RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Vodič za putovanje sa kućnim ljubimcima

Vodič za putovanje sa kućnim ljubimcima

Bliži se sezona godišnjih odmora, što je za one koji imaju kućne ljubimce često podjednako stresno kao i za njihove četvoronožne prijatelje. Jer neke od njih, recimo ptice, ribice, kornjače, itd. jednostavno morate da ostavite nekome na čuvanje, dok kuce i mace možete i povesti sa sobom. Naravno, za to je potrebno malo pripreme, da biste svi zajedno mogli da uživate. A da bismo vam pomogli, sastavili smo vodič za putovanje sa kućnim ljubimcima. Nadamo se da će vam biti od koristi.

Kuce i mace uglavnom vole da putuju sa svojim vlasnicima, ali kada je u pitanju duža relacija, to za njih može da bude prilično stresno. Ne možemo očekivati ni da sve vreme u kolima budu mirni, ako sami po sebi nisu takvi. Zato hajde da vidimo šta je sve potrebno da na destinaciju i oni i vi stignete veseli i raspoloženi za uživanje u odmoru.

#1. Nosač za kućne ljubimce

Ovo je definitivno najbolja preventiva od bilo kakvih povreda, kao i ometanja vozača tokom vožnje. Naravno da ne mislimo da niste siguran vozač, ali nikada ne znate kakvi su ostali učesnici u saobraćaju. Ne mora da se dogodi nesreća, i malo oštrije kočenje može da dovede do toga da vaš ljubimac ispadne iz automobila, ličnog ili iznajmljenog kod rent a car agencije. A kad ispadne, sve je moguće, pa nažalost i to, da podleti pod nečije točkove, što niko ne želi.

Da ne govorimo o tome da životinje nisu u stanju da prosude kada je u redu, a kada nije, da traže pažnju i maženje. Oni vas bezuslovno vole i hteli bi da stalno budu pored vas, što baš i nije pametno dok vozite i trudite se da ostanete skoncentrisani na vožnju.

Zato je nosač za kućne ljubimce idealalna stvar da vaš prijatelj ostane bezbedan tokom čitavog putovanja. Neki od njih imaju i posebne pojaseve koji se mogu povezati sa sedištem, da se u toku vožnje ne bi pomerali.

U svakom slučaju, svoje ljubimce ne smete puštati da se slobodno kreću po automobilu. Mačke vole da se podvlače pod noge, dok uzbuđeni psi vole da skaču po celom automobilu, da bi mogli da gledaju kroz prozor. Vole i da kroz prozor proture glavu, što nimalo nije pametno, zato je prva i osnovna stvar bezbednost, koju ćete im omogućiti samo ako ih smestite u nosač.

#2. Bez obzira da li su u nosaču, ljubimce nikada ne držite na prednjem sedištu

Da, znamo da volite svoju krznenu bebicu i da je ponekad, na kraće relacije, vozite na prednjem sedištu, ali za duža putovanja to nije dobro rešenje. Čak i ako je vaš prijatelj dovoljno veliki da biste mogli da ga vežete pojasom, to nije dobro. Jer čak i u najmanjim nezgodama, može se desiti da se aktivira vazdušni jastuk, tako da bi vaš ljubimac mogao da sklizne preko ili ispod pojasa i da se tako povredi. Na kraju krajeva, sigurnosni pojasevi i vazdušni jastuci dizajnirani su prema ljudskom telu, tako da psi fizički nisu opremljeni ni za jedan od njih. Postoje sigurnosni pojasevi dizajnirani za ljubimce, ali ih samo retki poseduju, tako da je nosač ipak najbolje rešenje.

#3. Za ogrlicu svog ljubimca prikačite detaljne podatke o vlasniku, tj. vama

Kada biste razmišljali o tome da na putovanju možete da izgubite svog ljubimca, sigurno ga ne biste ni poveli, ali i to može da se desi. Zato je ovaj detalj obavezan, jer može se desiti da upravo on bude presudan, da bi vam ljubimac bio vraćen. Ako je čipovan, tim bolje, samo se trudite da vaši podaci u nalogu uvek budu ažurni.

#4. Ponesite dovoljno hrane i vode za svog ljubimca za celo putovanje

Što se ljubimca tiče, putovanja nisu vreme za isprobavanje nove hrane. Može se desi da zbog nečega na šta nije navikao ima problema sa varenjem, što vam svima može pokvariti ugođaj. Zato ponesite ono na šta je navikao, što voli i dobro podnosi, a najbolje i najjednostavnije je da to bude suva, granulirana hrana. I obavezno ponesite toliko da ima dovoljno dok se ne vratite kući. Sklopive posude za kućne ljubimce savršene su za ovakva putovanja.

#5. Napravite putni komplet opreme za hitne slučajeve

Ovaj komplet treba da sadrži sve što je potrebno za hitne slučajeve i prvu pomoć vašim ljubimcima na putovanju. To su, na primer:

 • razne gaze, zavoji i flasteri napravljeni baš za njih
 • sredstvo protiv bolova koje je predviđeno za težinu vašeg ljubimca što vam može dati njegov veterinar
 • 3% hidrogen, koji verovatno već imate u sopstvenom putnom kompletu, ali nije zgoreg ponoviti jer može pomoći kod čišćenja rana i za eventualno izazivanje povraćanja, ako pojede nešto što nije trebalo
 • antibiotska mast
 • lek protiv mučnine (naravno, odobren od strane veterinara)
 • trenutna fotografija vašeg ljubimca (za ne daj Bože, ako se izgubi)
 • plastične kesice za prikupljanje ostataka prilikom njegovog vršenja nužde
 • ručni otvarač za konzerve, ako je hrana koju nosite u tom obliku
 • dokaz o vakcinama protiv besnila (morate biti spremni na sve)
 • omiljene igračke vašeg ljubimca
 • vlažne maramice za bebe (dobre kako za čišćenje vašeg ljubimca, tako i za vas)
 • dodatna ogrlica i povodac
 • ćebe ili peškir za plažu, dovoljno veliki da možete da ga umotate posle kupanja.

I to bi bilo to…

Kao što vidite, ako se dobro pripremite, nema razloga da u putovanju i odmoru ne uživate zajedno sa svojim najboljim četvoronožnim prijateljima. Postoje hoteli za kućne ljubimce u kojima ih možete ostaviti dok ste na putu, ali to nije rešenje za sve njih. Neki se na takvim mestima lepo snalaze, dok neki drugi padaju u depresiju, zbog čega loše jedu i kad se vratite, može se desiti da vas dočekaju duplo mršaviji i ljuti na vas što ste ih tamo ostavili, jer ste im nedostajali mnogo više nego oni vama.

Zato se pripremite za svaku mogućnost, pa slobodno krenite na put svojim ili odgovarajućim automobilom iznajmljenim iz voznog parka agencije Unirent. Naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi za sva eventualna pitanja i nedoumice.

Nadamo se da smo se svega setili, a ako je ostalo nešto čega nismo, a što vi redovno radite za svog ljubimca, podelite to sa nama u komentarima.


Komentari ()

Marko Lukić
Marko Lukić
Link

Da li kod najma vozila imate u ponudi i dodatak u vidu ambilife prečišćivača i jonizatora vazduha u kolima? Hvala.
4
0

Srecko
Srecko
Link

Uz pasos za kucnog ljubimca i ovakvu pripremu moze se putovati, bice ugodno vasem ljubimcu i vama.
3
0

Jaca
Jaca
Link

Fenomenalno! Ništa nije propušteno da se kaže, može da se štampa kao poseban vodič. Slatko sam se nasmejala!
2
0

Lana
Lana
Link

Hahha, slatko ste me nasmejali sa ovim slikama...putovanje sa ljubimcima je uvek ludo i nezaboravno, Ja imam vucjaka, obozava da se vozi, ali ume da bude jako nemiran u autu. Super su vam saveti.
2
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Vozila su složene mašine koje sadrže više hiljada delova koji u svakom trenutku mogu da se pokvare. Ukoliko žele da izbegnu teže kvarove i skupe popravke, vozači treba da prate stanje svojih automobila i da ne vreme otkriju šta nije u redu sa njima.


Pročitajte više

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Na svetu postoji veliki broj mesta gde, ako skrenete sa puta, možete direktno da završite u moru, jezeru ili reci. Nimalo prijatna i nažalost, često kobna situacija, najčešće zbog panike koja nastane kada se tako nešto dogodi. U ovom tekstu bavimo se upravo temom kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone, jer to su trenuci kada se retko razmišlja o automobilu, pošto su ljudski životi u opasnosti...


Pročitajte više