RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Saveti za prevazilaženje straha od vožnje

Saveti za prevazilaženje straha od vožnje

Strah od vožnje, najčešće se vezuje za neiskusne vozače, koji su tek dobili vozačku dozvolu. Vožnja vam onda može delovati ili zastrašujuće, ili izazovno. Ali, ima i onih koji izvesnu dozu straha zadržavaju još godinama, pa na kraju, ponekad i odustaju od vožnje, jer jednostavno ne mogu da savladaju svoj strah. Za sve njih, evo nekoliko korisnih saveta za prevazilaženje straha od vožnje.

Da biste iznajmili automobil kod neke od rent a car agencija kao što je Unirent, potrebno je da vozačku dozvolu posedujete najmanje dve godine. Ali šta ako se i dalje bojite, a „nužda zakon menja“, pa ste morali da iznajmite automobil zbog nekog važnog događaja? Da je auto vaš, možda bi vam bilo malo lakše, ovako vas sve to plaši još više, a nemate kud! Zato hajde da zajedno prođemo kroz ove savete jer, odmoći sigurno noće, a mogli bi da pomognu.

#1. Začkoljica zvana kružni tok

Lako se vozi po ravnom putu, ali, komplikacije nastaju kada se približite kružnom toku. U nekom trenutku počnete da se pitate da li ste u stanju da obiđete oko kružnog toka i izađete iz njega, a da nikome (pa ni sebi) ne nanesete štetu. Kao u bilo kojoj situaciji na putu, i ovde morate biti oprezni i svesni svog okruženja. Zato proverite retrovizore, pripazite na automobile oko sebe i pobrinite se da kad treba da izađete iz kružnog toka, obala bude čista.

Pored toga, morate da budete sigurni koji od izlaza iz kružnog toka je vaš! Ako se desi da ga promašite ili iz bilo kog razloga ne možete da izađete, obiđite još jedan krug, pa se pripremite malo bolje. I naravno, ne zaboravite na pokazivač pravca (migavac), jer vi znate gde ste krenuli, ali ostali ne znaju. Jedini način da prevaziđete strah je da se suočite sa njim, zato samo hrabro napred! Biće sve u redu.

#2. Iskoristite pomoć prijatelja ili člana porodice

Nadamo se da nikada nećete morati da prođete kroz to ali, nezgode se ponekad ipak dešavaju i najčešće su neizbežne. Ne mora da bude vaša krivica, ali treba da budete spremni i na takvu mogućnost. To je ono što svako ko je rešio da polaže vožnju i sedne za volan, mora da ima na umu. Zato dobro isplanirajte svoju rutu, koristite GPS navigaciju ako niste sigurni kojim putem je najbolje da krenete, održavajte automobil u dobrom stanju, i osigurajte dobru vidljivost u svakom trenutku.

A da biste sprečili osećaj teskobe da vam se ponovo prikrade, po mogućnosti, potrudite se da sa sobom povedete i prijatelja ili člana porodice. Nekoga ko je u vožnji iskusniji od vas, tako da će i u kriznim situacijama znati kako da reaguje, ako se vi blokirate.

Naravno, po pravilima rent a car agencije, svake, pa tako i Unirent-a, njega morate navesti kao dodatnog vozača. O tome možete pročitati na stranici o uslovima najma vozila. Dok u sebe ne steknete dovoljno poverenja, bolje je da ne vozite sami.

#3. Ne obazirite se na nestrpljive vozače

Da, nestrpljivih vozača koji apsolutno nemaju empatije za nesigurne poput vas, ima uvek i svuda. Ako stojite na semaforu prvi u koloni i ne krenete dok je na njemu još uvek žuto svetlo, neko će već naći razloga da legne na sirenu. U još gorem slučaju, može i da otvori prozor i dobaci vam nešto tipa: „Ko ti dade dozvolu“, mada možete čuti i mnogo gore stvari, pa i psovke.

Ako mu dopustite da vas iznervira, verovatno ćete se ukopati i zakasniti, tako da ćete morati da čekate trajanje još jednog crvenog svetla. Samim tim, moraćete ponovo da se suočite sa sirenama nervoznih vozača, što stvarno deluje deprimirajuće. Da, znamo, svi smo na početku prolazili kroz takve situacije, ali se većina izborila sa strahom pa sada, eto, ima i onih drčnih, koji su zaboravili na sve to i nemaju nimalo obzira prema drugima.

I za kraj…

Borba sa vožnjom za nesigurne ili uplašene vozače može zaista biti opterećujuća, i kada vozite svoj, a naročito kada vozite automobil iznajmljen kod rent a car agencije. Ipak, treba da shvatite da stagnirate upravo zbog napetosti, a ne zbog vaših veština. Samim tim što ste položili vožnju i dobili dozvolu, znači da niste nesposobni za vožnju i da, ako se potrudite da prevaziđete svoj strah, možete da budete dobar vozač. Jer, da nije tako, vaš instruktor bi vam to odmah rekao, a o članovima komisije za vožnju i da ne govorimo.

Zato se trudite da vas situacija sa vozačima koji vam trube, ne dotiče. Ne popuštajte im i ne brzajte, već ih pustite da vas obiđu i odu ako im se baš toliko žuri, a vi se trudite da ostanete mirni, skoncentrisani i spremni kada treba da krenete.

Pretpostavljamo da one sigurne vozače ovaj tekst nije mnogo ni zanimao, da su ga verovatno pročitali samo oni kojima fali malo sigurnosti. Nadamo se da smo vam bar malo pomogli, a za sve eventualne nedoumice u vezi sa iznajmljivanjem vozila, ljubazno osoblje rent a car agencije Unirent, uvek je tu za vas.


Komentari ()

Nadja
Nadja
Link

E ovaj tekst je bas za mene...imam dozvolu vec 12 godina, ali vozim jako retko, bas iz nekog straha. Potrudicu se da poslusam vase savete.
3
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Top 5 automobila za vozače početnike

Top 5  automobila za vozače početnike

Probna vozačka dozvola ima mnoga ograničenja. Pre svega, zakon kaže da vozač sa probnom vozačkom dozvolom (dok je ona na snazi), ne sme da upravlja automobilom koji ima motor jači od 80kW odnosno 109 KS. Izuzetak u ovom ograničenju ogleda se u tome da automobil sa snažijim motorom, vozač početnik može voziti pod nadzorom nekog od članova porodice koji ima važeću vozačku dozvolu najmanje 5 godina. Probna vozačka dozvola zabranjuje  da vozite od 23:00 pa sve do 06:00.


Pročitajte više

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

U auto-školi vas uče da se ne lepite za auto ispred vas, da biste, ukoliko se nešto dogodi, imali vremena da reagujete i zakočite, pa ako je moguće, izbegnete sudar. E, upravo ta udaljenost između automobila, koja ponekad može i da vam spasi život, zove se sigurna udaljenost tokom vožnje.


Pročitajte više