RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Ako ste ikada, na putu, prošli pored auta u plamenu, verovatno ste pomislili da ne postoji ništa strašnije. Čak i automobili koji su ugašeni izgledaju kao scena iz akcionog filma, gde je kaskaderska igra pošla naopako. A šta treba da radite ako vam se auto, ne daj Bože, zapali, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu, pa vam savetujemo da pročitate, „zlu ne trebalo“.

Od požara uz autoput koji uključuju grmlje ili travu, do jednostavnog pregrevanja motora i opasnosti koje rezultira, važno je da budete spremni, i ne samo da znate šta da radite, već i da malo “provežbate” šta treba da uradite „u slučaju nužde“.

Uobičajeni uzroci paljenja automobila

Automobili su komplikovane mašine i iz godine u godinu, postaju sve komplikovaniji. Kako se tehnologija više integriše sa transportnim rešenjima, važno je biti svestan nekih uobičajenih uzroka požara u automobilima, posebno ovih dana. Oni uključuju:

# pregrevanje,

# mehanički kvar, 

# električni kvar, 

# neispravnost baterije, tj. akumulatora.

Ako se motor vašeg automobila pregreva, voda je znatno iznad tačke ključanja. U nekim slučajevima može da bude vruća i do 250˚! Zato je najbolje da se zaustavite na bezbednom mestu, ugasite vozilo i pustite motor da se ohladi, pre nego što pokušate da pogledate šta ga je izazvalo.

Mehanički i električni kvarovi su takođe česti uzroci požara automobila. Mehanički kvar može biti bilo šta, od povlačenja izduvne cevi, do propuštanja goriva. A dovoljna je samo jedna iskra, pa da auto plane.

Kvarovi električne energije i baterije mogu da dovedu do toga da žice postanu toliko vruće, da se same zavare ili spoje sa bilo čime na čemu počivaju. Ako je žica dovoljno vruća da se tako nešto desi, verovatno ćete zapaliti automobil.

Curenjenje goriva ili ulja

Fotografija: https://unsplash.com/photos/white-and-brown-abstract-painting-wRk_JT9jBTQ

Ulje koje curi je loše, ali obično ne izaziva požar automobila, osim ako ne curi toliko da izgleda kao da iz motora pada kiša. U tom slučaju, videćete mnogo dima, pre nego što vidite plamen.

Ali, curenje goriva je mnogo ozbiljniji problem. Ako osetite miris benzina ili nafte kada priđete svom automobilu, pazite da ga ne pogoršate tako što ćete ga pokrenuti. Umesto toga, pozovite stručnjaka da proceni situaciju, i da ga popravi što je pre moguće, dok još uvek nije došlo do požara.

Udesi električnih vozila

Električni automobili nekima mogu da izgledaju „cool“, ali činjenica je da većina vatrogasnih jedinica nije ni obučena, ni opremljena za borbu protiv požara na njima. A požari na električnim automobila su mnogo žešći od požara ostalih vozila, i ne reaguju na tradicionalna sredstva za suzbijanje požara. Povrh toga, postoji i fenomen termičkog bekstva, koji se javlja kada jedna ćelija baterije zapali drugu, u neprekidnoj lančanoj reakciji, i koja je veoma opasna.

To su stvari o kojima zagovornici električnih automobila ne govore, mada bi zaista trebalo. Ignorisanje problema ne znači da on ne postoji. Naprotiv, što više znate, bolje odluke možete da donesete o tome šta vozite, i zašto.

Dobro, a koje vrste vozila zahtevaju obavezan aparat za gašenje požara?

Fotografija: https://unsplash.com/photos/firefighter-fighting-burning-car-khyXa-tNTtU

Ovaj propis je zaista jednostavan, i pomno prati zdrav razum. Evo nekih opštih pravila u vezi sa obaveznim nošenjem protivpožarnog aparata u vozilu:

# komercijalni kamioni: obavezno

# komercijalni autobusi: obavezno

# putnička vozila: nije obavezno, ali se preporučuje.

A ako u automobilu već nosite komplet prve pomoći, ćebe za hitne slučajeve i rezervnu gumu, zašto ne biste nosili i mali aparat za gašenje požara? Nisu skupi, a nikad se ne zna kada mogu da vam zatrebaju. Ako ne za vaš, ono za neki drugi auto na koji naiđete i vidite da je u problemu. Budite solidarni, jer svi dobri vozači to jesu.

Vaš glavni prioritet pri požaru automobila je da se bezbedno zaustavite, izvučete sve putnike napolje i sklonite se, a zatim, ako je bezbedno, pokušate da ugasite vatru. U svakom slučaju, što pre zovite vatrogasnu službu, na dobro poznati broj za Srbiju – 193. Je ako je auto u plamenu, i već ste uradili sve što ste mogli, u svakom slučaju ne želite da pored vašeg automobila plane još nešto.

I na kraju...

Fotografija: https://unsplash.com/photos/parked-grey-car-pwhKQrvLZAQ

Požari se na automobilima ne dešavaju tako često, i to svakako nije nešto o čemu treba da brinete unapred. Trudite se da svoj automobil redovno održavate, pre svega da na njemu ništa ne curi, jer osim što u tom slučaju rasipate gorivo i ulje, može da bude i opasno.

Kada su u pitanju vozila iz voznog parka rent a car agencija kao što je Unirent, znajte da su sigurna i uvek u top formi, jer se redovno servisiraju i proveravaju posle svakog vraćanja. Ipak, ovo su stvari koje svaki vozač treba da zna, da bi mogao pravovremeno da reaguje, kada mu se dogodi tako nešto.

Srećan put!

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/broken-car-covered-with-flame-YBzsJv3c1EQ


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

U današnjem ubrzanom načinu života, potreba za slobodom i praktičnošću dok putujemo postaje sve izraženija. U tom kontekstu, najam automobila na aerodromu postaje ključna opcija za putnike širom sveta. Ova usluga pruža ne samo slobodu kretanja, već i efikasnost u planiranju putovanja, omogućavajući brz i jednostavan pristup vozilu odmah po dolasku. Putovanje avionom svakako je vrlo praktično, posebno kada  udaljenost do odredišta zahteva sate vožnje automobilom ili drugim sredstvima javnog prevoza. 


Pročitajte više

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Redovno održavanje i praćenje u kakvom su stanju kočnica je od velikog značaja za sigurnost i udobnost vožnje. Jedan od najčešćih kvarova na njima je prebrzo trošenje kočionih pločica. Ukoliko vozač primeti bilo kakve neobične zvukove, vibracije ili smanjenu efikasnost kočenja, mora što pre da odveze svoje vozilo u servis koji će da popravi kvar i zameni oštećene delove kočnice, ali sa svoje strane i vozači moraju da usvoje navike u vožnji koje će da sačuvaju kočnice i povećati njihovu trajnost i životni vek.


Pročitajte više

Koje brendove automobila voze najagresivniji vozači

Koje brendove automobila voze najagresivniji vozači

Statistike sudara možda ukazuju na vozače Honde ili Micubišija, koji izazivaju najviše nesreća, ali svi znamo da to ne mora uvek da bude slučaj. Jer, statistike ne uzimaju u obzir najvažniji faktor, a to je - bonton na autoputu. Agresivnost neminovno odnosi danak, a koje brendove automobila voze najagresivniji vozači, saznaćete u ovom tekstu...


Pročitajte više