RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja

6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja

Većina vozača razume opasnosti koje vrebaju tokom zimske vožnje, ali i leto ima dosta rizika, kao najprometnije vreme za vožnju, u toku godine. A leto je na pragu, a sa njim i seozna godišnjih odmora, bez obzira što vam trenutne vremenske prilike ne liče na to. Zato smo za vas pripremili 6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja.

Priprema automobila za visoke temperature i duga putovanja zahteva više nego što je puka zamena zimskih guma letnjim. Možda ćete se suočiti sa gušćim saobraćajem, radovima na putu koji kasne, saobraćajnim nesrećama i prevelikim opterećenjima automobila.

Uzimajući u obzir da vaš automobil treba da izdrži višesatno putovanje velikom brzinom, sa uključenim klima uređajem, jasno je zašto je priprema ključna za njegovo preživljavanje letnje vožnje. Zato evo naše kontrolne liste, šta sve treba proveriti prilikom pripreme automobila za letnja putovanja…

#1. Proverite gume na svom automobilu

Nakon brutalnih zimskih uslova koje mnogi ljudi doživljavaju, uverite se da je pritisak u gumama dobar, jer jaka hladnoća remeti njegovu ravnotežu. Pravilno napumpane gume pomažu vam da uštedite novac, jer ispravan pritisak u gomama poboljšava ekonomičnost goriva.

Sa odgovarajućom količinom vazduha u gumama, vaš automobil će biti spreman za vanredne manevre, i čuvaće vas i vašu porodicu. Proverite pritisak u gumama kada su hladne, i uverite se da je rezervna guma pravilno naduvana.

Držite dizalicu u vozilu za slučaj pucanja gume. A ako primetite bilo kakvo neuobičajeno habanje guma, proverite to sa svojim vulkanizerom, da biste bili bezbedni kada krenete na put.

#2. Proverite rashladnu tečnost

Od svih problema koji mogu poći po zlu sa vašim automobilom tokom letnje seozone, problemi sa rashladnom rečnošću su na prvom mestu kao razlog da se auto pokvari. Mnogi uobičajeni problemi sa hlađenjem su rezultat nedovoljnog protoka vazduha u blizini hladnjaka, a to dovodi do pregrevanja motora automobila.

Trunje koje se zadržava u hladnjaku mora da se očisti. Zaglavljivanje u letnjim gužvama opterećuje sistem hlađenja. Zato sistem za hlađenje treba ispirati jednom u dve godine, a zatim ga rutinski proveravati. Dobro pravilo koje treba slediti je mešavina vode i antifriza u razmeri 50:50. A ako se automobil pregreje, sačekajte da se poklopac hladnjaka ohladi, pre nego što pokušate da ga uklonite, da se ne biste opekli.

#3. Proverite klima uređaj na svom automobilu

Potpuno funkcionalan sistem klimatizacije je apsolutna potreba, tokom vrućeg leta. Kada se ovaj sistem pokvari, automobil za kratko vreme može da se pretvori u rernu na točkovima, što će svaku vožnju učiniti neprijatnim iskustvom.

Problemi sa klima uređajem mogu nastati iz nekoliko razloga, kao što su nedostatak rashladne tečnosti, istrošenost kompresora klima uređaja, pokvaren termostat ili blokade u otvorima za vazduh. Iako klima uređaj može povećati potrošnju goriva za oko 25%, na dužim putovanjima po vrelom danu, sasvim sigurno ćete želeti da ga koristite, pa ga zato držite u ispravnom stanju.

#4. Proverite stanje kočnica na vašem automobilu

Bez obzira na sezonu vožnje, kočnice uvek treba da vam budu u dobrom stanju, jer su upravo one, najvažnija bezbednosna karakteristika vašeg automobila. A pravilno održavane kočnice mogu napraviti razliku u prilagođavanju uslovima na klizavom putu, tako da možete da usporite ili se naglo zaustavite. Inače, na klizav teren možete naleteti i leti, u kišnim periodima, kada se dešava da na putu bude i vode, i blata.

Zato, pre nego što krenete na put ovog leta, proverite kočione pločice i papučice, u servisu koji vam održava automobil. Jer, i mala prevencija može da spreči skupe popravke kočnica koje vam se mogu dogoditi tokom odmora, kada vam to najmanje odgovara.

#5. Proverite ispravnost brisača vetrobranskog stakla

Kao što mnogi od vas znaju, leto je poznato po iznenadnim i jakim olujama sa grmljavinom, koje mogu da rezultiraju poplavom vode koja udara o vetrobran vašeg automobila. Zato morate imati ispravne brisače, koji mogu efikasno da rasprše vodu, tako da možete dobro da vidite. To je još važnije noću, jer jaka kiša može dramatično da smanji vidljivost na samo 5-6m ispred vozila.

Proverite da li su prednje i zadnje metlice brisača u dobrom stanju. Ako pokazuju znake habanja, trebalo bi ih zameniti. Proverite i stanje tečnosti za pranje vetrobranskih stakala, da se ne biste neprijatno iznenadili onda kada vam zatreba.

#6. NIKADA ne zaboravite da proverite stanje ulja u motoru

Ulje je krvotok vašeg vozila, jer održava delove motora čistim, glatkim i hladnim. Iako neka novija vozila mogu da rade duže između dve zamene ulja, preporučuje se da se ulje menja na 5.000 km, da bi performanse vašeg automobila bile na visokom nivou, naročito po letnjim vrućinama.

Ako planirate dugu vožnju tokom letnjih meseci, motor vašeg automobila će raditi jače, i biti skloniji pregrevanju. Zato proverite nivo ulja pre nego što krenete na porodično putovanje, i redovno ga proveravajte usput, da biste ga dosuli, ako zafali.

I na kraju – lepo se provedite!

Leto uskoro stiže, a sa njim i želja da krenete na put, u neku novu avanturu. Ali pre nego što krenete, proverite ispravnost svog automobila, uverite se da je spreman da izdrži letnju vrućinu, i sve one kilometre koje nameravate da pređete.

Ne brinite, ovim savetima, pokrili smo sve što vam je potrebno za bezbedno i zabavno putovanje sa najmilijima. Nema više skretanja sa puta u najbliži servis, koji će vam popravke naplatiti mnogo više nego servis koji vam inače održava auto.

Srećan put i lep provod, želi vam rent a car agencija Unirent!

 

Fotografije: Pixabay.com


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više