RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Na šta treba obratiti pažnju da biste izbegli oštećenja na podvozju iznajmljenog automobila

Na šta treba obratiti pažnju da biste izbegli oštećenja na podvozju iznajmljenog automobila

Neki delovi automobila nisu tako lako vidljivi kao što je, na primer, donji deo automobila ili podvozje. Zbog toga je i sasvim mala nepažnja dovoljna da izazove teške posledice, što vas može skupo koštati, jer ovaj deo ponekad nije pokriven osnovnim osiguranjem. A pritom, sve se dogodi u trenutku i tako da najčešće toga nismo ni svesni. Zato, hajde zajedno da proverimo na šta treba obratiti pažnju da biste izbegli oštećenja na podvozju iznajmljenog automobila.

#1. Ulazak i izlazak sa prilaza zgradama

Ivičnjaci i neravnine su česti na prilazima kako službenih, tako i stambenih zgrada. Sigurno nam se svima bar nekada dogodilo da izlazeći ili ulazeći na parking neke zgrade ne vidimo najbolje neki ivičnjak ili neravninu, pa skliznemo točkom preko nje. To najčešće prođe bez posledica, ali ima i situacija kada u trenutku možemo napraviti teško oštećenje na automobilu, što nije prijatno ni kada je u pitanju naš, a kamoli iznajmljeni automobil.

Ipak, kada vozite svoj auto, već ste navikli na njegovu visinu i otprilike znate šta bi moglo da se dogodi, pošto dobro poznajete njegovu visinu. Zato bi, prilikom izbora automobila koji nameravate da iznajmite, trebalo obratiti pažnju upravo na to. Ako je u pitanju SUV, ovaj problem sigurno nećete imati jer su oni prilično visoki. Ali, ako je u pitanju neki niži sedan ili sportski model, a vi navikli da vozite SUV, proverite pre nego što ga preuzmete njegovu visinu i ne zaboravite kakav ste auto iznajmili. Jer upravo taj trenutak nepažnje i zaboravnosti, može da dovede do ozbiljnog oštećenja, koje će vas dodatno koštati.

#2. Betonske barijere na parkingu

Još jedna vrsta prepreke na koju možda niste navikli a česte su, su razne betonske barijere na javnim parkinzima, recimo pored hotela, kao i sportskih ili tržnih centara. Kada prilazite, obratite pažnju na njih i trudite se da se ne parkirate previše blizu, jer se može desiti da oštetite podvozje, ogrebete branik ili zakačite aspuh što vas sve može dodatno koštati. Na ovo naročito treba paziti sa nekim manjim gradskim automobilima.

A pored betonskih barijera, na velikim parkinzima možete naleteti i na ležeće policajce. Ako im se ne nadate, pa naletite na njim malo većom brzinom, to takođe može imati neželjene posledice, pa zato kada prilazite mestima za parkiranje, usporite i obratite pažnju na ove prepreke. Jer, kao što smo već rekli, sve to nije prijatno ni kada je u pitanju vaše, a naročito iznajmljeno vozilo neke rent a car agencije kao što je Unirent.

#3. Različite podloge za vožnju

Rent a car agencije generano, više vole da ne silazite sa zvaničnih puteva i ne žele da njihova vozila budu izložena neravnim površinama poput zemljanih (letnjih) puteva, peska, šljunka, plaže, itd. A vi ćete, u određenim okolnostima, možda baš morati da siđete s puta i vozite po neravnom terenu, makar na kratko, da biste ušli u nečije dvorište ili nešto slično.

Ako se već suočite sa ovakvom situacijom, budite veoma oprezni i prilagodite vožnju uslovima puta. Pre svega usporite, razmišljajte o visini automobila koji vozite i trudite se da ne idete preko rupa, da biste rizik od oštećenja podvozja automobila sveli na najmanju moguću meru.

#4. Očekujte neočekivano

Upravo tako, očekujte neočekivano jer ponekad smo prisiljeni da odluke donosimo u toku vožnje. Može se dogoditi da ste sve isplanirali unapred, ali niste znali da je put na nekom mestu zatvoren, pa ćete morati da nastavite vožnju nekim sporednim i manje kvalitetnim. Kada se nađete u ovakvoj situaciji, trudite se da vozite sporije i gledate malo dalje unapred, da biste na vreme videli sve potencijalne opasnosti.

Držite malo veće odstojanje u odnosu na automobil ispred vas i pratite kretanje saobraćaja, da biste mogli na vreme da uočite bilo kakvu promenu usled uslova vožnje. Ne rizikujte da prelazite preko prepreka koje nisu sigurne. U takvim slučajevima, možete se osloniti samo na svoj zdrav razum, zato budite pažljivi i sigurni u svojim odlukama.

#5. Razmotrite uslove iznajmljivanja

Pored svih gore navedenih saveta, pomoć pri otklanjanju stresa zbog mogućih nepredviđenih okolnosti i nezgoda, možete naći u dodatnom osiguranju. Zato dobro proučite uslove iznajmljivanja i šta sve koje osiguranje obuhvata, a na šta se ne odnosi. Morate na vreme znati na šta možete da računate, da ne bi došlo do nekih neželjenih posledica.

I za kraj…

Kada vozite sopstveni automobil, poznajete ga “u dušu”. Znate šta od njega možete da očekujete, koliko je visok, kako se ponaša na kom terenu, itd. Ali, kada birate automobil koji želite da iznajmite, uglavnom ga birate srcem, tako da uzimate onaj kakav inače ne vozite. Upravo iz tog razloga, dešavaju se ovakvi, nemili događaji koji koštaju mnogo novca a još više živaca.

Ali, ako obratite pažnju na ovih nekoliko tačaka, vožnja iznajmljenog automobila po vašem izboru, u najvećem broju slučajeva prođe bez ikakvih posledica. Ipak, prilikom iznajmljivanja, naš vam je savet da auto iznajmite bar malo ranije, da biste se upoznali sa njegovim mogućnostima. A ako imate da dodate još neki savet, podelite to sa nama u komentarima. Za sva vaša pitanja, ljubazno osoblje rent a car agencije Unirent, uvek je tu za vas.

 


Komentari ()

Srecko
Srecko
Link

Danas je tesko sacuvati svoj auto od grebanja,rupa na putu posebno sam oprezan kad iznajmljujem auto u rent a car agenciji i uvek se trudim da kakav auto primim takav da i vratim.
0
0

Miki
Miki
Link

Slazem se, uvek sam oprezan kada vozim tudji auto. Pogotovo kada se iznajmljuje u agenciji, cesto sam na odmoru uzimao rent a car, a tada se covek dodatno opusti....
2
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Top 5 automobila za vozače početnike

Top 5  automobila za vozače početnike

Probna vozačka dozvola ima mnoga ograničenja. Pre svega, zakon kaže da vozač sa probnom vozačkom dozvolom (dok je ona na snazi), ne sme da upravlja automobilom koji ima motor jači od 80kW odnosno 109 KS. Izuzetak u ovom ograničenju ogleda se u tome da automobil sa snažijim motorom, vozač početnik može voziti pod nadzorom nekog od članova porodice koji ima važeću vozačku dozvolu najmanje 5 godina. Probna vozačka dozvola zabranjuje  da vozite od 23:00 pa sve do 06:00.


Pročitajte više

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

U auto-školi vas uče da se ne lepite za auto ispred vas, da biste, ukoliko se nešto dogodi, imali vremena da reagujete i zakočite, pa ako je moguće, izbegnete sudar. E, upravo ta udaljenost između automobila, koja ponekad može i da vam spasi život, zove se sigurna udaljenost tokom vožnje.


Pročitajte više