RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Automobili koji se od 2025. godine više neće proizvoditi

Automobili koji se od 2025. godine više neće proizvoditi

Nova modelna godina je skoro pred nama, a to znači da će mnogi modeli automobila do kraja ove, završiti svoju karijeru. Evo liste automobila koji se od 2025. godine više neće proizvoditi. Praktično, završiće u velikoj drobilici automobila na nebu. Nažalost, među njima ima mnogo dobrih ali, život ide dalje.

Evo liste onih sa kojima se nećemo još dugo družiti…

#1. Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Ovo je jedna od omiljenih sportskih limuzina, a izgubićemo je na kraju modelne 2024. godine. Volimo način na koji se vozi, kako izgleda i zvuk njenogog 505-konja snažnog, twin-turbo V6 motora izvedenog iz Ferrarija. Počivaj u miru, Giulia.

#2. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio


Mnogo ljubavi koju imamo prema Giuliji Quadrifoglio prenosi se i na njenog SUV blizanca, Stelvio Quadrifoglio. To je prava zabava za vožnju, i zabavniji je od bilo kog sportskog SUV-a koji se trenutno može pronaći na tržištu. Nedostajaće nam još jedan lep, sjajan crossover na našim drumovima (jer, iskreno, sve ih je teže pronaći).

#3. Chevrolet Camaro


Camaro konačno izlazi iz proizvodnje. Nakon što je specijalno izdanje Panther napravilo svoj debi za 2024. godinu, Camaro će se povući na kraju ove modelne godine. Nemamo pojma šta budućnost nosi za naziv Camaro, jer Chevy skriva svoje planove.

#4. Chevrolet Malibu


Chevy Malibu konačno odlazi u istoriju. Chevrolet je nedavno najavio da ukida svoj poslednji sedan a, bez Camara ovde, jedini pravi automobil koji će Chevy prodavati od sada je Corvette. Ostalo su kamioni i SUV-ovi.

#5. Ford Edge

Fotografija: https://unsplash.com/photos/yellow-bmw-m-3-parked-on-gray-concrete-road-during-daytime-6GEpDg21gRQ


Ford Edge je jedan od mnogih SUV-ova pod plavim ovalom, ali je star, i većina konkurenata ga je nadmašila. Tehnički postoji novi Edge, ali se taj model trenutno prodaje samo u Kini. Da li će Ford smatrati da je vredno vratiti Edge, ostaje da se vidi, ali sumnjamo.

#6. Ford Escape


Možda je iznenađujuće videti ovakav SUV ovde, posebno jedan koji se tako dobro prodavao kao Escape. Ipak, Escape umire nakon 2024. godine. Robusniji i bolji za vožnju Ford Bronco Sport bi trebalo lepo da popuni prazninu koju koja ostaje posle Escape-a.

#7. Maserati Ghibli


Ovo je već dugo očekivano. Ghibli nikada nije delovao kao sportski sedan kakav je trebalo da bude. Nedostajalo je uzbuđenje, i uprkos brojnim specijalnim izdanjima i varijantama sa V8 motorom tokom godina, Ghibli jednostavno nikada nije imao ugled koji Maserati zaista treba da ima.

#8. Mitsubishi Mirage


Mirage je jedan od jeftinijih automobila ovog tipa koji se danas prodaje. Takođe je jeftin i za održavanje i, zbog svoje niske cene, ne gubi vrednost kao mnogi drugi skuplji automobili. Ipak, imamo mnogo zamerki na ovaj mali Mitsubishi, i nećemo roniti suze kada ga više ne bude.

#9. Mini Clubman


Mini je u sred potpunog preporoda. Ime Cooper se vratilo i, kako verzije na električni pogon, tako i na benzin, potpuno su nove. Takođe nas očekuje potpuno novi Countryman (čija nam se verzija na električni pogon veoma dopala). Clubman se ne uklapa u ovu novinu Minija, i kao rezultat toga, izlazi iz proizvodnje. Ne znamo da li je povratak u planu, ali će nam nedostajati njegova neobična zadnja vrata.

#10. Nissan GT-R

Fotografija: https://unsplash.com/photos/a-black-car-parked-on-the-side-of-the-road-Zs2Z_tYu2i4

Nakon više od decenije na tržištu, Nissan GT-R konačno umire. Iako je bio instant hit kada se pojavio, drugi sportski automobili u njegovoj cenovnoj kategoriji su ga značajno nadmašili u poslednjih nekoliko godina. I dalje ima publiku koja će nesumnjivo biti tužna što ga više nema. Nadamo se da će Nissan napraviti neki novi model, kako bi oživeo ovo fantastično ime.

#11. Nissan Titan


Nissan Titan je zastareo i jednostavno više nije konkurentan u svojoj klasi — posebno kada su mnogi njegovi ključni konkurenti ili potpuno novi, ili znatno osveženi. Ne znamo da li postoji budućnost za ime Titan, ali Nissan će se fokusirati na elektrifikaciju i manja vozila - dve stvari koje Titan nikada nije bio, pa ga zato uskoro neće ni biti.

#12. Ram 1500 TRX


TRX konačno umire. To je jedini Ram koji nije dobio veliki redizajn za 2024. godinu, upravo zato što je trebalo da se završi ove godine. Ne brinemo o budućnosti Ramovih sportskih kamiona. Novi RHO model je odmah iza ugla, spreman da nastavi TRX-ovu zaostavštinu (samo bez supercharged V8 motora pod haubom).

#13. Subaru Legacy


Zanimljivost: Legacy je bio prvi model koji je Subaru izgradio u SAD-u u svojoj fabrici u Indijani. Danas ta fabrika još uvek proizvodi ovaj sedan, ali ne zadugo. Proizvodnja modela Legacy uskoro će se završiti, i nema zamene na vidiku.

#14. Volvo S60


Još jedan sedan odlazi u istoriju. Sa visokim potražnjom za SUV-ovima, elegantne linije i uredne proporcije S60 ne odgovaraju onome što kupci žele. To je šteta jer, uprkos tome što je malo stariji, S60 je uvek bio odličan sedan za vožnju i svakodnevni život.

I na kraju…

Fotografija: https://unsplash.com/photos/a-silver-sports-car-driving-down-a-road-FOk8yZboj5Y

Kao što smo rekli, ove godine imate poslednju šansu da nabavite neke od ovih automobila, pre nego što zauvek nestanu i odu u istoriju. Poslednjih godina uveliko se najavljuje i ukidanje benzinskih i dizel motora, tako da će turbulencija na tržištu automobila biti mnogo.

Mnogi već sada razmišljaju šta će u budućnosti voziti, i hoće li morati da zamene svoje sadašnje ljubimce na četiri točka, pre vremena. Savetujemo vam da ne žurite sa odlukom, jer dok ne smislite šta dalje, pa u nekom momentu ostanete bez auta, uvek taj period možete da premostite automobilom koji ćete iznajmiti iz voznog parka neke od rent a car agencija kao što je Unirent.

Srećan put!

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/a-car-parked-in-a-garage-next-to-another-car-Bg9KK2s21wg


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više