače sigurnost. I čak i ako servisiranje radite redovno, stanje tečnosti proveravajte češće. To je jednostavan zadatak, tako da ćete lako naučiti da ga obavljate i sami, ako zamolite nekog iskusnijeg da vam pokaže šta da radite.

Ali, ukoliko baš i nemate volje da mnogo brinete o tome, postoji rešenje. Uvek možete da, umesto da vozite svoj, iznajmite automobil iz neke od rent a car agencija poput Unirent-a, o kojima brine ceo tim stručnjaka. Naš vozni park je veoma bogat, tako da uopšte ne sumnjamo da ćete u njemu pronaći automobil baš po svojoj meri.

Prilagodite svoje vozačke navike

Iako je briga o unutrašnjosti automobila ključna, treba imati na umu i to da vaše vozačke navike utiču i na stanje automobila. Ako obratite pažnju na neke vrlo jednostavne navike, to značajno može uticati na trajanje vašeg automobila. Pritom mislimo na neke sasvim jednostavne i svakodnevne navike poput naglog kočenja, ili ubrzanja dok je auto još uvek hladan, oštrog skretanja, agresivne vožnje, itd.

Sve to troši automobil mnogo brže, nego što bi to učinila smirena i ujednačena vožnja. A uz to, ne morate ni da vozite svaki dan, ako su relacije koje prelazite kratke, tako da motor nema dovoljno vremena ni da se zagreje. Prošetajte, jer to će povoljno uticati kako na vaše, tako i na zdravlje vašeg automobila.

Brinite o redovnom održavanju svog automobila

Jedno od najjednostavnijih pravila za duži vek vašeg automobila je briga o njemu. Razmišljajte o rasporedu održavanja automobila kao o redovnim kontrolama kod svog lekara. Pretpostavljamo da te kontrole ne propuštate, a isto to potrebno je i vašem četvorotočkašu, ukoliko želite da izbegnete veće kvarove, pa samim tim i veće trškove održavanja.

Periodično proveravajte stanje svog automobila, posebno kočionog i rashladnog sistema. A ono što još možemo da preporučimo je i da proverite priručnik proizvođača za vlasnike automobila jer ako se njega pridržavate, nećete imati većih problema sa svojim ljubimcem.

Neka vaš automobil bude zaštićen i čist

Jedan od značajnih saveta koji vlasnicima automobila pomažu u održavanju vozila je čistoća iznutra i spolja. Ako ne možete sami, odvezite svoj automobil malo češće u neku od perionica, da se opere i spolja i iznutra. A takođe, dobro je i zaštititi ga, naročito pred zimu, jer ga taj sloj voska štiti od svih loših uslova. Redovno uklanjanje blata, peska i prašine, kao i zaštita voskom, čine da karoserija dugo ostane netaknuta.

Što se unutrašnjosti automobila tiče, redovno usisavanje veoma pomaže, i održava miris vašeg automobila svežim. Ako je moguće, svog ljubimca čuvajte u garaži, ili ispod nadstrešnice ili cerade za automobil jer ćete tako smanjiti njegovu izloženost lošim vremenskim uslovima poput jakog sunca, kiše, vetra ili snega.

Pregledajte i rotirajte gume

Točkovi i gume automobila obično su najviše zanemarene komponente, što je greška, jer su to elementi o kojima treba mnogo više voditi računa. Da se razumemo, gume su deo vozila koji vas drži na zemlji, pa zato i treba obratiti više pažnje na njihovo „zdravlje“.

Takođe, obratite pažnju i na njihovo habanje, pritisak pri pumpanju i prekomerno trošenje. Takvi simptomi, pomoći će vam da na vreme vidite kada je vreme da promenite gume, a pravilan pritisak u gumama će ih održavati u ispravnom obliku, kao i omogućiti da povećate ekonomičnost svog automobila.

Neka vam kvalitet održavanja bude važniji od cene

Ništa nije skuplje od onoga što je najjeftinije. Ako se, prilikom zamene delova, rukovodite samo cenom, pa kupujete ono što je najjeftinije, to često može biti mač sa dve oštrice. Koliko puta vam se dogodilo da zamenite deo, kupite jeftiniji računajući da nije mnogo gori od originalnog, ali on em traje kraće, em može da naškodi opštem zdravlju vašeg automobila, a o performansama i da ne govorimo. Kvalitetni delovi, kao i usluge najboljih servisera, nemaju cenu, jer oni čine da vaš automobil dugo prede kao zadovoljna maca.

Za kraj...

Kupovina automobila je za svakoga značajna stavka koja uključuje veća ulaganja. Zbog toga se treba uvek truditi da ga što duže zadržite u najboljem mogućem stanju. Kao što vidite, u svemu tome, odgovarajuća nega je od ključnog značaja kako za životni vek vašeg automobila, tako i za vašu ličnu sigurnost. Uz ovih nekoliko saveta, vaš automobil će ostati pouzdan duže vremena, što na kraju utiče i na vaš kućni budžet.

Ipak, u današnje vreme, mnogima je održavanje automobila previše naporna i skupa investicija, tako da je sve više onih koji se radije odlučuju za iznajmljivanje, umesto za kupovinu. Rent a car agencije kao što je Unirent se trude da svoje automobile održavaju u savršenom stanju, a na vama je samo da iz našeg bogatog voznog parka, odaberete automobil koji vam najviše odgovara.

I to bi bilo to. A ako postoji još neki savet kog se u ovom tekstu nismo setili, podelite ga sa nama u komentarima. Unapred hvala.


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Top 5 automobila za vozače početnike

Top 5  automobila za vozače početnike

Probna vozačka dozvola ima mnoga ograničenja. Pre svega, zakon kaže da vozač sa probnom vozačkom dozvolom (dok je ona na snazi), ne sme da upravlja automobilom koji ima motor jači od 80kW odnosno 109 KS. Izuzetak u ovom ograničenju ogleda se u tome da automobil sa snažijim motorom, vozač početnik može voziti pod nadzorom nekog od članova porodice koji ima važeću vozačku dozvolu najmanje 5 godina. Probna vozačka dozvola zabranjuje  da vozite od 23:00 pa sve do 06:00.


Pročitajte više

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

U auto-školi vas uče da se ne lepite za auto ispred vas, da biste, ukoliko se nešto dogodi, imali vremena da reagujete i zakočite, pa ako je moguće, izbegnete sudar. E, upravo ta udaljenost između automobila, koja ponekad može i da vam spasi život, zove se sigurna udaljenost tokom vožnje.


Pročitajte više