RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Saveti za prolećno održavanje vašeg automobila

Saveti za prolećno održavanje vašeg automobila

Posle duge zime, stiglo nam je proleće, a sa njim i želja za uživanjem na suncu, izletima u prirodu i na kampovanje. Upravo zbog toga, pre polaska na put, treba proveriti da li je vaš auto u dovoljno dobrom stanju, da na odabranu destinaciju stignete bezbedno. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta za prolećno održavanje automobila, uz koje će vaš četvorotočkaš ponovo biti spreman za sve napore.

Niske zimske temeperature i ledeni uslovi su teški za vaš automobil, tako da verovatno pokazuje neke znake istrošenosti. Prolećno vreme je savršeno da svoj automobil odvezete na servis, kako bi mu uradili kompletan pregled i identifikovali sve manje probleme, pre nego što se pretvore u veće.

Uskoro ćemo ponovo menjati i preumatike. Ovog puta preći ćemo na letnje gume, i baš kao što i kod kuće svake godine radimo prolećno čišćenje, i našim automobilima je potrebno prolećno održavanje, pa zato hajde da pogledamo šta sve treba da se uradi, jer što se mora – nije teško.

#1. Zamenite ulje i filter za ulje

Zamena ulja i filtera za ulje u intervalima preporučenim u uputstvu za upotrebu vašeg vozila jedan je od najboljih načina da motor radi bez problema. Zanemarivanje zamene motornog ulja može dovesti do loših performansi motora, veće potrošnje goriva, pa čak i do ozbiljnog oštećenja motora.

#2. Proverite sve tečnosti

Kada menjate ulje i filter za ulje, trebalo bi da proverite i ostale tečnosti. Ovde mislimo na tečnosti za servo upravljač, kočnice i menjač, ali i za pranje vetrobranskog stakla, kao i rashladnu tečnost. Ako su nivoi niski, dopunite ih i isprerite/zamenite prema preporuci u korisničkom priručniku. Imajte na umu da su vaši sistemi servo upravljača, kočnica i rashladne tečnosti zatvoreni, tako da njihov nizak nivo može ukazati na curenje.

#3. Popravite svoje vetrobransko staklo

Tokom zime, u gradovima se često koristi rizla koja se meša sa solju za posipanje zaleđenih puteva. Upravo zbog toga, dešava se da neki od kamenčića odleti, pa vam zagrebe vetrobransko staklo, a nekad se dogodi i da ono naprsne. Iako ovo može da izgleda kao sitnica, svako oštećenje vašeg vetrobranskog stakla može smanjiti ukupnu efikasnost vazdušnih jastuka, sigurnosnih pojaseva, stabilnosti krova, pa samim tim i vašu ličnu, kao i bezbednost svih putnika u slučajnu nesreće. Ako je vaše vetrobransko staklo napuklo, važno ga je odmah popraviti ili zameniti.

#4. Zamenite metlice brisača

Ako su metlice brisača pocepane ili napukle, neće biti od velike pomoći tokom jakih prolećnih pljuskova, kada je vidljivost smanjena. Zamenite ih, jer to nije velika investicija, a mnogo će vam značiti ako budete morali da vozite po kišovitom i maglovitom vremenu.

#5. Proverite svoj akumulator

Niske temperature mogu uticati na akumulator vašeg automobila, pa je sada pravo vreme da ga testirate. Takođe, trebalo bi da proverite i da li je akumulator bezbedno montiran i da li su kontakti čisti, čvrsti i bez korozije. Ako je vaš akumulator stariji od pet godina, trebalo bi da na vreme razmislite o njegovoj zameni, da se ne bi desilo da vas izda baš kad vam je auto najpotrebniji.

#6. Proverite svoje osvetljenje

Proverite sva spoljašnja i unutrašnja svetla, da biste identifikovali eventualne probleme. Kada je osvetljenje vašeg vozila neispravno, drugi vozači možda neće dobiti poruku da nameravate da stanete ili skrenete. Krajnji rezultat, mogao bi biti katastrofalan.

#7. Proverite svoje pojaseve i creva

Niske temperature mogu da stvrdnu i/ili oštete gumu, pa je važno da proverite da li su pojasevi i creva oštećeni. Proverite da li su creva vašeg automobila otvrdnuta, omekšala, cure li, da li su naprsla, da li imaju plikove ili neka druga oštećenja, i proverite da li su pojasevi labavi, napukli, pohabani ili izlizani. Ako morate da zamenite jedan od svojih pojaseva, možda ćete morati da zamenite i zatezač i remenice da novi kaiš ne klizi.

#8. Podmažite delove šasije

Mnogi noviji automobili su podmazani za ceo život, ali neki i dalje zahtevaju redovno podmazivanje šasije, pa pogledajte uputstvo za upotrebu svog auta. Zamenske komponente upravljača i vešanja takođe mogu zahtevati periodično podmazivanje.

#9. Proverite filtere na svom automobilu

Vaš automobil ima veliki broj filtera koji su važni za njegov rok trajanja, i treba ih redovno menjati. Proverite da li filter vazduha motora, filter kabine i filter za gorivo nisu oštećeni ili začepljeni, pa ih, ako je potrebno, zamenite. Proverite da li vaš prečišćivač i jonizator vazduha za auto ako postoji zahteva održavanje.

#10. Proverite svoje gume

Vaše gume su jedina tačka kontakta između vas i puta, tako da je važno voditi računa o njima. Ako vozite jedne iste gume za sva godišnja doba, onda je važno da proverite pritisak u njima svima (uključujući i rezervnu), i održavate optimalni pritisak preporučen u uputstvu za upotrebu vašeg auta. Proverite da li gazeći sloj ima neravnomerno ili nepravilno habanje i posekotine na bočnim zidovima. Rotirajte gume na svakih 10.000 km, i zamenite ih ako su istrošene ili oštećene.

A ako imate dva kompleta guma, zimske i letnje, 1. april je vreme kada ih treba zameniti. Retki su oni koji to urade pre isteka roka, pa izbegnu gužve kod vulkanizera. Mislite o tome na vreme, pa već ovih dana zakažite zamenu guma, da ne biste morali mnogo da čekate početkom narednog meseca.

I za kraj...

Neka održavanje vozila bude prioritet ovog proleća, da biste zaštitili i sebe i druge, jer je bezbednost uvek na prvom mestu. A ako vam se to baš i ne radi, jer je održavanje preteško za vaš kućni budžet, razmislite o prodaji automobila. Mnogi od onih koji svoje automobile ne voze tako često, rešili su da ih prodaju, pa po potrebi iznajme kod rent a car agencije kao što je Unirent, auto kakav im tog momenta najviše odgovara.

U našem bogatom voznom parku, sasvim sigurno ćete pronaći automobil po svojoj meri, a naše ljubazno osoblje, uvek je tu, da vam u tome pomogne. Srećan put, želi vam rent a car agencija Unirent.


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Vozila su složene mašine koje sadrže više hiljada delova koji u svakom trenutku mogu da se pokvare. Ukoliko žele da izbegnu teže kvarove i skupe popravke, vozači treba da prate stanje svojih automobila i da ne vreme otkriju šta nije u redu sa njima.


Pročitajte više

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Na svetu postoji veliki broj mesta gde, ako skrenete sa puta, možete direktno da završite u moru, jezeru ili reci. Nimalo prijatna i nažalost, često kobna situacija, najčešće zbog panike koja nastane kada se tako nešto dogodi. U ovom tekstu bavimo se upravo temom kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone, jer to su trenuci kada se retko razmišlja o automobilu, pošto su ljudski životi u opasnosti...


Pročitajte više