RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Korisni saveti za jesenje čišćenje i održavanje vašeg automobila

Korisni saveti za jesenje čišćenje i održavanje vašeg automobila

Leto je na izmaku, i neće proći mnogo, a jesen će nam već „gurnuti svoju nogu u vrata“. Da vas ne bi iznenadila, sada je najbolje vreme da počnete da razmišljate o tome da svoj auto pripremite za hladnije mesece koji su pred nama, tj. za nastupajuću jesen i zimu. Zato smo za vas pripremili neke korisne savete za jesenje čišćenje i održavanje vašeg automobila, da bi vaše vozilo ostalo u vrhunskoj formi.

Akumulator

Jesen je pravo vreme da proverite akumulator vašeg automobila, i uverite se da su kablovi i kontakti dobro zategnuti, pa da ih ako nisu, ponovo zategnete. Ako su priključci prljavi ili imaju dosta korozije, isključite ih i očistite žičanom četkom ili alatom za čišćenje. Imajte na umu da ćete kada isključite akumulator, možda morati ponovo da unesete sigurnosni kod u svoj radio ili navigacioni sistem.

Ako imate zapečaćen akumulator koji ne zahteva održavanje i nema poklopac koji se može ukloniti, praktično i nemate šta da radite oko njega. Ali ako vaš akumulator ima poklopce koji se mogu ukloniti, povremeno proveravajte nivo vode i po potrebi dopunite destilovanom.

Na kraju, ako će vozilo biti parkirano ili uskladišteno na duži vremenski period, možda treba razmisliti o kupovini punjača, koji ćete upotrebiti da dopunite akumulator, ukoliko se od stajanja isprazni. Svi akumulatori vremenom gube snagu, pa je pametno razmišljati proaktivno o blagovremenoj zameni istog. Jer, najčešće rade onoliko dugo koliki im je garantni rok. Zato prvo proverite na računu kada ste ga kupili, pa ako je garancija negde oko isteka, počnite da razmišljate o novom.

Farovi

Kako automobili stare, farovi mogu postati zamagljeni ili zamućeni, posebno na automobilima koji nisu garažirani, pa su stalno izloženi spoljnim uticajima. Više od kozmetičkog problema, zamagljena sočiva mogu predstavljati ozbiljnu pretnju po bezbednost, ugrožavajući noćni vid i smanjujući efikasnost vaših farova do čak 80%.

Na sreću, danas postoje kompleti za restauraciju farova koji nisu ni naročito skupi, a uz koje ćete obnoviti svoje farove čak i ako deluju da su za bacanje. Pažljivo pratite uputstvo i rezultati će vas zadiviti. Ali, restauracija će trajati duže ukoliko su farovi više oštećeni, zato, imajte strpljenja. A ako ni to ne pomogne, razmislite o njihovoj zameni jer ipak, farovi su najvažniji za vašu sigurnost. Podjednako je važno i da vi vidite, i da vide vas.

Gume

Pravilno održavanje i odgovorna vožnja mogu maksimalno povećati broj pređenih kilometara kompletu guma za vaš auto. Mesečni pregled gazećeg sloja pomoći će vam da tačno znate kada treba da ih zamenite, jer većina kupuje gume za sve sezone. To im je lakše i jeftinije od kupovine jednog kompleta za zimu, a drugog za leto. Ipak, automobilske gume za sva godišnja doba zaokruženo daju dobre performanse, ali one nikada nisu izvanredne.

Za razliku od njih, zimske gume daju izvanrednu vuču po snegu, i prilično dobru sposobnost kočenja na očišćenim putevima. Zato birajte najbolju varijantu u skladu sa svojim mogućnostima. Ako sebi možete da priuštite komplete zimskih i letnjih guma, koje ćete imati i gde da skladištite, to je definitivno najbolja opcija. A ako ne možete, i one za sva godišnja doba biće sasvim korektne, ali ne i izvanredne. U svakom slučaju, dobro istražite tržište pre kupovine, jer se cene razlikuju.

Operite i voskirajte svoj automobil

Jesen je pravo vreme za čišćenje automobila, kako se zimsko blato ne bi zalepilo za letnje mrtve bube, ptičji izmet i sok koji kaplje sa drveća. A ako želite da idete dalje od šampona i vode, možete da isprobate vosak za automobile, da bi završni sloj farbe ponovo zablistao kao da je nov.

Većina voskova pokazuje značajan gubitak zaštite u roku od pet nedelja. Zbog toga preporučujemo voskiranje automobila, čak i novih, na svaka dva do tri meseca. Razmišljajte o tome kao sezonskom poslu zaštite i ulepšavanja svog automobila.

Brisači

Ako brisači vašeg automobila ostavljaju tragove vode na vetrobranskom staklu, onda je vreme da ih zamenite, ili bar očistite. Brisači brzo degradiraju, i obično ih je potrebno menjati na svakih šest do dvanaest meseci, znači, bar jednom godišnje.

Ako im se performanse pogoršaju za kraće vreme, pokušajte da ih očistite papirnim ubrusom i sredstvom za čišćenje stakla. To često može da obnovi metlice brisača za još nekoliko nedelja rada bez mrlja. Ipak, ako ste primetili da je čišćenje otežano, razmislite o zameni metlica.

I to bi, otprilike, bilo to...

Da, to je otprilike ono osnovno na šta treba obratiti pažnju prilikom smene godišnjih doba. Jesen je na pragu, tako da je pravo vreme da malo više pažnje posvetite svom četvorotočkašu, da bi vas lepo služio i u nastupajućem periodu.

Mi u Unirent-u, svoje automobile održavamo redovno, tako da su uvek u top formi. Sve o uslovima iznajmljivanja možete pročitati na našem sajtu, a za sve ostalo što vas interesuje, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

Srećan put, želi vam rent a car agencija Unirent!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Kako se pripremiti za duže putovanje automobilom?

Kako se pripremiti za duže putovanje automobilom?

Putovanja automobilom na dužim relacijama, naročito kada se putuje na godišnji odmor, mogu biti prilika za avanturu, istraživanje i stvaranje dragocenih uspomena. Kako bismo iskoristili ove trenutke u potpunosti, neophodno je da se osećamo udobno tokom puta. Upravo to će i biti fokus ovde, daćemo  ključne savete za udobnu vožnju na dugim putovanjima


Pročitajte više

6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja

6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja

Većina vozača razume opasnosti koje vrebaju tokom zimske vožnje, ali i leto ima dosta rizika, kao najprometnije vreme za vožnju, u toku godine. A leto je na pragu, a sa njim i seozna godišnjih odmora, bez obzira što vam trenutne vremenske prilike ne liče na to. Zato smo za vas pripremili 6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja...


Pročitajte više

Sve što niste znali o restauraciji automobila

Sve što niste znali o restauraciji automobila

Restauracija automobila podrazumeva proces obnavljanja vozila do originalnog ili poboljšanog stanja, što uključuje obnovu mehaničkih, električnih, karoserijskih i unutrašnjih komponenti. To može uključivati popravku oštećenja, zamenu istrošenih ili oštećenih delova, restauraciju boje i detalja enterijera. Ljudi koji  se bave restauracijom automobila, obično su veliki entuzijasti i zaljubljenici u automobile, ali i poznavaoci automobila što znači da imaju i tehničke veštine i znanje o vozilima. To je često hobi, ali može da bude i ozbiljan biznis za one koji su spremni da ulože u svu potrebnu opremu, alate i znanje koje potrebno za obavljanje posla ovog posla.


Pročitajte više