RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kada treba zameniti svećice?

Kada treba zameniti svećice?

 

ŠTA SU SVEĆICE I KAKAV JE PRINCIP NJIHOVOG RADA?

Osnovna uloga svećica u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem je stvaranje male iskre koja pali smešu goriva i vazduha u cilindrima. Ta iskra je inicijacija koja pokreće proces sagorevanja i omogućava rad motora. Jačina napona električne iskre iz svećice se kreće do skoro 15 000 volti.

Iako se tehnologija motora stalno razvija, svećice su i dalje neophodne za većinu benzinskih motora u mopedima, motociklima, automobilima, kombijima i ostalim vozilima. Ne koriste se u dizel motorima pošto se kod njih gorivo pali kompresijom koristeći visoku temepraturu i pritisak, kao ni u električnim i hibridnim vozilima.

 

DELOVI I PRINCIP RADA SVEĆICA

Sve svećice spolja imaju porcelansko kućište (školjku) sa navojem koja obavija unutrašnje metalno jezgro. Ovo jezgro se naziva centralna elektroda ili samo elektroda.

Postoji još jedan metalni deo (može da bude od nikla, platine, bakra, srebra ili iridijuma) koji viri iz navoja i savija se iznad centralne elektrode. Ova elektroda se naziva bočna elektroda. Između ove dve elektrode nastaje iskra koja pali smešu goriva, a udaljenost između njih se naziva zazor svećice.

Svećica dobija struju od bobine. Radi se o važnom delu sistema paljenja motora koji transformiše niskonaponsku jednosemrnu struju iz akumulatora u visokonaponsku struju koja je potrebna za paljenje smeše goriva i vazduha u cilindru motora. Sastavljena je od dva namotaja, primarnog i sekundarnog, koji omogućavaju pretvaranje struje i pojačavanje napona.

Sa izvorom napona svećica se povezuje preko kablova i kapice. Kapica svećice je napravljena od plastike ili gume, služi kao zaštita i omogućava kontakt.

svećica

Izvor fotografije: Piqsels.com

ŽIVOTNI VEK SVEĆICA

NIje neko čvrsto pravilo, ali svećice traju između 50 000 i 200 000 kilometara. Dužina životnog vek svećica je zasnovan na pretpostavkama da rade u idealnim uslovima. Ali u stvarnosti takvi uslovi su veoma retki. Na njihovu trajnost najviše utiču promenjivi vremenski uslovi (visoke ili niske temperature), nizak kvalitet goriva (broj oktana i količina prljavštine u njemu), kao i način vožnje. Svakako, mnogo zavisi i od vrste proizvođača, kvaliteta svećica i njihovog održavanja.

Svećice najbolje rade kada je veličina zazora između elektroda optimalna. Koji god se metal koristio za izradu centralne elektrode, on će se vremenom istrošiti. Kako se on troši, razmak između elektroda postaje sve veći i efekat varnice se smanjuje.

Veoma je važno da zazor na svećicama bude čist. Na primer, tokom kraćih vožnji pri niskim temperaturama, na svećice se skuplja talog sagorelog motornog ulja i izduvnih gasova, koji negativno deluje na snagu iskre i kvalitet paljenja. Kada se često vozi na kratkim relacijama, svećice treba menjati češće i pre nego što im istekne rok. Isto tako, preporučuje se da se povremeno vozilo “produva” na autoputu pri većim brzinama.

U nekim slučajevima, svećice mogu hemijski da reaguju sa metalom na glavi cilindra (posebno ako je od aluminijuma) i da se zalepe za njega. Kada se to dogodi, veoma je teško da se odlepe (ponekad moraju da se razbiju).

svećica na motoru

Izvor fotografije: Piqsels.com

 

KADA SVEĆICE MORAJU DA SE ZAMENE?

Svećice treba da se zamene pre nego što se pojave ozbiljniji problemi. Najčešći znaci upozorenja da su već pri kraju svog životnog veka su:

 • nepravilan rad motora u praznom hodu;
 • neujednačen rad motora i pojava eksplozija;
 • teško pokretanja motora;
 • gubitak snage motora;
 • veća potrošnja goriva od uobičajene;
 • tragovi sagorelog motornog ulja na svećicama mogu da znače neispravno zaptivanje i curenje ulja u unutrašnjost cilindara. U tom slučaju pored svećica potrebno je da se zamene i dihtunzi na glavi motora;

Provera svećica treba da postane rutina vozača. Kada se tokom redovnog servisa menja motorno ulje ili filteri za vazduh i gorivo, treba proveriti i svećice i ako su prljave ili oštećene da se zamene.

Svećice mogu da se očiste pomoću šmirgle i da se ponovo vrate. Ali na taj način problem nije rešen nego samo odložen. Ubrzo će se simptomi ponovo javiti. S obzirom na njihovu relativno nisku cenu, bolje je odmah da se zamene.

 

ZAMENA SVEĆICA

Prilikom zamene svećica treba pratiti sledeće korake:

 1. Isključite motor i pričekajte da se ohladi;
 2. Pronađite svećice - pristup svećicama zavisi od tipa i starosti vozila. Za starija vozila, dovoljno je otvoriti haubu i one su tu. Ali, u nekim novim modelima nisu tako lako dostupne i dolazak do njih zahteva dug i naporan posao zato što mora dodatno da se uklone razni poklopci, nosači, šrafovi, itd;
 3. Pažljivo uklonite kablove i povucite ih prema gore kako se ne bi oštetili;
 4. Odvijte stare svećice koristeći specijalni ključ za svećice;
 5. Proverite nove svećice kako biste bili sigurni da su ispravne i da odgovaraju specifikacijama proizvođača;
 6. Postavite nove svećice pomoću ključa i dobro ih zategnite, ali ne previše kako se ne bi oštetili navoji;
 7. Vratite kablove na svoja mesta;
 8. Upalite motor vozila i proverite kako radi.

svećice

Izvor fotografije: Piqsels.com

ZAVRŠNE REČI

Za pravilan rad motora i za efikasnu potrošnju goriva stanje svećica je veoma bitno. Kada se približe kraju svog životnog veka njihove performanse naglo opadaju i na duži rok mogu da oštete i sam motor. Ako se primeti neki od simptoma lošeg rada, svećice treba da se zamene čak i u slučaju kada nije dostignuta preporučena kilometraža.

Iako nije teško zameniti svećice, ako niste skloni popravkama, nemate dovojno znanja i iskustva, kao ni potreban alat i pribor (ili jedostavno ne želite da isprljate svoje ruke), bolje je da kontaktirate svog majstora koji će ih vrlo brzo proveriti i promeniti.

 

Naslovna fotografija: Piqsels.com


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više