RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Saveti za održavanje vašeg iznajmljenog automobila leti

Saveti za održavanje vašeg iznajmljenog automobila leti

Rent a car agencije rade preko cele godine, ali se čini da se automobili, bar kod nas, najviše iznajmljuju leti. Jer, mnogo je onih koji inače voze male gradske automobile, pa kad leti krenu sa porodicom na odmor, shvate da nemaju dovoljno mesta za sve što žele da ponesu. Zbog toga iznajme malo veći i udobniji auto, pa putuju opušteno, sa kompletnom opremom za uživanje u morskim aktivnostima. Ali bez obzira na razlog iznajmljivanja, o iznajmljenim automobilima uvek brinemo više nego o sopstvenim, pa smo vam zato pripremili nekoliko saveta za održavanje vašeg iznajmljenog automobila leti.

Sama pomisao na letnje vrućine kod nekih od nas budi osećanje teskobe. A visoke temperature mogu stvoriti probleme ne samo vama, već i vašem iznajmljenom automobilu. Zato treba odvojiti malo vremena i za brigu o njemu jer, dok vi možete da se rashladite u svojoj udobnoj hotelskoj sobi, vaš iznajmljeni auto ostaje da se peče na suncu. A priznaćete, ako je ceo dan parkiran negde gde je na milost i nemilost izložen jakim sunčevim zracima, nije baš prijatno ući u njega. Zato hajde da vidimo šta može da se uradi da vam vožnja automobila iznajmljenog kod rent a car agencije poput Unirent-a za potrebe odlaska na odmor, posle izlaganja suncu bude prijatnija.

#1. Kako se osloboditi neprijatnih mirisa

Nepodnošljiva vrućina često uzrokuje da sedišta u automobilu počnu da ispuštaju mirise. To možete sprečiti dezodorisanjem automobila. Ne, ne mislimo da autu treba dezodorans protiv znojenja, ima drugih načina da to uradite bolje.

Oni koji veš suše u sušilici, verovatno su upoznati sa maramicama za sušilicu, zbog kojih im veš posle sušenja predivno miriše. E, te iste maramice možete upotrebiti i u automobilu. Samo ih stavite preko mlaznica klime u automobilu, i auto će mnogo lepše mirisati, a vi ćete se osećati prijatnije.

#2. Proveravajte pritisak u gumama

Uz sve udarce po neravnim površinama i vožnju u teškim uslovima na putu, pritisak u gumama vašeg iznajmljenog automobila sasvim sigurno će se promeniti. Spoljna temperatura takođe utiče na pritisak u njima, pa se može desiti da se malo ispumpaju. A kad gume nisu pravilno napumpane, vožnja je neprijatnija, a potrošnja goriva veća.

Naravno, kada automobil iznajmite kod rent a car agencije, o tome i ne razmišljate jer se svaki automobil proverava pre nego što ga sledeći klijent preuzme. Ali, kada ste na dužem putu, s vremena na vreme treba proveriti da li su sve gume pravilno i ravnomerno napumpane, uključujući i onu na rezervnom točku.

#3. Operite svoj iznajmljeni automobil

Bez obzira što automobil nije vaš, treba ga čuvati kao da jeste, pa i bolje od toga. Vožnja do mora, uticaji spolja, pesak, zemlja, ptice i insekti, sve to može naneti štetu boji automobila. Da ne pričamo o prljavim staklima koja mogu dovesti do toga da vam pogled kroz vetrobransko staklo deluje kao da prolazite kroz izmaglicu. Verovatno ćete automobil oprati pre nego što ga vratite rent a car agenciji, ali ako je mnogo prljav, a vi na dužem putovanju, operite ga još koji put dok je u vašem posedstvu. Osećaćete se prijatnije, a iznajmljenom automobilu dati potrebnu negu.

#4. Neka enterijer vašeg iznajmljenog automobila bude hladan

Znate onaj osećaj kad tokom leta uđete u automobil koji je stajao na suncu, pa pomislite da ste ušli u vrelu rernu svog električnog štednjaka. Ima načina da auto malo rashladite pre nego što uđete u njega, tako da vam bude prijatnije.

Pre nego što uđete u automobil, odškrinite jedan prozor i vrata na suprotnoj strani u odnosu na njega. Ne samo da će zagrejani vazduh osloboditi i izaći iz automobila, već će unutrašnju temperaturu izjednačiti sa spoljnom. Tako da će se, kada startujete motor i uključite klima uređaj, automobil mnogo lakše i brže rashladiti. E, to je jedan od razloga zbog koga je vredelo učiti prirodne nauke u školi.

#5. Pokrijte sedišta

Neki materijali se greju više, neki manje, ali se u svakom slučaju, greju svi. Pa ako vaš iznajmljeni automobil malo duže stoji na suncu, može se desiti da se sedišta zagreju tako da vam bude neprijatno da sednete, da se ne biste opekli. Naročito što leti nosimo tanku i kratku odeću, pa nam je koža na nogama i rukama u potpunosti izložena.

Da se ne bi dogodilo da sedajući u automobil dobijete opekotine, pokrijte sedišta. U te svrhe može poslužiti i neki veći peškir, poput onih za plažu, važno je samo da vaša gola koža ne bude izložena vrelini materijala poput kože, eko kože ili sintetičkih presvlaka, što sve može biti vrlo neprijatno ako vozite po letnjim vrućinama.

I to bi bilo to...

Bez obzira da li vozite svoj, ili iznajmljeni auto, visoke dnevne temperature mogu stvoriti neprijatnosti i vama i automobilu. Sezona godišnjih odmora je upravo počela, tako da će se mnogi uputiti ka letovalištima u inostranstvu. Da bi vam put protekao što prijatnije, možda ćete poželeti da iznajmite neki veći i udobniji auto. U našem voznom parku sasvim sigurno ćete pronaći automobil po svojoj meri. A za sva ostala pitanja u vezi sa iznajmljivanjem vozila, ljubazno osoblje rent a car agencije Unirent, uvek je tu za vas.


Komentari ()

Miki
Miki
Link

I jos nesto veoma vazno za ove visoke temperature - ne krecite na put bez flasice vode!
1
0

Srecko
Srecko
Link

Danas je lako odrzavati automobili postoje servisi koji to rade, kad iznajmis auto on je cist i pripremljen za novu musteriju na vama je da ga takvog i vratite,naravno u ispravnom stanju.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

Ako posedujete sopstveno vozilo, znate da je redovno održavanje neophodno za njegovo nesmetano funkcionisanje. Ipak, ono što je važilo za nekadašnje modele automobila, nije primenjivo na današnje. U želji da razjasnimo neke od mitova, pripremili smo za vas spisak od 6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila. Pa ako smo vas zainteresovali, nastavite da čitate...


Pročitajte više

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Pravi poklon nije lako odabrati. Ako želite pravi poklon za dragu osobu koja je zaljubljena u vozila i vožnju, treba da joj kupite nešto što je povezano sa tim svetom. U nastavku su neki naši predlozi


Pročitajte više

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. 


Pročitajte više