RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kružni tokovi i kako ih savladati

Kružni tokovi i kako ih savladati

Kružne raskrsnice, popularno nazvane kružni tokovi, su vrsta raskrsnica u drumskom saobraćaju u kojima se saobraćaj odvija kružno, u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu. Mogu da spajaju dva ili više puteva, i pri uključivanju prvenstvo prolaza imaju vozila koja se već nalaze u njima u odnosu na one koje žele da se uključe. Uglavnom se grade na mestima sa gustim saobraćajem, najčešće na većim ili manjim gradskim raskrsnicma gde su velike gužve i veći broj semafora, ali mogu da se sretnu i na putevima i autoputevima izvan velikih urbanih sredina.

Mogu da povezuju dva i više putnih pravaca, da se kombinuju sa tramvajskom prugom, da budu u jednom nivou ili da budu izdignuti iznad ulica i puteva. 

 

Kružni tokovi imaju sledeće prednosti:

 • povećavaju bezbednost saobraćaja i smanjuju rizik od sudara zato što smanjuju broj konfliktnih tačaka
 • povećavaju protok vozila i smanjuju gužve
 • smanjuju buke, ali i emisiju štetnih gasova
 • utiču na estetiku urbanog prostora tako što pružaju priliku za njegovo bolje uređenje i ukrašavanje

kružni tok

i pored svih svojih prednosti, kružni tokovi za malo manje vešte i iskusne vozače, znaju da budu problematični i nezgodni. Kod značajnog broja vozača je primećeno da kada se nađu na kružnom toku imaju povećanu anksioznost, strah, panične napade, povećano znojenje, mučninu, vrtoglavice i druge tegobe.

U produžetku vam donosimo nekoliko saveta za lakše savladavanje kružnih raskrsnica.

 

Vrste kružnih tokova

Ali prvo da vidimo kakvih sve vrsta kružnih tokova postoje.

Kružni tokovi sa jednom trakom

Ovi kružni tokovi se grade na manje frekfentnim putevima i imaju samo jednu traku oko centralnog ostrva.

Ponekad je centralno ostrvo jednostavno iscrtano linijama, a ponekad je fizički odvojeno bankinom, trotoarom, hortikulturonim sadržajem ili nekom drugom vrstom urbanog mobilijara.

Relativno se lako prolaze, pri ulazu je potrebno smanjiti brzinu, obratiti pažnju na vozila koja se već nalaze na kružnom toku, propustiti saobraćaj koji nailazi sa leve strane, dati žmigavac i skrenuti desno.

 

Kružni tok sa više traka

kružni tok sa dve trake

Ovakve kružne raskrsnice se nalaze na većim saobraćajnicama i mogu da sadrže dve, tri i više traka.

Malo su komlikovaniji za savlađivanje i traže od vozača da budu izuzetno pažljivi i koncentrisani.

Kod ovih kružnih tokova veoma je važno pravilno i navremeno pozicioniranje i izbor najprikladnije trake. Na primer, ako nameravate da izađete na prvi izlaz, morate da se prestrojite na krajnju desnu traku.

Dok ne stignete na vaš izlaz, možete da se vozite i u unutrašnjim trakama, ali kako se on približava treba postepeno menjati trake sve dok se ne stigne do krajnje. Kada se menjaju trake treba paziti da se ne seče put drugim  vozilima, imati dobar pogled na dešavanja iza i sa strane vozila, i obavezno dati znak žmigavcima.

 

Turbo kružni tokovi

Radi se o novijoj vrsti kružnih raskrsnica koja ima malo neobičan spiralni efekt oko centralnog ostrva.

Njihova glavna karakteristika je da imaju dve fizički odvojene trake koje zahtevaju od vozača unapred da izabere nameravani pravac. Kada jednom izaberete svoju traku, onda ste u njoj na neki zaključani. Desna traka ide na prvi izlaz, dok unutrašnja vodi na druge izlaze.

Turbo kružni tokovi se najviše primenjuju u Holandiji gde se pojavljuju u raznim dizajnima. Pomalo su i kontraverzni zato što većim vozilima otežavaju manevrisanje, ali statistike su pokazale da utiču na smanjivanje saobraćajnih nesreća.

turbo kružni tok

 

Kružni tokovi sa semaforima

Iako se kružni tokovi posmatraju kao alternativa klasičnim raskrsnicama sa semaforima koje imaju tendenciju da zadržavaju i usporavaju saobraćaj, ponekad se semafori postavljaju i na njima.

Ovde semafori imaju ulogu da kontrolišu ulaz u kružni tok, dok je kretanje kroz njega kao u ostalim klasičnim kružnim raskrsnicama.

 

Saveti za prolazak kroz kružne tokove

 • Prilikom dolaska na kružni tok treba prilagoditi, tj. smanjiti brzinu
 • Signalizirajte vozačima iza vas žmigavcem da ulazite u kružnu raskrsnicu
 • Proverite da li možete da uđete u kružni tok bez popuštanja
 • Kada se uključujete u kružni tok, dajte prednost vozilima koji dolaze sa vaše leve strane (osim ako vas saobraćajni znaci, oznake ili semafori ne upućuju drugačije)
 • Vodite računa o pešacima, biciklistima, motociklistima, kao i o kamionima i autobusima koji zbog svoje veličine izlaze iz svoje trake i preklapaju se sa vašom
 • U kružnom toku nemojte prebrzo da vozite, centrifugalna sila može veoma lako da vas izbaci iz trake, pa čak i da doživite prevrtanje vozila
 • Vodite računa o brzini i položaju drugih učesnika u saobraćaju
 • Imajte na umu da ne poznaju svi pravila i da možda neće ispravno da vas propuste
 • Za svaki slučaj ostavite sebi dovoljno vremena i prostora da izbegnete potencijalni sudar zbog tuđe greške
 • Vozite u pravoj traci, ako treba odmah da se isključite na prvom izlazu desno, odmah odaberite krajnju desnu traku i ne napuštajte je do kraja
 • Ako ste u unutrašnjoj traci, postepeno je menjajte dok ne stignete do krajnje desne sa koje izlazite na vaš izlaz. Sve vreme naka vam radi desni žmigavac

 

Završna reč

Nije teško voziti u kružnim raskrsnicima, iako u početku mogu da izgledaju komlikovano, posebno one sa mnogo traka i gustim saobraćajem. Potrebno je suzbiti strah, imati samopuzdanje i biti pažljiv i koncentrisan. Nadamo se da će vam naši saveti pomoći u tome. 

 

 

slike https://www.pexels.com/search/roundabouts/


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više