RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?

Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?

Predviđa se da će do 2050. godine čak 70% svetske populacije živeti u urbanim sredinama. Ovaj dramatični porast urbanizacije donosi sa sobom brojne izazove i probleme, među kojima su ključni organizacija prevoza i rešavanje problema parkiranja. Kako bi gradovi mogli efikasno da funkcionišu i obezbede visok kvalitet života za svoje stanovnike, neophodno je razvijati inovativna rešenja koja će omogućiti održiv i efikasan saobraćajni sistem. To uključuje integraciju javnog prevoza, promovisanje alternativnih vidova transporta poput biciklizma i pešačenja, kao i optimizaciju prostora za parkiranje kroz pametna i tehnološki napredna rešenja. Upravljanje ovim aspektima urbanog života biće ključ za stvaranje održivih, pristupačnih i prijatnih gradova budućnosti.

Zato ćemo se u ovom tekstu malo više osvrnuti na nedavnu ekspanziju mikro automobila, pre svega u Italiji i razmotriti da li to na neki način može ublažiti organizaciju prevoza u velikim urbanim sredinama.

Mikro automobili postaju sve popularniji 

Mikro automobili postaju sve popularniji, pre svega u italijanskim i drugim evropskim gradovima, najviše zbog svoje praktičnosti i ekološke prihvatljivosti. Ova vozila, koja se mogu voziti bez standardne vozačke dozvole, su posebno atraktivna studentima i onima koji se bore s pronalaženjem parking mesta. Za njihovo upravljanje dovoljna je licenca za vožnju motora kategorije L1 maksimalnom brzinom od 45 km/h do 80 km/h i zapreminom do 50 cm3 za vozila s unutrašnjim sagorevanjem ili snagom do 4 kW za električne motore.
Kao četvorocikli, ova vozila su mala i jednostavna za manevrisanje, što ih čini idealnim za gradske sredine. Njihova cena, koja može dostići i do 14.000 evra nije baš tako pristupačna može se reći, ali prodaja raste. 

auto, mikroautomobil, automobil

Prvi model mikro automobila koji je privukao pažnju pojavio se pre desetak godina 

Prvi model koji je privukao pažnju bio je Renault Twizy, koji se pojavio pre desetak godina u Milanu. Danas, grupacija Stellantis nudi slične modele kroz brendove Citroën, Opel i Fiat.
Stručnjaci predviđaju veliki rast ovog tržišta, ide se sa nekim procenama da će se od prodaje mikro-automobila ostvariti prihod od 100 milijardi evra do 2030. godine. Ova vozila, koja dolaze u varijantama na dizel, benzin i sve češće na električni pogon, predstavljaju potencijalnu zamenu za skutere i male automobile. Dostupni su u zatvorenim i otvorenim verzijama, s jednim ili dva sedišta. Iako se trenutno smatraju luksuzom, mnogi korisnici tvrde da su izuzetno praktični za vožnju po urbanim sredinama, naročito centralnim gradskim ulicama gde je premija naći parking mesto.

Predstavljamo Microlino Lite: Novi električni automobili za tinejdžere

Švajcarska marka Micro predstavila je novu verziju svog "bubble" automobila, Microlino Lite, na sajmu automobila u Ženevi ove godine. Ovaj gradski mikro automobil, poznat i kao kvadricikl, može se voziti bez vozačke dozvole u pojedinim evropskim zemljama, već sa navršenih 14 godina. Dizajn Microlina Lite inspirisan je čuvenom BMW Isettom, ali umesto benzinskog motora koristi električni pogon. Microlino Lite se ističe svojim specifičnim bojama, venecijanskom plavom i berlinskim antracitom (nijansa sive), sa narandžastim dekorativnim detaljima.

mikro automobil, automobil, mikro auto

Opremljen je motorom od 12 KS i postiže maksimalnu brzinu od 45 km/h, što ga čini sigurnim izborom za mlade vozače. Kupci mogu birati između dve baterije: manja od 5,5 kWh pruža domet od 100 kilometara, dok veća od 11 kWh omogućuje domet do 177 kilometara. Punjenje do 80% kapaciteta traje dva sata za manju i četiri sata za veću bateriju.
U poređenju sa Citroenovim Amijem, koji ima motor od 8 KS, bateriju od 5,5 kWh i domet do 70 km, Microlino Lite nudi bolje performanse i veći domet, čineći ga praktičnijim izborom za svakodnevnu upotrebu. Ova karakteristika čini Microlino Lite izuzetno privlačnim za tinejdžere i njihove roditelje koji traže sigurno, efikasno i ekološki prihvatljivo vozilo za gradske uslove.

Za kraj :

Mikro automobili predstavljaju praktično rešenje za mnoge izazove urbanog saobraćaja, a posebno u kontekstu sve veće urbanizacije i problema sa parkiranjem u gradovima. Njihova kompaktna veličina omogućava lako manevrisanje i parkiranje u uskim gradskim ulicama, dok ekološki prihvatljivi pogoni doprinose smanjenju zagađenja. Ovi automobili su idealni za kratke gradske vožnje, a njihova cena, iako ne baš niska, može biti prihvatljiva kada se uzmu u obzir svi troškovi posedovanja i održavanja većih vozila.
Sa svojim ograničenim brzinama i jednostavnim upravljanjem, predstavljaju odličan izbor za mlade vozače, dok roditeljima pružaju mir zbog dodatne sigurnosti. Ako uzmemo u obzir mesečne troškove lizinga ili kredita koji se kreću između 160-200 evra, možemo reći da ovo nije zanemarljiv izdatak, ali se može opravdati praktičnošću i uštedom na drugim troškovima prevoza. Za one koji svakodnevno putuju na posao kroz gradske gužve, mikro automobil može biti vrlo korisna investicija, olakšavajući život i smanjujući stres zbog pronalaženja parking mesta. U tom kontekstu, trebalo bi razmotriti ovakvu opciju, ukoliko bi to značilo veću sigurnost i efikasnost u svakodnevnim aktivnostima.

Fotografije :

Screenshot : https://www.youtube.com/watch?v=arbW-u0cToY

https://unsplash.com/photos/a-red-car-driving-down-a-street-next-to-a-tree-5CIjPjQ2xG0

 

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Vožnja u špicu turističke sezone - kako izbeći gužve i stres ?

Vožnja u špicu turističke sezone - kako izbeći gužve i stres ?

Turistička sezona nam je na pragu,  mnogi kreću na putovanja, neki su samo  u tranzitu, ali sve to dovodi do povećanog saobraćaja na putevima, pogotovo prema popularnim destinacijama. Vožnja u ovakvim uslovima može biti izazovna i stresna, posebno za one koji nisu navikli na velike gužve i duga čekanja. Planiranje unapred i primena određenih strategija mogu značajno olakšati iskustvo vožnje tokom špica turističke sezone. Zato ćemo se u ovom tekstu fokusirati na korisne savete i trikove koji vam mogu pomoći da izbegnete gužve, smanjite nivo stresa i stignete na odredište sigurno i na vreme.


Pročitajte više

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Sezona letnjih odmora uskoro počinje, i mnogi će se zaputiti na duže putovanje koje, ukoliko u svom automobilu nemate klima uređaj, može biti izuzetno neprijatno kako za vozača, tako i za putnike. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta, tačnije, šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređanja...


Pročitajte više

Da li treba proveriti svoje vozilo nakon vožnje kroz vodu?

Da li treba proveriti svoje vozilo nakon vožnje kroz vodu?

Vožnja preko poplavljenog puta ne samo što može da bude opasna za vozače i njihove saputnike, nego će skoro sigurno ošteti vozilo. Ako ne možete da izbegnete poplave i morate da vozite kroz visoku vodu, nemojte previše da čekate, obavezno i što pre proverite svoj automobil u najbližem servisu.


Pročitajte više