RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako smanjiti potrošnju goriva?

Kako smanjiti potrošnju goriva?

Živimo u eri skupog goriva. Cene benzina i dizela svakodnevno rastu, trošak da se napuni rezervoar je sve veći i veći. Pošto je masovna primena električnih vozila još uvek daleka, vozačaima koji svakodnevno putuju na posao, do prodavnice, škole, na odmor, itd., ne preostaje ništa drugo nego da pokušaju da smanje potrošnju.

U nastavku donosimo nekoliko saveta kako smanjiti potrošnju goriva.

 

Obratiti pažnju na gume

Gume su veoma važne za potrošnju goriva. Ukoliko su oštećene, sa neramnomerno istrošenim gazećim slojem ili nisu dobro napumpane, ne samo što će stvarati vibracije koje se prenose na volan, nego će uticati na daleko veću potrošnju goriva.

Nove gume su daleko štedljivije od starih. Upadanja pneumatika u rupe ili udaranje u prepreke stvaraju oštećenja, udubljenja i džombe koje narušavaju njihov idealni oblik. To vodi ka većoj potrošnji.

Ali najvažnije je da gume budu dobro napumpane. Ako je pritisak u njima previše nizak, one se “vuku” i stvaraju veći otpor, pri čemu se troši više goriva kako bi se taj otpor savladao. Suprotno, kada je pritisak previsok, one “skakuću” što narušava stabilnost vožnje.

Do kojih vrednosti pumpati gume piše u smernicama proizvođača.

 

Balansiranje i centriranje točkova

Kada točkovi nisu dobro poravnati, ne samo da vožnja nije udobna i bezbedna, nego je i potrošnja goriva dosta veća.

Balansiranje i centriranje točkova treba da se vrši barem jednom godišnje, posebno ako se vozilo često vozi i ako se prelaze velike distance. Takav je slučaj kod rent a car agencija koji vrše često balansiranje i centriranja svojih vozila.

 

Stil vožnje

Stil vožnje mnogo utiče na performanse motora i njegovu potrošnju. Najviše se goriva troši kada se prečesto (vrlo često i nepotrebno) staje i kreće, naglo ubrzava i koči, kada se prebrzo vozi, kada se vozi u pogrešnoj brzini. Što se pedale jače pritiskaju to je potrošnja goriva veća.

Za optimalnu potrošnju najbolja je ravnomerna i umerena vožnja, sa što manje kočenja i naglih ubrzanja.

Na otvorenom putu velika pomoć je korišćenje tempomata, dok su za gradsku vožnju nova vozila opremljena start-stop sistemom koji automatski gasi motor dok se stoji, a ponovo ga pokreće kada se pritisne pedala kvačila. 

Kada idete na duži put, prethodno isplanirajte najkraću i najefikasniju rutu. Ako je moguće izbegavajte planine, birajte široke autoputeve sa što manje krivina, uzbrdica i nizbrdica, vodite računa o gužvama i zastojima (kada se stoji i kada se ide polako troši se najviše goriva).

 

Pretovarivanje vozilo

Svako vozilo može da podnese neku svoju optimalnu količinu tereta. Ako se pretovari, opterećuje se njegova amortizacija, motor, karoserija, povećava se i potrošnja goriva. Motor se više napreže i troši veću količinu goriva kako bi savladao taj dodatni teret.

Postoje računice koje tvrde da dodatnih 50 kg povećavaju potrošnju za 1-2%. Automobili nisu kamioni, ako vam je ušteda goriva važna, nemojte da ih koristite za transport teških tereta.

 

Redovno servisiranje i održavanje

Kada se vozilo redovno servisira i dobro održava, ono će bolje raditi i efikasno trošiti gorivo.

Na primer, ako se motor ne održava dobro, ako su svećice stare i neispravne, ako akumulator ne radi dobro, ako curi ulje i ne podmazuje dobro klipove i cilindre, ako je filter za vazduh zapušten, itd., sagorevanje je nepravilno i jedna količina goriva se izbacuje a da se ne iskoristi, što vodi ka većoj potršnji.

 

Štedljivo korišćnje klima uređaja

Klima uređaji mogu da povećaju potrošnju goriva preko 8%. Vrlo često se hlađenje ili grejanje uključuje bez prave potrebe. Ako napolju nije previše toplo, bolje je da otvorite prozor i malo se osvežite umesto da po navici pritisnete dugme klime.

Još važnije je održavanje klima uređaja, a posebno redovna kontrola i zamena freona. Provera količine freona treba da se radi svake druge godine. Ovaj gas ima tu nezgodnu osobinu da “curi” iz sistema (zbog veoma malih molekula koje lako prelaze preko prepreka) i posle nekog vremena nivo u rezervoaru padne ispod minimuma. Ako ne primetite na vreme, vaš auto će trošiti sve više i više goriva pokušavajući da rashladi sve topliji vazduh.

 

Upoređujte cene

Cena goriva nije ista na svim benzinskim pumpama. Ako vodite računa o svom budžetu, prvo istražite ponudu. Pre nego što krenete da napunite rezervoar proverite cene na njihovim sajtovima ili ih kontaktirajte telefonom.

U zavisnosti koliko vozite i najmanja razlika u ceni na kraju može da vodi ka većoj uštedi.

 

 I na kraju...

Stariji vozači pamte dobra stara vremena kada se nije razmišljalo o potrošnji goriva, rezervoar se jednostavno punio do vrha i vozilo se dok se ne isprazni. Nažalost, ta vremena su daleko iza nas, pitanje je da li će nekad da se vrate.

Sada je svaki litar važan i mora da se vodi računa o potrošnji goriva. To znaju i proizvođači vozila, pa u svoja vozila ugrađuju sisteme koji povećavaju efikasnost motora.

Ako imate staro vozilo koje previše troši i ovi naši saveti vam nisu od koristi, za duža putovanja vam je bolja opcija da iznajmite novije i štedljivije vozilo.

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više