RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Vožnja posle duge pauze

Vožnja posle duge pauze

Nije uvek lako vratiti se vožnji nakon duže pauze.

Nedostatak rutine i navika svakodnevne vožnje mogu da predstavljaju problem. Gubi se mišićna memorija i automatika pokreta kod upravljanja volanom, menjanja brzina i korišćenja pedala gasa, kočnice i kvačila, reakcije su sporije, greške češće, zaboravljaju se saobraćajna pravila kao i putevi po kojima se nekad vozilo. Neko ko duže vreme nije vozio postaje nervozan, ankciozan, ne oseća se udobno i bezbedno, plaši se vožnje, okleva u donošenju odluka, a sve to može da utiče na sigurnost vozača, njegovih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

Vozači koji se ne osećaju sposobni da posle duže pauze krenu da voze prvo moraju da povrate svoje samopouzdanje i osećaj sigurnosti.

 

Razlozi za dugačku pauzu od vožnje

Postoji više razloga zašto se prave duže ili kraće pauze od vožnje:

 • Nemanje sopstvenog vozila. Mladi vozači obino polože oko 18-te godine, ali u to doba nemaju sredstva za kupovinu svog vozila
 • Previsoki troškovi vožnje (skupo gorivo, popravke, redovni godišnji tehnički pregledi, registracija vozila)
 • Vozač nema potrebu da vozi (zbog blizine prodavnica, škola, vrtića, posla, dobro organizovani i jeftini gradski prevoz, prevelike saobraćajne gužvi u kojima se gubi mnogo vremena, itd.)
 • Zdravstveni problemi - pauza zbog bolesti, rehabilitacije, post operativniog oporavak
 • Strah od vožnje (zbog negativnog vozačkog iskustva, saobraćajne nesreće, pretrpljenog stresa i sl.)
 • Odlazak u drugi grad ili državu zbog posla, školovanja, usavršanja, ili na duži odmor bez vozila

 

 

KAKO SE VRATITI U FORMU?

Podsećanje na teoriju

Iako vozač koji dugo nije vozio još uvek ima važeću vozačku dozvolu, to nije garancija za sigurnu vožnju. Teorijsko znanje je ključ za bezbednu vožnju, svaki učesnik u njoj mora da bude siguran da nešto nije zaboravio.

Iz tog razloga prvi korak je ponovo proći teoriju podsetiti se saobraćajnih pravila i znakova, pogledati da li su se u međuvremenu neka od tih pravila promenila, pogledati literaturu, i rešiti neki od brojnih on-line kvizeva na internetu.

 

Test vožnja

Sledeći korak je probna vožnja. Posle dugačke pauze svako se oseća pomalo “zarđalo” i nesigurno, tako da je preporučljivo napraviti mali test pre nego što se krene u haos svakodnevnih saobraćajnih gužvi.

Na pustom parkingu ili manje prometnoj ulici treba napraviti nekoliko krugova, proveriti polazak i kočenje, manevrisanje, skretanje ulevo ili udesno, parkiranje, itd. Upoznajte se ponovo sa vozilom, gde se nalaze komande, kako reaguje gas, kočnica i kvačilo, menjajte brzine dok stojite u mestu, uključite brisače, svetla, žmigavce.

Prilikom ovih test vožnji nije na odmet koristiti L tablice kako bi ostali vozači obratili veću pažnju.

 

Pomoć iskusnijih vozača

Nije nikakva sramota potražiti pomoć od iskusnijih vozača, članova porodice ili prijatelja. Često je dovoljno i samo njihovo prisustvo pored uplašenog i nervoznog vozača.

Dolazi u obzir i angažovanje profesionalnog instruktora vožnje. Skoro svaka auto škola ima program za vozače koji su položili ali se ne osećaju dovoljno sigurno i imaju potrebu od dodatnih časova.

Instruktori imaju prednost što su iskusni u podučavanju mladih vozača. Zajedno sa njima treba proći i uvežbati:

 • savlađivanje kružnih tokova i komplikovanijih raskrsnica
 • kretanje pod ručnom kočnicom
 • gradsku vožnju
 • noćnu vožnju
 • vožnju po svim vremenskim uslovima
 • vožnju po lošim i sporednim putevima
 • vožnju na autoputu
 • preticanje drugih vozila
 • parkiranje, itd

 

Bez žurbe

Kao i kod učenja vožnje i ovde svako treba da se drži svog tempa, ne treba da se žuri i da se u saobraćaj krene prerano.

Različitim ljudima treba različito vreme da se vrate u staru formu. Pokušajte da vozite svaki dan, makar i samo nekoliko minuta. Važno je vežbati u različito doba dana i u različitim uslovima – danju, rano ujutru, u sumrak, noću, po suncu ali i po nepovoljnim vremenskim uslovima, po kiši, snegu, vetru.

Ako se osetite umorno i preopterećeno, zaustavite se na bezbednom mestu i odvojite nekoliko minuta da se odmorite i saberete svoje misli.

 

Izbegavajte nepotrebne smetnje

Vozačima koji još uvek nisu u formi neke stvari više smetaju nego rutinerima:

 • Ako vam je teško da se istovremeno koncentrišete na vožnju i da razgovarate sa svojim saputnicima, ili izbegavajte da ih vozite, ili ih zamolite da ne razgovaraju sa vama.
 • Ako vam smeta muzika ili ne možete da pronađete pravu stanicu, bolje da isključite radio nego da petljate oko dugmadi dok vam je samo jedna ruka na volanu, a pogled skreće sa puta.
 • Ne koristite mobilni telefon u toku vožnje
 • Ne koristite GPS navigaciju. U početku vašeg povratka trudite se da  koristite već poznate rute i puteve

 

I NA KRAJU

Najvažnije je da vozač koji je dugo apstinirao od vožnje bude siguran i spreman. Treba da prihvati činjenicu da je strah od vožnje posle duže pauze normalan i da se on može uspešno prevazići upornim vežbanjem i strpljenjem. Što se više vežba, to će veština vožnje brže početi da se vraća. Nemojte da brinete od tome koliko vam vremena treba da se potpuno oslobodite. Pre nego što i budete svesni, vozićete kao da nije bilo pauze.

Ako ipak ne ide, možete da iznajmite vozilo sa vozačem ili da koristite javni prevoz.

 

naslovna slika: https://www.pexels.com/photo/

 

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Vožnja u špicu turističke sezone - kako izbeći gužve i stres ?

Vožnja u špicu turističke sezone - kako izbeći gužve i stres ?

Turistička sezona nam je na pragu,  mnogi kreću na putovanja, neki su samo  u tranzitu, ali sve to dovodi do povećanog saobraćaja na putevima, pogotovo prema popularnim destinacijama. Vožnja u ovakvim uslovima može biti izazovna i stresna, posebno za one koji nisu navikli na velike gužve i duga čekanja. Planiranje unapred i primena određenih strategija mogu značajno olakšati iskustvo vožnje tokom špica turističke sezone. Zato ćemo se u ovom tekstu fokusirati na korisne savete i trikove koji vam mogu pomoći da izbegnete gužve, smanjite nivo stresa i stignete na odredište sigurno i na vreme.


Pročitajte više

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Sezona letnjih odmora uskoro počinje, i mnogi će se zaputiti na duže putovanje koje, ukoliko u svom automobilu nemate klima uređaj, može biti izuzetno neprijatno kako za vozača, tako i za putnike. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta, tačnije, šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređanja...


Pročitajte više

Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?

Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?

Predviđa se da će do 2050. godine čak 70% svetske populacije živeti u urbanim sredinama. Ovaj dramatični porast urbanizacije donosi sa sobom brojne izazove i probleme, među kojima su ključni organizacija prevoza i rešavanje problema parkiranja. Kako bi gradovi mogli efikasno da funkcionišu i obezbede visok kvalitet života za svoje stanovnike, neophodno je razvijati inovativna rešenja koja će omogućiti održiv i efikasan saobraćajni sistem.


Pročitajte više