RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Zaštita dece u automobilima, i oko njih

Zaštita dece u automobilima, i oko njih

Počeo je septembar i deca su krenula u školu, a automobili mogu biti velika opasnost za njih. U želji da pomognemo, u ovom tekstu bavićemo se zaštitom dece u automobilima, i oko njih. Da biste zaštitili svoje dete, naučite koje su opasnosti na koje treba obratiti posebnu pažnju, i sledite jednostavne mere predostrožnosti.

Četiri važne stvari koje možete da uradite

#1. Nikada ne ostavljajte svoje dete samo u kolima. Baš NIKADA!

#2. Naučite svoje dete da automobil nije igračka, i ne dozvolite mu da se igra u njemu.

#3. Uvek obiđite svoj automobil pre nego što uđete. Ovo vam omogućava da se uverite da se deca ne igraju iza ili ispred auta.

#4. I uvek gledajte levo i desno da li na trotoarima ima dece, pre nego što izađete sa parkinga ili prilaza kući.

Bezbednost u autu

Ostaviti dete samo u autu je veoma opasno. U nastavku ćemo navesti glavne opasnosti po bezbednost dece, i kako ih sprečiti.

#Toplota

Temperatura u automobilu može porasti mnogo brže od spoljne temperature. Ovo važi u oba slučaja, i sa zatvorenim, i sa otvorenim prozorom. Istraživanja pokazuju da unutrašnja temperatura automobila može porasti za skoro 20 stepeni za samo 10 minuta. Takođe, temperatura deteta raste brže nego kod odrasle osobe. Dete, u tom slučaju, može da pretrpi trajno opštećenje mozga ili drugih organa, i da umre u roku od svega nekoliko minuta nakon što je ostavljeno u vrelom automobilu.

#Davljenje

Može se desiti da se dete nasloni na prozor i pritisne automatski podizač stakla. Ovo može da mu uhvati glavu ili vrat, i zadavi ga.

#Druge opasnosti

Ako su ključevi ostavljeni u autu, dete može da pokrene motor. Automobil može da pregazi ljude, može da se zakuca u nešto, ili sleti ako je parkiran pored neke nizbrdice. Čak i bez ključeva, dete može da promeni brzinu ili otpusti ručnu kočnicu, što može da izazove prevrtanje automobila.

#Trovanje ugljen-monoksidom

Ugljen-monoksid je gas bez mirisa koji se emituje iz motora automobila koji rade u praznom hodu, i koji lako može da uguši dete, što može da dovede do smrtnog ishoda.

Kako da zaštitite svoje dete od opasnosti od automobila

# Nikada ne ostavljajte svoje dete samo u autu, čak ni na minut.

# Nikada ne ostavljajte motor upaljen, dok automobil radi u praznom hodu u garaži, čak ni kada je vaša namera da uletite u kuću samo na minut. Uvek isključite motor kada izlazite iz automobila.

# Isto tako, uvek zaključajte automobil kada ga napuštate, čak i u garaži, i držite svoje ključeve i uređaje za daljinsko otključavanje van domašaja dece. Ovo ih sprečava da sama uđu unutra.

# Naučite svoje dete da automobil nije igračka. Namenjen je samo za vožnju, zajedno sa odraslom osobom.

# Podsećajte sebe da je dete na zadnjem sedištu. Na primer, vežite nešto za volan, stavite torbu za pelene ili neku igračku vašeg deteta na prednje sedište, ili stavite svoj mobilni telefon, tašnu ili aktovku na zadnje sedište. Da, nažalost, dešava se da dete ostane zaboravljeno u autu.

# Stavite auto sedište vašeg deteta na sredinu zadnjeg sedišta. Ovo vam olakšava da svoje dete uvek vidite u retrovizoru.

# Obratite posebnu pažnju ako se vaša rutina promeni. Podesite „bezbednosni sistem“ sa onim ko vam čuva dete dok ste na poslu. Na primer, pozovite tu osobu ako joj određenog dana nećete dovesti dete, ali ako ga ne dovedete a niste najavili, neka vas pozove kada dete ne stigne u određeno vreme.

# Razgovarajte sa bilo kim ko vozi vaše dete bilo gde – sa partnerima, bakama i dekama, bebi-siterkama i prijateljima, i objasnite i njima sve ove opasnosti vezane za decu u automobilima i oko njih.

# Pre nego što zaključate auto, UVEK proverite zadnje sedište.

# Ako vidite bilo čije dete koje ne reaguje dok je u automobilu, pozovite hitnu pomoć, izvadite dete iz auta i poprskajte ga hladnom vodom, ukoliko je moguće. Ako dete počne da reaguje, sačekajte hitnu pomoć i ostanite sa njim dok pomoć ne stigne, a neka neko drugi potraži vozača. Ne brinite o automobilu, jer zaštita deteta je prioritet. Zakon nudi pravnu zaštitu onima koji nude pomoć u hitnim slučajevima.

Sigurnost prtljažnika

Lako je da se dete zaključa u gepeku automobila. Otključan auto i radoznalo dete su sve što je potrebno za ovu mogućnost. Povećanje temperature i nedostatak vazduha u prtljažniku mogu veoma brzo da ubiju vaše dete. Da biste izbegli ovu tragediju, uradite sledeće:

# Podsetite dete da automobil nije mesto za igru.

# Uverite se da vaš automobil ima bravicu za otvaranje unutar prljažnika, jer ih mnogi noviji automobili imaju. Ako vaš automobil nije jedan od njih, razmislite o tome da ga opremite sistemom za otvaranje prtljažnika koji svetli u mraku, i naučite svoje dete da ga koristi.

# Ako je dete nestalo, odmah proverite prljažnik. Svaka sekunda se računa.

# Nikada ne stavljajte svoje dete u prtljažnik automobila, iz bilo kog razloga.

Bezbednost oko automobila

Decu iza automobila, teško je videti sa vozačevog sedišta. Lako se mogu sakriti u mrtvom uglu (području iza auta koje nije vidljivo vozaču, čak ni sa retrovizorima). Ovo može dovesti do toga da krenete u rikverc i, daleko bilo, pregazite dete.

Razmislite o tome da nabavite rezervnu kameru ili alarm koji se oglasi kada krenete unazad. Ovi uređaju su dostupni u nekim novijim automobilima, a mogu se ugraditi i u starije tipove. Ali, bez obzira koju opremu koristite, uvek obiđite oko svog automobila pre nego što krenete, da biste proverili da li ima dece.

Mere predostrožnosti

# Da ponovimo još jednom, obiđite oko svog auta , pre nego što uđete i krenete, da biste videli da li se deca igraju iza ili ispred auta.

# Kada izlazite iz garaže ili prilaza, potrudite se da znate gde su vam deca. Neka stoje na mestu gde ih jasno možete videti, ili neka vam druga odrasla osoba kaže gde su deca.

# Spustite prozor tako da možete da čujete šta se dešava oko vašeg auta.

# Ako izlazite sa prilaza, obavezno proverite da li ima dece na trotoarima u oba smera.

Naučite svoju decu osnovnim merama bezbednosti

Uputite svoju decu da se udalje od vozila kad god se pokrene, i naučite ih kako da prepoznaju kada vozilo radi. Na primer, recite im da gledaju stvari kao što su kočiona svetla, bela svetla za vožnju unazad ili da slušaju zvuk motora.

Ako je moguće, sprečite decu da se igraju na prilazu ispred garaže ili na parkingu. Umesto toga, neka se igraju na bezbednom mestu, u ograđenom dvorištu ili u parku, pod nadzorom odrasle osobe.

Držite svoje dete za ruku kada hodate sa njim u blizini automobila. Recimo na mestima kao što su parkirališta, prilazi ili trotoari. A kada hodate sa malom decom po trotoaru, ne dozvolite im da trče ispred vas ili prelaze ulicu bez nadzora.

I za kraj...

Kao što vidite, kada su automobili u pitanju, deca se uvek lako mogu naći u opasnosti. Trudite se da kod njih samih podižete svesnost od opasnosti, tako da rastu učeći se da budu pažljiva. Deca nasleđuju vozačke navike svojih roditelja, tako da će sve to jednog dana i ona preneti na svoju decu.

Srećan put i bezbednu vožnju želi vam rent a car Unirent!

 

 

Fotografije: Pexels.com


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

U današnjem ubrzanom načinu života, potreba za slobodom i praktičnošću dok putujemo postaje sve izraženija. U tom kontekstu, najam automobila na aerodromu postaje ključna opcija za putnike širom sveta. Ova usluga pruža ne samo slobodu kretanja, već i efikasnost u planiranju putovanja, omogućavajući brz i jednostavan pristup vozilu odmah po dolasku. Putovanje avionom svakako je vrlo praktično, posebno kada  udaljenost do odredišta zahteva sate vožnje automobilom ili drugim sredstvima javnog prevoza. 


Pročitajte više

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Ako ste ikada, na putu, prošli pored auta u plamenu, verovatno ste pomislili da ne postoji ništa strašnije. Čak i automobili koji su ugašeni izgledaju kao scena iz akcionog filma, gde je kaskaderska igra pošla naopako. A šta treba da radite ako vam se auto, ne daj Bože, zapali, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu, pa vam savetujemo da pročitate, „zlu ne trebalo“...


Pročitajte više

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Redovno održavanje i praćenje u kakvom su stanju kočnica je od velikog značaja za sigurnost i udobnost vožnje. Jedan od najčešćih kvarova na njima je prebrzo trošenje kočionih pločica. Ukoliko vozač primeti bilo kakve neobične zvukove, vibracije ili smanjenu efikasnost kočenja, mora što pre da odveze svoje vozilo u servis koji će da popravi kvar i zameni oštećene delove kočnice, ali sa svoje strane i vozači moraju da usvoje navike u vožnji koje će da sačuvaju kočnice i povećati njihovu trajnost i životni vek.


Pročitajte više