RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja

6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja

Većina vozača razume opasnosti koje vrebaju tokom zimske vožnje, ali i leto ima dosta rizika, kao najprometnije vreme za vožnju, u toku godine. A leto je na pragu, a sa njim i seozna godišnjih odmora, bez obzira što vam trenutne vremenske prilike ne liče na to. Zato smo za vas pripremili 6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja.

Priprema automobila za visoke temperature i duga putovanja zahteva više nego što je puka zamena zimskih guma letnjim. Možda ćete se suočiti sa gušćim saobraćajem, radovima na putu koji kasne, saobraćajnim nesrećama i prevelikim opterećenjima automobila.

Uzimajući u obzir da vaš automobil treba da izdrži višesatno putovanje velikom brzinom, sa uključenim klima uređajem, jasno je zašto je priprema ključna za njegovo preživljavanje letnje vožnje. Zato evo naše kontrolne liste, šta sve treba proveriti prilikom pripreme automobila za letnja putovanja…

#1. Proverite gume na svom automobilu

Nakon brutalnih zimskih uslova koje mnogi ljudi doživljavaju, uverite se da je pritisak u gumama dobar, jer jaka hladnoća remeti njegovu ravnotežu. Pravilno napumpane gume pomažu vam da uštedite novac, jer ispravan pritisak u gomama poboljšava ekonomičnost goriva.

Sa odgovarajućom količinom vazduha u gumama, vaš automobil će biti spreman za vanredne manevre, i čuvaće vas i vašu porodicu. Proverite pritisak u gumama kada su hladne, i uverite se da je rezervna guma pravilno naduvana.

Držite dizalicu u vozilu za slučaj pucanja gume. A ako primetite bilo kakvo neuobičajeno habanje guma, proverite to sa svojim vulkanizerom, da biste bili bezbedni kada krenete na put.

#2. Proverite rashladnu tečnost

Od svih problema koji mogu poći po zlu sa vašim automobilom tokom letnje seozone, problemi sa rashladnom rečnošću su na prvom mestu kao razlog da se auto pokvari. Mnogi uobičajeni problemi sa hlađenjem su rezultat nedovoljnog protoka vazduha u blizini hladnjaka, a to dovodi do pregrevanja motora automobila.

Trunje koje se zadržava u hladnjaku mora da se očisti. Zaglavljivanje u letnjim gužvama opterećuje sistem hlađenja. Zato sistem za hlađenje treba ispirati jednom u dve godine, a zatim ga rutinski proveravati. Dobro pravilo koje treba slediti je mešavina vode i antifriza u razmeri 50:50. A ako se automobil pregreje, sačekajte da se poklopac hladnjaka ohladi, pre nego što pokušate da ga uklonite, da se ne biste opekli.

#3. Proverite klima uređaj na svom automobilu

Potpuno funkcionalan sistem klimatizacije je apsolutna potreba, tokom vrućeg leta. Kada se ovaj sistem pokvari, automobil za kratko vreme može da se pretvori u rernu na točkovima, što će svaku vožnju učiniti neprijatnim iskustvom.

Problemi sa klima uređajem mogu nastati iz nekoliko razloga, kao što su nedostatak rashladne tečnosti, istrošenost kompresora klima uređaja, pokvaren termostat ili blokade u otvorima za vazduh. Iako klima uređaj može povećati potrošnju goriva za oko 25%, na dužim putovanjima po vrelom danu, sasvim sigurno ćete želeti da ga koristite, pa ga zato držite u ispravnom stanju.

#4. Proverite stanje kočnica na vašem automobilu

Bez obzira na sezonu vožnje, kočnice uvek treba da vam budu u dobrom stanju, jer su upravo one, najvažnija bezbednosna karakteristika vašeg automobila. A pravilno održavane kočnice mogu napraviti razliku u prilagođavanju uslovima na klizavom putu, tako da možete da usporite ili se naglo zaustavite. Inače, na klizav teren možete naleteti i leti, u kišnim periodima, kada se dešava da na putu bude i vode, i blata.

Zato, pre nego što krenete na put ovog leta, proverite kočione pločice i papučice, u servisu koji vam održava automobil. Jer, i mala prevencija može da spreči skupe popravke kočnica koje vam se mogu dogoditi tokom odmora, kada vam to najmanje odgovara.

#5. Proverite ispravnost brisača vetrobranskog stakla

Kao što mnogi od vas znaju, leto je poznato po iznenadnim i jakim olujama sa grmljavinom, koje mogu da rezultiraju poplavom vode koja udara o vetrobran vašeg automobila. Zato morate imati ispravne brisače, koji mogu efikasno da rasprše vodu, tako da možete dobro da vidite. To je još važnije noću, jer jaka kiša može dramatično da smanji vidljivost na samo 5-6m ispred vozila.

Proverite da li su prednje i zadnje metlice brisača u dobrom stanju. Ako pokazuju znake habanja, trebalo bi ih zameniti. Proverite i stanje tečnosti za pranje vetrobranskih stakala, da se ne biste neprijatno iznenadili onda kada vam zatreba.

#6. NIKADA ne zaboravite da proverite stanje ulja u motoru

Ulje je krvotok vašeg vozila, jer održava delove motora čistim, glatkim i hladnim. Iako neka novija vozila mogu da rade duže između dve zamene ulja, preporučuje se da se ulje menja na 5.000 km, da bi performanse vašeg automobila bile na visokom nivou, naročito po letnjim vrućinama.

Ako planirate dugu vožnju tokom letnjih meseci, motor vašeg automobila će raditi jače, i biti skloniji pregrevanju. Zato proverite nivo ulja pre nego što krenete na porodično putovanje, i redovno ga proveravajte usput, da biste ga dosuli, ako zafali.

I na kraju – lepo se provedite!

Leto uskoro stiže, a sa njim i želja da krenete na put, u neku novu avanturu. Ali pre nego što krenete, proverite ispravnost svog automobila, uverite se da je spreman da izdrži letnju vrućinu, i sve one kilometre koje nameravate da pređete.

Ne brinite, ovim savetima, pokrili smo sve što vam je potrebno za bezbedno i zabavno putovanje sa najmilijima. Nema više skretanja sa puta u najbliži servis, koji će vam popravke naplatiti mnogo više nego servis koji vam inače održava auto.

Srećan put i lep provod, želi vam rent a car agencija Unirent!

 

Fotografije: Pixabay.com


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

U današnjem ubrzanom načinu života, potreba za slobodom i praktičnošću dok putujemo postaje sve izraženija. U tom kontekstu, najam automobila na aerodromu postaje ključna opcija za putnike širom sveta. Ova usluga pruža ne samo slobodu kretanja, već i efikasnost u planiranju putovanja, omogućavajući brz i jednostavan pristup vozilu odmah po dolasku. Putovanje avionom svakako je vrlo praktično, posebno kada  udaljenost do odredišta zahteva sate vožnje automobilom ili drugim sredstvima javnog prevoza. 


Pročitajte više

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Ako ste ikada, na putu, prošli pored auta u plamenu, verovatno ste pomislili da ne postoji ništa strašnije. Čak i automobili koji su ugašeni izgledaju kao scena iz akcionog filma, gde je kaskaderska igra pošla naopako. A šta treba da radite ako vam se auto, ne daj Bože, zapali, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu, pa vam savetujemo da pročitate, „zlu ne trebalo“...


Pročitajte više

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Redovno održavanje i praćenje u kakvom su stanju kočnica je od velikog značaja za sigurnost i udobnost vožnje. Jedan od najčešćih kvarova na njima je prebrzo trošenje kočionih pločica. Ukoliko vozač primeti bilo kakve neobične zvukove, vibracije ili smanjenu efikasnost kočenja, mora što pre da odveze svoje vozilo u servis koji će da popravi kvar i zameni oštećene delove kočnice, ali sa svoje strane i vozači moraju da usvoje navike u vožnji koje će da sačuvaju kočnice i povećati njihovu trajnost i životni vek.


Pročitajte više