RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako povoljno iznajmiti vozilo?

Kako povoljno iznajmiti vozilo?

 

Cene iznajmljivanja vozila, kao i njihova dostupnost, imaju veoma dinamičnan karakter i zavise od potražnje i ponude (slično kao i kod avionskih karata). Nije isto kada se rezerviše u martu kada je potražnja najmanja, ili u sred leta kada se do slobodnog vozila mnogo teško dolazi.

Kada je najbolje vreme za iznajmljivanje vozila i koji faktori utiču na to, možete da pročitate u nastavku teksta.

 

Sezonski karakter iznajmljivanja vozila

U rent a car agencijama znaju da se njihova vozila najviše traže tokom leta, za vreme letnjih godišnjih odmora, zimi kada su zimski odmori, kao i kada se dešavaju neki veliki događaji poput međunarodnih kongresa i konferencija, festivala, koncerata, sportiskih događaja, itd.

Tada se potražnja vozila znatno povećava, njihova dostupnost smanjuje, a cene iznajmljivanja rastu i po nekoliko puta. Klijentima sa ograničenim budžetom koji ne žele da plaćaju premijum cenu, ne preostaje ništa drugo osim da izbegavaju ove špiceve i da pomere datim svog odmora ili poslovnog putovanja.

 

Mesto iznajmljivanja

Cene zavise i od mesta iznajmljivanja. Na primer, na aerodromima mogu da budu veće nego u samom gradu. Delom je to slučaj zato što su takse za rent a car agencije koje imaju svoja predstavništva na aerodromima izuzetno visoke i one su prinuđene da te troškove preliju na cene.

Isto tako, cene iznajmljivanja u centru grada su veće nego na periferiji; kao i u turističkim centrima u odnosu na druga manje atraktivna mesta.

Cene u rent a car agencijama zavise i od veličine grada. U manjim gradovima koji nisu poslovno, saobraćajno i turistički razvijeni, iznajmljivanje je znatno jeftinije. Dosta često se isplati rezervisati vozilo u nekom manjem gradu koji je relativno blizu i onda ga koristiti u većem gradu.

Isto važi i za veličinu aerodroma. Na onim najvećim, na kojima avioni dolaze 24 sata dnevno i 7 dana u nedelji, cene su visoke, a dostupnost slobodnih vozila mala. Za razliku od njih, na manjim aerodromima (koje koriste low cost avio kompanije) iznajmljivanje može da bude lakše i povoljnije.  

mercedes

Dužina najma

Na cene iznajmljivanja veliki uticaj ima i dužina najma. Nije isto ako se vozilo iznajmi na jedan ili nekoliko dana, na mesec ili na godinu. Po pravilu, što je duži period najma, to je i cena po danu manja. Ponekad je jeftinije da se vozilo iznajmi na duži period iako se ne koristi svaki dan.

 

Kategorija vozila

Cene iznajmljivanja su usko vezane sa modelom i kategorijom vozila. Različite klase imaju različite cene najma - najjeftiniji su mali automobili, a najskuplja su luksuzna i sportska vozila koja spadaju u takozvanoj premijum klasi. Možda je za nekog iznenađenje, ali najviše se traže i najmanje su slobodni upravo ovi drugi. Najprestižniji (i najskuplji) modeli se rezervišu i po nekoliko meseci unapred.

Mali gradski automobili su povoljniji i zbog male potrošnje goriva. Ali ako je vozilo potrebno za dugačka i naporna putovanja, najbolje je iznajmiti auto sa većom kubikažom, čiji je najam skuplji i koji više troši, ali koji je brži, udobniji i lakše savlađuje velike uzbrdice i nizbrdice.

Za veće grupe putnika koji idu na odmor, na kongres, druženje u prirodu, tim bilding i slično, najpovoljnije je iznajmljivanje kombi vozila. Za one kojima je najvažnija sigurnost i bezbednost, preporučuje se iznajmljivanje SUV vozila.

 

Akcije i popusti

Svaka rent a car agencija ima popuste i akcije. Popusti mogu da budu najrazličitiji: za ranu on-line rezervaciju, za vikende, za praznike, za vremenske periode koji su van glavne turističke sezone, posebni paketi za pojedine modele i klase vozila (na primer popust za najam kombi vozila), razne pogodnosti i diskonti za osiguranje, besplatno korišćenje dopunske opreme (GPS uređaj, Wifi uređaj za brzi internet, sedište za dete), itd.

Rent a car agencija brinu o svojim stalnim klijentima i vole kada im se oni stalno vraćaju. Za njih imaju veoma velike olakšice i popuste, kartice lojalnosti i slično.

Akcije i popusti se objavljuju na sajtovima rent a car agencija, tako da potencijalni klijenti treba da budu vredni i da ih često posećuju. Ukoliko se ove akcije poklapaju sa vašim planovima, ne treba previše da čekate, zato što i drugi žele da prođu jeftinijie.

 

I na kraju...

Na kraju najvažniji savet – ako želite da dobijete vozilo po najpovoljnijim uslovima, rezervištite ga što je pre moguće.

Čak i u slučajevima kad vam je do putovanja ostalo nekoliko meseci, nemojte da čekate. Rana rezervacija ne znači samo povoljnija cena, nego i dobijanje vozila koje najbolje odgovara potrebama i željama klijenta.

Danas svaka rent a car agencija ima svoj sajt preko koga može da se obavi on-line rezervacija u nekoliko lakih i jednostavnih koraka. Ako se ne snalazite dobro u digitalnom svetu, možete da ih pozovete telefonom. Možete i da odete u njihovo predstvništvo, ali ako je sredina sezone niko ne može da vam garantuje da ćete dobiti povoljnu cenu i vozilo po želji.

Ali, na našem šalteru možete da budete potpuno mirni, bez vozila nećete ostati.

 

Slike: AI


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više