RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako emocije utiču na vožnju?

Kako emocije utiču na vožnju?

Šta su emocije?

Pod emocijama podrazumevamo mentalne i fizičke odgovore našeg organizma na određene stimulacije, koje su obično povezani sa određenim osećajima. Oni su deo našeg emocionalnog iskustva i obično se odnose na stvari koje su nam važne ili koje su izazvale neku reakciju u nama.

Svaki čovek ima emocije. One utiču na naše ponašanje, karakter i odluke, i pomažu da se povežemo sa drugim ljudima.

Emocije su važan deo našeg života i pomažu nam da razumemo sebe i druge ljude i da lakše uspostavimo kontakt sa njima. One mogu da budu pozitivne poput radosti, sreće i zadovoljstva, ili negativne poput nervoze, tuge, ljutnje, straha.

 

Emocije prilikom vožnje

Vožnja i saobraćaj su sastavni deo života modernog čoveka. Kao i sve drugo i ona može da izazove pojavu različitih emocija, kako negativnih tako i pozitivnih. Tokom vožnje može da se doživi radost, sreća, uzbuđenje, ali i ljutnja, bes, agresivnost, nelagoda, strah.

Sve je  u redu dok vozač može da kontroliše svoje emocije, ali u nekim slučajevima one mogu da nadvladaju njegovo rasuđivanje. Veoma snažne emocije kod vozača mogu da izazovu fizičke i mentalne promene koje utiču na njihovo ponašanje, ometaju ih, a u težim slučajevima znaju da budu uzroci težih udesa.

Prevelike i nekontrolisane emocije na drumu znaju da budu opasne.

U zavisnosti od njihovog intenziteta i naše sposobnosti da upravljamo njima, bilo koje emocije, i pozitivne i negativne, mogu da utiču na sposobnost vožnje.

agresija

Kakav uticaj imaju emocije na ponašanje u vožnji?

 

Fizički efekti emocija

Jake emocije mogu fizički da utiču na naš organizam. Kada se pojavi neka opasnost na putu, srce počinje brže da kuca, ruke počinju da se tresu, vid se zamagljuje, pojavljuje se zujanje i tutnjanje u ušima, javljaju se vrtoglavice i mučnine. Ovakve promene mogu da dovedu do stanja “blokade” kod vozača, on ne može više jasno da razmišlja i da savlada opasne situacije u saobraćaju.

 

Mentalni efekti emocija

Tokom vožnje vozač mora da donese mnogo pravovremenih i tačnih odluka. Često nismo ni svesni svih potrebnih odluka i izbora koje radimo u deliću sekundi.

Dobre odluke su ključne za bezbednost prilikom vožnje, one loše i zakasnele mogu da imaju tragične posledice.

Snažno emocionalno stanje utiče na pažnju vozača i na njegovu sposobnost za donošenje odluka. Emocije mogu toliko da ga zaokupe, što ne može da se koncentriše na stvari koje se dešavaju nepsredno ispred njega.

 

Snažne emocije su povezane sa promenom stava, što može da ima štetan uticaj na vožnju. Slične posledice se javljaju bez obzira na to da li se radi o pozitivnoj ili negativnoj emociji. Kada dođe do bilo koje snažne emocionalne reakcije, mozak se jednostavno preopterećuje i dalja vožnja je veoma otežana.

  • Sreća toliko može da zaokupi vozača što možda neće primetiti opasnosti koja mu se brzo pribižava.
  • Oni koji su skloni agresiji i imaju smanjenu sposobnost da regulišu te svoje emocije, preduzimaju rizičnije radnje što dovodi do više prekršaja i sudara.
  • Frustracije utiču na nestrpljivost kod vozača, oni postaju nervozni i česće i bezobzirnije ubrzavaju, koče, pretiču, neće da propuste pešake i druge učesnike u saobraćaju, i slično.
  • Ljutnja se manifestuje kroz bes i agresivnost na putu i ​​navodi vozače da donose prebrze i nepromišljene odluke. Kominkacija sa drugim učesnicima u saobraćaju je konfliktna, sa puno gestikualcija, psovki, a nisu isključeni ni fizički sukobi.
  • Strah utiče tako da vožnja postaje prespora sa puno nepotrebnog i neadekvatnog kočenja, kao i naglog ubrazavanja menjanje pravca. Vožnja sa strahom je opasna i u težim slučajevima može kompletno da parališe organizam.

sreća u vožnji

Kako se nositi sa emocijama u toku vožnje

Ne sme se dopustiti da nas emocije nadvladaju, ovo pravilo važi za sve situacije u životu, a posebno ako vozimo. Istraživanja su pokazala da ljudi koji pokazuju smanjenu sposobnost u kontrolisanju svojih emocija češće prave greške u saobraćaju.

Znači, dok vozimo mora da se trudimo da upravljamo svojim emocijama i da ne dozvolimo da one upravljaju nama.

Svako treba da radi na poboljšavanju svoje emocionalne svesti, da bude u stanju da prihvati činjenicu da stanje njegovog uma utiče na njegovo ponašanje.

Pre vožnje treba pokušati izvršiti unutrađnju introspekciju i verbalizovati svoje emocije. Veoma je važno biti iskren prema sebi u odgovorima na pitanja: kako se osećate, da li ste uznemireni, nervozni, pod stresom, posramljeni.

Sledeća faza je ublažavanje intenziteta tih emocija.

Tokom vožnje, ako ustanovite da su vas (pre)jake emocije preopteretili, ako osećate da vam emocije otežavaju i zamagljuju pravilno rasuđivanje, zaustavite vozilo na bezbedno mesto i dajte sebi malo vremena da se smirite i povratite stabilnost.

Sa smirivanje i vraćanje koncentracije dobre su vežbe disanja. To su tehnike a koje se baziraju na kontrolisanju disanja i mogu pomoći u smanjivanju stresa i poboljšanju mentalnog i fizičkog zdravlja. Ove tehnike mogu da se rade bilo gde i bilo kada i deluju tako što smanjuju broj otkucaja srca i vraćaju samokontrolu.

Tokom vožnje ne dozvolite da vas nešto ometa. Kada vas tokom vožnje obuzmu jake emocije, poslednja stvar koja vam treba je da vas nešto smeta i odvlači pažnju. Izbegavajte telefoniranje, uzimanje pića i hrane, slušajte muziku koja će vas smiriti, ali nemojte previše da petljate oko radija.

 

I na kraju

Emocije su potrebne, one nam pomažu da lakše savladamo životne prepreke. Ali dok smo za volanom mogu i da smetaju i da budu opasne po bezbednost. Razuman čovek drži svoje emocije pod kontrolom i ne dozvoljava da ga one nadvladaju i spreče njegovo rasuđivanje.

 

Slike: https://www.pexels.com/

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

Ako posedujete sopstveno vozilo, znate da je redovno održavanje neophodno za njegovo nesmetano funkcionisanje. Ipak, ono što je važilo za nekadašnje modele automobila, nije primenjivo na današnje. U želji da razjasnimo neke od mitova, pripremili smo za vas spisak od 6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila. Pa ako smo vas zainteresovali, nastavite da čitate...


Pročitajte više

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Pravi poklon nije lako odabrati. Ako želite pravi poklon za dragu osobu koja je zaljubljena u vozila i vožnju, treba da joj kupite nešto što je povezano sa tim svetom. U nastavku su neki naši predlozi


Pročitajte više

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. 


Pročitajte više