RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta sve treba da znate, ako ste se odlučili za učenje vožnje tokom zime

Šta sve treba da znate, ako ste se odlučili za učenje vožnje tokom zime

Vožnja zimi, sa sobom nosi neke dodatne izazove, tako da možete naučiti neke veštine, koje će vam kasnije biti veoma korisne. Ako ste se odlučili za učenje vožnje tokom zime, evo šta sve treba da znate, pre nego krete u auto-školu.

Zimi su noći mračnije, a vremenske neprilike poput jake kiše, snega i leda, nešto sa čime se često suočavamo. Ipak, to nije razlog da odustanete od učenja vožnje, samo zato što su vremenske prilike teške. U stvari je upravo suprotno od toga, što ćemo pokušati da objasnimo u ovom tekstu.

Dakle, ako se pitate – da li da počnem da učim vožnju zimi?

Naš odgovor je – DA! Razumemo, dani su kratki i veče pada prilično rano, tako da bismo svi radije bili kod kuće, ušuškani na kauču uz filmove i grickalice. Ipak, učenje vožnje je dostojna zamena ako želite da naučite neke nove veštine, koje će uticati na vaše samopouzdanje kada je u pitanju vožnja.

Jer, ne zaboravite, i kada položite testove, ovo će vam se često dešavati, tako da je bolje da ovo dobro savladate na vreme, sa iskusnim instruktorom koji će gledati da vam prenese sve svoje znanje. Iako je, kao što smo već rekli, vožnja u zimskim uslovima sama po sebi izazov, od vitalnog je značaja da naučite kako da zaobiđete prepreke i da se naviknete na vožnju u svim uslovima.

Trudite se da zapamtite sve što vam instruktor govori. Naučite sve što možete, pre nego što počnete samostalno da vozite i primenjujete savete koje ste dobili vozeći pod nadzorom. Sva ta uputstva biće vam od izuzetne koristi.

Evo nekih prepreka na koje možete naići...

# Crni led

Crni led je opasan, jer ga ne možete videti na putu, pa ako u njega udarite, imate vrlo malo kontrole nad autom, što znači da bi vam se moglo dogoditi proklizavanje. Ovo je izazov i za iskusne vozače, a kamoli za početnike.

# Sneg

Vožnja po snegu je takođe teška. Treba da vozite polako, da budete koncentrisani i stabilni, kao i da birate viši stepen prenosa, da biste se lakše kretali.

# Jaka kiša

Vožnja po jakoj kiši može biti zastrašujuća, posebno za mlade vozače, bez iskustva. Na primer, ako prebrzo vozite po kiši, to može dovesti do akvaplaninga, kada gume ne mogu da raščiste vodu, i nemaju kontakt sa asfaltom. Veoma nezgodna situacija.

# Vetar velike brzine

Vožnja po jakom vetru može učiniti da se osećate kao da imate vrlo malo kontrole nad svojim automobilom. Volan držite čvrsto, ali i dalje imate osećaj da vetar vuče auto u svom smeru. Ovo nimalo nije prijatno ni za iskusne vozače, a kamoli za one koji su počeli da voze skoro.

Upravo zbog svih ovih razloga, dobro je da vožnju učite zimi, da biste kroz sve te loše vremenske prilike prošli sa svojim instruktorom. Jer, sa svim tim, nosićete se i kasnije dok god budete vozili. Zato je bolje da sve to prođete pod nadzorom i naučite da reagujete pravilno.

Časovi vožnje tokom zime

Ako ste se odlučili za učenje vožnje tokom zime, vaš isntruktor će vas verovatno voditi nekim malo mirnijim putevima bez velike gužve, da biste mogli da se uhvatite u koštac sa problemima kao što su vožnja po snegu i ledu. Tako i treba, jer treba da steknete osećaj kako je to kad nemate potpunu kontrolu nad automobilom. Ako ovo znanje ne steknete kao učenik, biće vam veoma teško da se sa tim suočite kao vozač početnik, na još težim putevima, ili po gradskim gužvama.

Pretpostavljamo da želite da što pre steknete dozvolu i počnete da vozite samostalno, zar ne? Ipak, učenje vožnje zimi može da traje i malo duže. Ako vam instruktor predloži da uzmete i neki dodatni čas, shvatite to ozbiljno i poslušajte ga. On najbolje zna koliko ste spremni za polaganje.

Auto-škola je ipak savršena prilika da steknete iskustvo u različitim uslovima i scenarijima vožnje iz stvarnog života, a to uključuje i vožnju u zimskim uslovima. Na kraju krajeva, zar ne bi bilo lepo da do leta već imate vozačku dozvolu, i da možete da putujete sa prijateljima bar na neke kraće relacije?

Naravno, ne bismo vam savetovali da odmah po dobijanju dozvole krenete na putovanje od 800 i više kilometara, recimo do grčkih ostrva. Ali, na neke kraće relacije po Srbiji, zašto da ne? Može da bude zanimljivo.

I za kraj...

Po dobijanju dozvole, verovatno ćete jedva čekati da sednete za volan sopstvenog automobila. Ali, nisu svi u mogućnosti da ga odmah kupe, tako da ćete morati malo da se strpite. Ako poželite da iznajmite automobil, verovatno ćete se razočarati da ni to ne možete da uradite ako nemate najmanje 21 godinu, i bar dve godine vozačkog staža.

Žao nam je, ali automobili su isuviše opasni i skupi, da bi rent a car agencije kao što je Unirent, smele da ih iznajmljuju maloletnim vozačima-početnicima. Sve o uslovima iznajmljivanja možete pročitati na našem sajtu, a za sve eventualne nedoumice, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

Srećno na ispitu!

Vaš Unirent rent a car

 

Fotografije: YouTube.com


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

Ako posedujete sopstveno vozilo, znate da je redovno održavanje neophodno za njegovo nesmetano funkcionisanje. Ipak, ono što je važilo za nekadašnje modele automobila, nije primenjivo na današnje. U želji da razjasnimo neke od mitova, pripremili smo za vas spisak od 6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila. Pa ako smo vas zainteresovali, nastavite da čitate...


Pročitajte više

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Pravi poklon nije lako odabrati. Ako želite pravi poklon za dragu osobu koja je zaljubljena u vozila i vožnju, treba da joj kupite nešto što je povezano sa tim svetom. U nastavku su neki naši predlozi


Pročitajte više

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. 


Pročitajte više