RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Ako ste ikada, na putu, prošli pored auta u plamenu, verovatno ste pomislili da ne postoji ništa strašnije. Čak i automobili koji su ugašeni izgledaju kao scena iz akcionog filma, gde je kaskaderska igra pošla naopako. A šta treba da radite ako vam se auto, ne daj Bože, zapali, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu, pa vam savetujemo da pročitate, „zlu ne trebalo“.

Od požara uz autoput koji uključuju grmlje ili travu, do jednostavnog pregrevanja motora i opasnosti koje rezultira, važno je da budete spremni, i ne samo da znate šta da radite, već i da malo “provežbate” šta treba da uradite „u slučaju nužde“.

Uobičajeni uzroci paljenja automobila

Automobili su komplikovane mašine i iz godine u godinu, postaju sve komplikovaniji. Kako se tehnologija više integriše sa transportnim rešenjima, važno je biti svestan nekih uobičajenih uzroka požara u automobilima, posebno ovih dana. Oni uključuju:

# pregrevanje,

# mehanički kvar, 

# električni kvar, 

# neispravnost baterije, tj. akumulatora.

Ako se motor vašeg automobila pregreva, voda je znatno iznad tačke ključanja. U nekim slučajevima može da bude vruća i do 250˚! Zato je najbolje da se zaustavite na bezbednom mestu, ugasite vozilo i pustite motor da se ohladi, pre nego što pokušate da pogledate šta ga je izazvalo.

Mehanički i električni kvarovi su takođe česti uzroci požara automobila. Mehanički kvar može biti bilo šta, od povlačenja izduvne cevi, do propuštanja goriva. A dovoljna je samo jedna iskra, pa da auto plane.

Kvarovi električne energije i baterije mogu da dovedu do toga da žice postanu toliko vruće, da se same zavare ili spoje sa bilo čime na čemu počivaju. Ako je žica dovoljno vruća da se tako nešto desi, verovatno ćete zapaliti automobil.

Curenjenje goriva ili ulja

Fotografija: https://unsplash.com/photos/white-and-brown-abstract-painting-wRk_JT9jBTQ

Ulje koje curi je loše, ali obično ne izaziva požar automobila, osim ako ne curi toliko da izgleda kao da iz motora pada kiša. U tom slučaju, videćete mnogo dima, pre nego što vidite plamen.

Ali, curenje goriva je mnogo ozbiljniji problem. Ako osetite miris benzina ili nafte kada priđete svom automobilu, pazite da ga ne pogoršate tako što ćete ga pokrenuti. Umesto toga, pozovite stručnjaka da proceni situaciju, i da ga popravi što je pre moguće, dok još uvek nije došlo do požara.

Udesi električnih vozila

Električni automobili nekima mogu da izgledaju „cool“, ali činjenica je da većina vatrogasnih jedinica nije ni obučena, ni opremljena za borbu protiv požara na njima. A požari na električnim automobila su mnogo žešći od požara ostalih vozila, i ne reaguju na tradicionalna sredstva za suzbijanje požara. Povrh toga, postoji i fenomen termičkog bekstva, koji se javlja kada jedna ćelija baterije zapali drugu, u neprekidnoj lančanoj reakciji, i koja je veoma opasna.

To su stvari o kojima zagovornici električnih automobila ne govore, mada bi zaista trebalo. Ignorisanje problema ne znači da on ne postoji. Naprotiv, što više znate, bolje odluke možete da donesete o tome šta vozite, i zašto.

Dobro, a koje vrste vozila zahtevaju obavezan aparat za gašenje požara?

Fotografija: https://unsplash.com/photos/firefighter-fighting-burning-car-khyXa-tNTtU

Ovaj propis je zaista jednostavan, i pomno prati zdrav razum. Evo nekih opštih pravila u vezi sa obaveznim nošenjem protivpožarnog aparata u vozilu:

# komercijalni kamioni: obavezno

# komercijalni autobusi: obavezno

# putnička vozila: nije obavezno, ali se preporučuje.

A ako u automobilu već nosite komplet prve pomoći, ćebe za hitne slučajeve i rezervnu gumu, zašto ne biste nosili i mali aparat za gašenje požara? Nisu skupi, a nikad se ne zna kada mogu da vam zatrebaju. Ako ne za vaš, ono za neki drugi auto na koji naiđete i vidite da je u problemu. Budite solidarni, jer svi dobri vozači to jesu.

Vaš glavni prioritet pri požaru automobila je da se bezbedno zaustavite, izvučete sve putnike napolje i sklonite se, a zatim, ako je bezbedno, pokušate da ugasite vatru. U svakom slučaju, što pre zovite vatrogasnu službu, na dobro poznati broj za Srbiju – 193. Je ako je auto u plamenu, i već ste uradili sve što ste mogli, u svakom slučaju ne želite da pored vašeg automobila plane još nešto.

I na kraju...

Fotografija: https://unsplash.com/photos/parked-grey-car-pwhKQrvLZAQ

Požari se na automobilima ne dešavaju tako često, i to svakako nije nešto o čemu treba da brinete unapred. Trudite se da svoj automobil redovno održavate, pre svega da na njemu ništa ne curi, jer osim što u tom slučaju rasipate gorivo i ulje, može da bude i opasno.

Kada su u pitanju vozila iz voznog parka rent a car agencija kao što je Unirent, znajte da su sigurna i uvek u top formi, jer se redovno servisiraju i proveravaju posle svakog vraćanja. Ipak, ovo su stvari koje svaki vozač treba da zna, da bi mogao pravovremeno da reaguje, kada mu se dogodi tako nešto.

Srećan put!

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/broken-car-covered-with-flame-YBzsJv3c1EQ


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više