RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

7 saveta pri iznajmljivanju vozila

7 saveta pri iznajmljivanju vozila

Iznajmljivanje vozila ne teče uvek glatko. Posebno je komplikovano nekome ko to radi prvi put, bez velikog iskustva, a specijalno ako se radi o iznajmljivanju u stranoj zemlji.

 

Kako bi vam pomogli, u produžetku vam donosimo 7 saveta kako da iznajmjivanje vozila prođe lako i bez stresa.

 

1. Pre iznajmljivanja proverite recenzije na Internetu

Recenzije na internetu su vaš prvi korak pri biranju kvalitetne rent a car agencije. Nemojte da budete sumnjičavi prema njima. Google, Yahoo, Amazon i ostali pretraživači stalno unapređuju svoje algoritme povezani sa recenzijama, kako bi one stvarno bile verodostojne i tačne.

Veoma je važno da kada čitate recenzije, ne gledate samo ocene i broj zvezdica, nego ih dublje analizirajte. Obratite pažnju i na  pohvale i na kritike.

Uverite se da su recenzije prave i iskrene, uzmite u obzir probleme na koje su korisnici ukazali u vezi sa rent a car agencijom. Nazovite zatim agenciju i u direktnom kontaktu sa njima na vreme rasčistite te probleme.

Na primer, preko recenzija možete da saznate za slučajeve da su iz neke agencije naplaćivali usluge koje bi trebalo da budu besplatne. Odmah ih nazovite i ako je to istina, tu agenciju zaobiđite u što širem luku.

Preporučujemo da stupite u kontakt i sa ljudima koji su ostavili recenzije i komentare kako biste se dodatno informisali i dobili dobronamerne savete.

iznajmljivanje vozila

2. Pre preuzimanja vozila zabeležite eventualne štete na njemu

Pre nego što uskočite u vozilo dobro ga proverite i zabeležite eventualne ogrebotine, udubljenja, neravnine,  tragove kontakta sa drugim vozilom i druga oštećenja.

Proverite da li ima oštećenja i na točkovima.

Uverite se da se u vozilu nalazi alat, trougao, oprema za prvu pomoć, rezervni točak i da li je on dobro naduvan.

Najbolje je da snimite video mobilnim telefonom.

Na ovaj način možete dokumentovati bilo koju već postojeću štetu na automobilu i pokazati njegovo stanje u trenutku preuzimanja.

Snimak i fotografije podelite sa agentima rent a car agencije.

Isti ovaj postupak uradite i pri vraćanju vozila.

 

3. Vratite automobil u onom stanju u kojem ste ga preuzeli

Ovo je veoma važno, jer u osnovi vi pozajmljujete vozilo od nekoga i stvar je dobrog vaspitanja da ga vratite u ispravnom stanju.

Nema ništa gore od toga da vratite automobil prljav, sa ostacima hrane i pića, flekama ne sedištu i sl.

Neke agencije naplaćuju čišćenje.

To znači da kada vraćate vozilo treba da ga očistite i spolja i iznutra.

Proverite da niste nešto zaboravili.

Isto tako, napunite rezervoar gorivom do nivoa na kom ste ga preuzeli.

 

4. Razumeti vrstu osiguranja

Većina rent a car agencija pruža osnovno osiguranje (zvano osnovno kasko osiguranje) koje vas finansijski štiti u slučaju slučajnog oštećenja automobila, naravno pod uslovom da niste vi krivi (potrebna je i policijska verifikacija).

Ako ste vi krivi, moraćete sami da platite troškove popravke.

Osim ovog, postoji široka lepeza raznih modela osiguranja koja su ponekad nerazumljivi klijentima.

Nemojte ulaziti grlom u jagode, nego se potrudite da dobro razumete šta plaćate.

Uverite se da vaše osiguranje pruža potpunu zaštitu, uključujući zaštitu od štete, krađe i dodatnu zaštitu. Opet se vraćamo na recenzije, one su najbolji izvor oko ovog pitanja. Slobodno pitajte ranije korisnike koji su model izabrali i kako su zadovoljni uslovima osiguranja.

 

5. Budite u kontaktu sa agentima iz rent a car agencije

Budite u stalnom kontaktu za agencijom iz koje ste iznajmili vozilo. To znači da kontaktirate (telefonom, e-majlovima, Viberom, i tako dalje) njihove službenike pre nego što preuzmete vozilo, ali i za vreme najma.

Slobodno im postavite pitanja u vezi:

  • Naknade za dodatnu kilometražu
  • Visini putarina
  • Naknada ukoliko se vozilo vrati posle dogovorenog roka
  • Naknada za čišćenje (u slučaju da se vozilo vrati prljavo),
  • Obavestite ih kada i gde ćete da vratite vozilo, itd.

Na ovaj način možete brzo i efikasno da dobijete odgovore na vaše nedoumice, izbegnete nesporazume i rešite potencijalne probleme.

iznajmljivanje vozila

6. Plaćanje depozita - kartica je uvek bolja od gotovine

Kada se vrši iznajmljivanje automobila neophodno je platiti depozit. Depozit služi kao zaštita u slučaju oštećenja automobila, saobraćajnih kazni, krađe i tako dalje.

Uvek je bolje platiti depozit pomoću kreditne ili debitne kartice, jer se posle vraćanja vozila novac odmah uplaćuje na vaš račun. Tako ne morate ponovo ići u agenciju da fizički preuzmete povraćaj depozita u kešu.

Ako ste strani turista i ako napuštate zemlju nakon vraćanja automobila (obično na aerodromu), depozit će biti vraćen na vašu karticu u roku od mesec dana.

 

7. Pridržavajte se saobraćajnih pravila

Na putevima u Srbiji, uostalom kao u svakoj zemlji, morate da poštujete saobraćajna pravila.

Ne smete da vozite pijani, ne smete da preticate npreko pune linije, morate da budete vezani pojasom, itd,  itd; ovo su samo neka od saobraćajnih pravila kojih se morate pridržavati.

Posebno se morate pridržavati ograničenja maksimalne brzine koja su navedena na saobraćajnim znacima.

Na putevima i ulicama gradova postoje kamere i radari koji mere brzinu, policijski organi su izuzetno rigorozni i ukoliko vas uhvate u prekršaju, kazne će biti dostavljene rent a car agenciji, koja će da ih prosledi vama.

Da biste izbegli neugodnosti, gubitak vremena i novca, strogo poštujte saobraćajna pravila.

 

 

Nadamo se da smo vam ovim savetima pomogli da doživite prijatna iskustva prilikom iznajmljivanja vozila.


Komentari ()

Zoki
Zoki
Link

Odlični saveti, i dobro je da sam na njih naleteo sada, jer će mi uskoro trebati. Nameravam da iznajmim auto za putovanje na more. Hvala!
2
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Bol u leđima, posebno u donjem delu, uobičajena je pojava za većinu nas kada je u pitanju duža vožnja automobila. To je neprijatnost koju mnogi vozači jednostvno trpe, trudeći se da ne razmišljaju o potencijalnim posledicama po zdravlje. Ali, dobra vest je da postoje jednostavne tehnike koje svi možemo da koristimo kako bismo ga izbegli. Uz ovih nekoliko saveta, bol u leđima ćete znatno ublažiti, a možda i sasvim izbeći jer ponekad smo sami krivi za njegovu pojavu.


Pročitajte više

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Vožnja automobila u zimskim uslovima je naravno potpuno drugačija od vožnje u ostalim godišnjim dobima, zato ona često predstavlja problem mnogim vozačima, a pogotovo onim manje iskusnim. Najveći broj saobraćajnih nesreći, prema podacima MUP-a Srbije, dešava se baš u zimskom periodu, a najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nesreća su: neprilagođena ili nepropisna brzina, psihofizičko stanje vozača, neispravnost vozila i puta, neustupanje prava prolaza, nepropisne radnje u saobraćaju. Zbog toga morate biti izuzetno pažljivi tokom vožnje, a vaša koncentracija mora da bude podjednako dobra kao i opšte stanje vašeg vozila.


Pročitajte više

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

Kupovina novog automobila je ozbiljna i komplikovana avantura. Investicija, barem za naše prilike nije mala, a proizvođača, klasa i modela vozila ima mnogo. Svako od nas ima svoje potrebe i želje, budžeti kupaca uglavnom su ograničeni i izabor pravog auta iz tako ogromne ponude upošte nije lak. Pri kupovini vozila najvažnije je da znate šta vam treba, kako ne biste završiti sa automobilom koji ste preskupo platili a koji vam se ne sviđa i ne odgovara vašem životnom stilu i potrebama.


Pročitajte više