RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako da zbrinete svoj automobil, pre odlaska na duži odmor

Kako da zbrinete svoj automobil, pre odlaska na duži odmor

Pre nego što krenete na odmor, potrebno je razmotriti na desetine detalja. Mnogi danas za svoje kućne ljubimce nalaze dadilje ili siterke, koje im čuvaju i ljubimca i kuću. Ali da li ste razmišljali šta sve treba da uradite sa svojim drugim ljubimcem, automobilom? Ako niste, nije problem. Pokušaćemo da vas podsetimo kako da zbrinete svoj automobil, pre odlaska na duži odmor.

#1. Operite svoj auto

Mrlje od vode, prašina ili ptičji izmet, mogu da oštete farbu vašeg auta ako ih ostavite da stoje predugo. Zato je jedno dobro pranje nešto što osigurava da površina ostane zaštićena od oštećenja. Ali obavezno koristite sapun koji je posebno napravljen za taj posao i, ako je moguće, operite ga ručno. Automatske autoperionice mogu izgrebati boju vašeg auta.

#2. Proverite pritisak u gumama

Čak i najmanja rupa na nekoj od guma može da izazove ispuštanje vazduha, dok auto stoji parkiran. Uverite se da su gume pod propisnim pritiskom, da vas po povratku sa odmora ne bi iznenadio kvar, tj. izduvane gume. Jer svakako, nije zdravo za auto da dugo stoji u tom položaju, ako mu je recimo jedna guma nastradala, a da ne govorimo o tome što se može desiti da po povratku s odmora odmah morate da menjate gumu, ukoliko želite da vozite. Prevelika gnjavaža, zar ne?

#3. Dopunite rezervoar za gorivo

Dopunjavanje rezervoara za gorivo pre nego što krenete, sprečiće nakupljanje vlage u rezervoaru i isušivanje zaptivki. Ako ćete biti odsutni duže od mesec dana, dodajte stabilizator goriva (dostupan u prodavnicama auto delova), da biste sprečili propadanje goriva. Ovaj stabilizator ga čuva čitavih 12 meseci. Jednostavan je za upotrebu, samo izmerite i sipajte navedenu količinu u rezervoar svog automobila.

#4. Zakažite redovne vožnje

Ako ćete biti odsutni duže od mesec dana, zamolite nekoga da s vremena na vreme, provoza vaš automobil bar petnaestak minuta, da bi akumulator ostao napunjen, a motor ostao u dobrom stanju. Druga mogućnost je da svoj automobil ostavite nekome da se povremeno služi njim dok vi niste tu, ali naravno, nekome u koga imate apsolutno poverenje, da ga u međuvremenu neće oštetiti. Ipak, ako ne možete da pronađete nikoga ko bi ga bar povremeno vozio, isključite akumulator ili kupite punjač.

Opcije za parkiranje

#1. Garažni parking

Ako imate garažu, to je idelano mesto da ostavite svoje vozilo, dok se odsutni. Garaže štite automobile od nepogoda ili neželjenih uljeza. Međutim, rizikujete da stvorenja, poput glodara, pregrizu kablove i žice vašeg automobila. Stavite naftalin ispod haube, i uverite se da su vam prozori i krovni otvor dobro zatvoreni.

#2. Parking na prilazu kuće ili zgrade

Ako ostavljate automobil na prilazu kuće ili zgrade, uklonite iz njega sve lične stvari i dragocenosti, kako biste sprečili lopove da ga obiju. Možete ostaviti i otvorena vrata kasete (pregrade za rukavice), da se vidi da u njoj nema ničega. Bilo bi dobro, takođe, da preko auta stavite ceradu kroz koju je provučena sajla sa katancem. Tako ćete sprečiti lopove da je eventualno skinu, i zaštititi svoj automobil. Naravno, to nije garancija da se ništa neće dogoditi, ali ako ništa drugo, nateraćete provalnike da se dobro pomuče da ga otvore.

#3. Javna parking garaža

Ako svoj automobil ostavljate u javnoj garaži, trebalo bi da ga pripremite isto kao da nameravate da ga ostavite na prilazu zgradi. Uklonite sve vredne stvari, parkirajte ga u nekom ćošku, malo dalje od drugih, i obavezno stavite ceradu. Nije zgoreg, jer se dešava da u javnoj garaži auto koji stoji neko duže vreme isprazne, pa čak i skinu vetrobranska stakla. Zato ga, za svaki slučaj, osigurajte, i otežajte posao eventualnim provalnicima.

#4. Parking na aerodromu

Parking na aerodromu može vam pružiti sigurnost, zbog dostupnih mera bezbednosti, ali imajte na umu da ako nešto pođe po zlu sa vašim automobilom, aerodrom za to najčešće ne snosi odgovornost. Pridržavajte se istih pravila kao i za bilo koji drugi javni parking, dakle, uklonite dragocenosti, koristite ceradu, i ako je moguće, odlučite se za natkriveni deo parkinga.

Šta treba da radite kada se vratite kući

Kada se vratite, brzo pregledajte svoj automobil da biste bili sigurni da sve radi kako treba. Proverite sve sa ovog spiska, da biste bili sigurni pre sledeće vožnje:

# Ako ste parkirani u kućnoj garaži, proverite ispod haube da li su žice i kablovi u redu, da nisu možda pregriženi, i bacite kuglice naftalina, jer više nisu potrebne

# Proverite pritisak u gumama

# Proverite da na kočnicama nema rđe ili bilo kakvih naslaga

# Proverite nivoe tečnosti

# Ako ste parkirali auto bez cerade, isperite automobil vodom, da biste uklonili prašinu i sve ostale ostatke sa farbe

# Bez obzira na dužinu vašeg odmora, uvek je pametno da svoj automobil još jednom pregledate pre nego što krenete, da biste izbegli neprijatna iznenađenja po povratku. Sticanje navike rutinskog održavanja automobila ne samo da će produžiti vek vašeg automobila, već će vam i uštedeti novac, otkrivanjem potencijalnih problema dok su manji i lakše se rešavaju.

I za kraj...

Na odmor možete otići autobusom, vozom, avionom ili nekim od vozila rent a car agencije poput Unirent-a. Za šta god da se odlučite, zbrinite svoj automobil pre puta, jer će vam po povratku biti lakše da se ponovo vratite u svoju rutinu.

Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od koristi, a ako ste se setili još nečega što nismo pomenuli, podelite to sa nama u komentarima.

Srećan put i prijatan odmor želi vam Unirent rent a car.


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Šta je e - gorivo?

Šta je e - gorivo?

U decembru mesecu prošle godine stigla nam je vest iz Porsche-a da su u saradnji sa nekoliko partnera započeli proizvodnju e - goriva. E-gorivo je klimatski neutralno gorivo koje bi se proizvodilo u cilju da zameni benzin u tradicionalnim SUS motorima. Porsche je počeo proizvodnju u fabrici u Čileu, to je još uvek pilot projekat, ali se planira komercijalna proizvodnja od miliona galona e-goriva.


Pročitajte više

Kako rashladiti vozilo

Kako rashladiti vozilo

Putovanja leti kada vladaju visoke temperature znaju da budu veoma naporna i neprijatna i uživanje u vožnji vrlo brzo prelazi u pravo mučenje. Vrućine negativno deluju na vozače, putnike i na sama vozila. Ali na sreću, postoji nekoliko načina da se unutrašnjost vozila rashladi.


Pročitajte više

Žene značajne za istoriju auto industrije

Žene značajne za istoriju auto industrije

U svetu danas vlada stereotipno mišljenje da automobilskom industrijom vladaju muškarci, što i nije daleko od istine. Ipak, postoji bar mrvica ženskog uticaja. Njihovi izumi i danas služe kao inspiracija mnogim ženama iz tog sveta. A njima u čast, za danas smo vam pripremili listu žena značajnih za istoriju auto industrije, pa hajde da vidimo koja su se imena našla na njoj...


Pročitajte više