RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Saveti za održavanje vašeg iznajmljenog automobila leti

Saveti za održavanje vašeg iznajmljenog automobila leti

Rent a car agencije rade preko cele godine, ali se čini da se automobili, bar kod nas, najviše iznajmljuju leti. Jer, mnogo je onih koji inače voze male gradske automobile, pa kad leti krenu sa porodicom na odmor, shvate da nemaju dovoljno mesta za sve što žele da ponesu. Zbog toga iznajme malo veći i udobniji auto, pa putuju opušteno, sa kompletnom opremom za uživanje u morskim aktivnostima. Ali bez obzira na razlog iznajmljivanja, o iznajmljenim automobilima uvek brinemo više nego o sopstvenim, pa smo vam zato pripremili nekoliko saveta za održavanje vašeg iznajmljenog automobila leti.

Sama pomisao na letnje vrućine kod nekih od nas budi osećanje teskobe. A visoke temperature mogu stvoriti probleme ne samo vama, već i vašem iznajmljenom automobilu. Zato treba odvojiti malo vremena i za brigu o njemu jer, dok vi možete da se rashladite u svojoj udobnoj hotelskoj sobi, vaš iznajmljeni auto ostaje da se peče na suncu. A priznaćete, ako je ceo dan parkiran negde gde je na milost i nemilost izložen jakim sunčevim zracima, nije baš prijatno ući u njega. Zato hajde da vidimo šta može da se uradi da vam vožnja automobila iznajmljenog kod rent a car agencije poput Unirent-a za potrebe odlaska na odmor, posle izlaganja suncu bude prijatnija.

#1. Kako se osloboditi neprijatnih mirisa

Nepodnošljiva vrućina često uzrokuje da sedišta u automobilu počnu da ispuštaju mirise. To možete sprečiti dezodorisanjem automobila. Ne, ne mislimo da autu treba dezodorans protiv znojenja, ima drugih načina da to uradite bolje.

Oni koji veš suše u sušilici, verovatno su upoznati sa maramicama za sušilicu, zbog kojih im veš posle sušenja predivno miriše. E, te iste maramice možete upotrebiti i u automobilu. Samo ih stavite preko mlaznica klime u automobilu, i auto će mnogo lepše mirisati, a vi ćete se osećati prijatnije.

#2. Proveravajte pritisak u gumama

Uz sve udarce po neravnim površinama i vožnju u teškim uslovima na putu, pritisak u gumama vašeg iznajmljenog automobila sasvim sigurno će se promeniti. Spoljna temperatura takođe utiče na pritisak u njima, pa se može desiti da se malo ispumpaju. A kad gume nisu pravilno napumpane, vožnja je neprijatnija, a potrošnja goriva veća.

Naravno, kada automobil iznajmite kod rent a car agencije, o tome i ne razmišljate jer se svaki automobil proverava pre nego što ga sledeći klijent preuzme. Ali, kada ste na dužem putu, s vremena na vreme treba proveriti da li su sve gume pravilno i ravnomerno napumpane, uključujući i onu na rezervnom točku.

#3. Operite svoj iznajmljeni automobil

Bez obzira što automobil nije vaš, treba ga čuvati kao da jeste, pa i bolje od toga. Vožnja do mora, uticaji spolja, pesak, zemlja, ptice i insekti, sve to može naneti štetu boji automobila. Da ne pričamo o prljavim staklima koja mogu dovesti do toga da vam pogled kroz vetrobransko staklo deluje kao da prolazite kroz izmaglicu. Verovatno ćete automobil oprati pre nego što ga vratite rent a car agenciji, ali ako je mnogo prljav, a vi na dužem putovanju, operite ga još koji put dok je u vašem posedstvu. Osećaćete se prijatnije, a iznajmljenom automobilu dati potrebnu negu.

#4. Neka enterijer vašeg iznajmljenog automobila bude hladan

Znate onaj osećaj kad tokom leta uđete u automobil koji je stajao na suncu, pa pomislite da ste ušli u vrelu rernu svog električnog štednjaka. Ima načina da auto malo rashladite pre nego što uđete u njega, tako da vam bude prijatnije.

Pre nego što uđete u automobil, odškrinite jedan prozor i vrata na suprotnoj strani u odnosu na njega. Ne samo da će zagrejani vazduh osloboditi i izaći iz automobila, već će unutrašnju temperaturu izjednačiti sa spoljnom. Tako da će se, kada startujete motor i uključite klima uređaj, automobil mnogo lakše i brže rashladiti. E, to je jedan od razloga zbog koga je vredelo učiti prirodne nauke u školi.

#5. Pokrijte sedišta

Neki materijali se greju više, neki manje, ali se u svakom slučaju, greju svi. Pa ako vaš iznajmljeni automobil malo duže stoji na suncu, može se desiti da se sedišta zagreju tako da vam bude neprijatno da sednete, da se ne biste opekli. Naročito što leti nosimo tanku i kratku odeću, pa nam je koža na nogama i rukama u potpunosti izložena.

Da se ne bi dogodilo da sedajući u automobil dobijete opekotine, pokrijte sedišta. U te svrhe može poslužiti i neki veći peškir, poput onih za plažu, važno je samo da vaša gola koža ne bude izložena vrelini materijala poput kože, eko kože ili sintetičkih presvlaka, što sve može biti vrlo neprijatno ako vozite po letnjim vrućinama.

I to bi bilo to...

Bez obzira da li vozite svoj, ili iznajmljeni auto, visoke dnevne temperature mogu stvoriti neprijatnosti i vama i automobilu. Sezona godišnjih odmora je upravo počela, tako da će se mnogi uputiti ka letovalištima u inostranstvu. Da bi vam put protekao što prijatnije, možda ćete poželeti da iznajmite neki veći i udobniji auto. U našem voznom parku sasvim sigurno ćete pronaći automobil po svojoj meri. A za sva ostala pitanja u vezi sa iznajmljivanjem vozila, ljubazno osoblje rent a car agencije Unirent, uvek je tu za vas.


Komentari ()

Miki
Miki
Link

I jos nesto veoma vazno za ove visoke temperature - ne krecite na put bez flasice vode!
1
0

Srecko
Srecko
Link

Danas je lako odrzavati automobili postoje servisi koji to rade, kad iznajmis auto on je cist i pripremljen za novu musteriju na vama je da ga takvog i vratite,naravno u ispravnom stanju.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Bol u leđima, posebno u donjem delu, uobičajena je pojava za većinu nas kada je u pitanju duža vožnja automobila. To je neprijatnost koju mnogi vozači jednostvno trpe, trudeći se da ne razmišljaju o potencijalnim posledicama po zdravlje. Ali, dobra vest je da postoje jednostavne tehnike koje svi možemo da koristimo kako bismo ga izbegli. Uz ovih nekoliko saveta, bol u leđima ćete znatno ublažiti, a možda i sasvim izbeći jer ponekad smo sami krivi za njegovu pojavu.


Pročitajte više

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Vožnja automobila u zimskim uslovima je naravno potpuno drugačija od vožnje u ostalim godišnjim dobima, zato ona često predstavlja problem mnogim vozačima, a pogotovo onim manje iskusnim. Najveći broj saobraćajnih nesreći, prema podacima MUP-a Srbije, dešava se baš u zimskom periodu, a najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nesreća su: neprilagođena ili nepropisna brzina, psihofizičko stanje vozača, neispravnost vozila i puta, neustupanje prava prolaza, nepropisne radnje u saobraćaju. Zbog toga morate biti izuzetno pažljivi tokom vožnje, a vaša koncentracija mora da bude podjednako dobra kao i opšte stanje vašeg vozila.


Pročitajte više

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

Kupovina novog automobila je ozbiljna i komplikovana avantura. Investicija, barem za naše prilike nije mala, a proizvođača, klasa i modela vozila ima mnogo. Svako od nas ima svoje potrebe i želje, budžeti kupaca uglavnom su ograničeni i izabor pravog auta iz tako ogromne ponude upošte nije lak. Pri kupovini vozila najvažnije je da znate šta vam treba, kako ne biste završiti sa automobilom koji ste preskupo platili a koji vam se ne sviđa i ne odgovara vašem životnom stilu i potrebama.


Pročitajte više