RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Da li su električni automobili budućnost rent a car agencija?

Da li su električni automobili budućnost rent a car agencija?

Sve je izvesnije da je počela svojevrsna tranzicija u industriji iznajmljivanja automobila, naročito se to odnosi na zemlje zapadne Evrope i bogatije zemlje poput UAE, SAD, Australija, Kanada.  Hercov ugovor koji je vredan 4,2 milijarde dolara za kupovinu 100.000 Tesla potpuno električnih vozila (EV) do kraja 2022. je samo jedna od niza potvrda ove priče. To je druge svetske rent a car agencije takođe nateralo da pristupe ozbiljnim planovima i svoj vozni park u budućnosti prilagode novim trendovima. Vrednost rent a car industrije u SAD se procenjuje na 56 milijardi dolara.

Definitivno će biti dug period da se tradicionalni automobili zamene električnim, a tako i usvajanje električnih vozila među  vozačima, jer postoje i dosta izazovna ograničenja u tom celokupnom procesu. Ono što u startu odbija klijente da iznajme električno vozilo i ako je u ponudi rent a car agencije je pre svega domet vožnje, nedovoljno dostupnih mesta za punjenje i cena. Kada se svi ovi u faktori saberu logično je da još uvek više  odbijaju nego stimulišu putnike da rezervišu električne automobile za odmor. Pozitivno u celoj priči je što se infrastruktura širom Evrope poboljšava, pa će iznajmljivanje električnih automobila uskoro  postati mejnstrim. Iako kad čitamo hvalospeve o ovim automobilima, o smanjenju zagađenja, uštedi, sve deluje bajno i lako ostvarivo, ali realnost je malo drugačija nego što je u teoriji, pa tako u SAD -u svega 3% od ukupnog broja prodatih automobila čine električni automobili.


elektricni automobili

Infrastruktura u EU za punjenje električnih vozila

U Evropi ili tačnije, države evropske Unije su postavile cilj da mora da se smanji emisija iz automobila do 2030. godine, ali do tog perioda je  potrebno imati 6,8 miliona punjača za vozila. Postavljanje punjača se ne dešava onom brzinom kojom bi trebalo. U Evropi je poslednjih 5 godina broj električnih automobila porastao deset puta, ali broj punjača nije rastao u skladu sa brojem automobila. Brzina postavljanja stanica za punjenje električnih automobila ide preko 2000 nedeljno, što je izuzetno malo, jer  do 2030 godine trebalo bi da je taj broj jedno 7 puta veći. U Evropi ima oko 400 000 javno dostupnih punjača dok je u Srbiji taj broj ispod 100. Slikovito da objasnimo u našoj zemlji trenutno je nešto više od 70-ak punjača, od kojih je najveći broj sporih punjača, i koji se nalaze i na auto-putevima tj. odmaralištima i naplatnim rampama, garažama hotela, šoping molova, i javnim garažama.

Dakle električnim automobilom je teško krenuti npr na more u Grčku  bezbrižno, jer ako ostanete bez struje, a daleko ste od brzog punjača, morate da platite smeštaj da bi napunili baterije. Na putevima Evrope stanje je daleko bolje, jer broj ultra brzih punjača raste iz dana u dan i sve više se radi na  servisima koji vlasnike automobila obaveštavaju o slobodnim punjačima na putu i naravno moguće je rezervisati punjač na vreme.
Građani EU i dalje navode da je nedovoljni broj punjača osnovni razlog zašto se ne opredeljuju za električni automobili. Svaki proizvođač želi da vlasnici njihovih modela automobila, pune baterije na punktovima sa određenim punjačima.

elektricni automobili punjenje

Kompanija Tesla raspolaže sa preko 3000 ekskluzivnih brzih punjača širom sveta, a navode da će raditi na tome da ovi super brzi punjači budu dostupni i ostalim automobilima. Da bi se postigao cilj smanjenja emisije štetnih gasova, na svakih 60 kilometara auto-puta potrebno je da do 2025. godine bude instalirano 300 kW punjača, odnosno dva puta po 150 kW, a do 2030. godine cilj je 600 kW što je 4 punjača po 150 kW.

Iz svega što je navedeno kroz tekst trebaće ipak dosta vremena da se ovi automobili iznajmljuju i voze kao što se danas voze hibridi i automobili sa sus motorima, ali ništa nije nedostižno. Unirent rent a car će nastaviti da prati trendove iz sveta autoindustrije i redovno Vas obavešavati o tome. 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

3 predloga za najlepša jesenja putovanja iznajmljenim automobilom

3 predloga za najlepša jesenja putovanja iznajmljenim automobilom

Prvi jesenji dani su stigli i jesen je stidljivo počela da pokazuje svoju narav, pa dok su još uvek dani duži, a sunce nas nije zaboravilo iskoristite vikende u septembru i oktobru kako bi uživali u jesenjim koloritima. Intenzivne tople boje žutog i narandžastog lišća dominiraju svim pejzažima i ostavljaju bez daha. U Japanu postoji jedna tradicija kada je jesen.  Ljudi masovno odlaze u takozvani “lov na boje jeseni”, to je zapravo njihov  naziv  za jesenje izlete u prirodu gde uživaju u magiji jesenjih nijansi žute, narandžaste, crvene pa čak i ljubičaste boje...Mnogi nacionalni parkovi beleže tada maksimalne posete.


Pročitajte više

6 luksuznih vozila sa veganskim ili održivim enterijerom

6 luksuznih vozila sa veganskim ili održivim enterijerom

Poslednjih godina, održivost je postala rastući trend u automobilskoj industriji. Iako svi u proizvodnom sektoru tek treba da pređu na zelenije poslovanje, mnogi značajni brendovi luksuznih automobila postaju lideri u održivim promenama. Ovi premijum proizvođači automobila donose konzervativnije izbore za proizvodnju vozila, i odlučuju se za ekološka rešenja unutrašnjosti automobila. Evo i liste od 6 luksuznih vozila sa veganskim ili održivim enterijerom.


Pročitajte više

Korisni saveti za jesenje čišćenje i održavanje vašeg automobila

Korisni saveti za jesenje čišćenje i održavanje vašeg automobila

Leto je na izmaku, i neće proći mnogo, a jesen će nam već „gurnuti svoju nogu u vrata“. Da vas ne bi iznenadila, sada je najbolje vreme da počnete da razmišljate o tome da svoj auto pripremite za hladnije mesece koji su pred nama, tj. za nastupajuću jesen i zimu. Zato smo za vas pripremili neke korisne savete za jesenje čišćenje i održavanje vašeg automobila, da bi vaše vozilo ostalo u vrhunskoj formi.


Pročitajte više