RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Da li na letovanju iznajmiti vozilo ili koristiti javni prevoz?

Da li na letovanju iznajmiti vozilo ili koristiti javni prevoz?

Idete na letovanje, već ste rezervisali smeštaj u nekoj od popularnih destinacija u Srbiji ili u inostranstvu, ali postavlja se pitanje kako stići tamo i kada stignete kako da se krećete?

Da li je bolje iznajmiti vozilo ili koristiti javni prevoz? Da pogledamo prednosti i jednog i drugog prevoza.

 

Prednosti iznajmljivanja automobila

Iznajmljivanjem vozila se bave rent a car agencije, koje postoje u svom većim i manjim mestima, a posebno su prisutne na turističkim lokacijama. Zato uopšte ne treba da brinete da li će da pronađete vozilo za iznajmljivanje, šalteri agencija će vas sačakati već na aerodromu.

 • iznajmljivanje vozila je pogodno za ljude koji treba da putuju na udaljene i daleke destinacije. Poseta nekoj rent a car agenciji je logičan izbor ako vaš sopstveni auto nije dovoljno snažan, udoban i ispravan za duži put, ako putujete sa decom i imate puno prtljaga.
 • Vožnja iznajmljenim vozilom je mnogo lakša za porodice sa decom i kućnim ljubimcima. Kretanje javnim prevozom može da bude komplikovano i stresno kako za decu, tako i za roditelje.
 • U iznajmljenom automobilu imate slobodu da putujete gde želite i kada hoćete. Dobijate potpunu kontrolu nad sopstvenim odmorom bez potrebe da pratite raspored kretanja javnog prevoza. Ako ste otišli na kasnu večeru ne mora da gledate na sat da ne biste propustili poslednji autobus.
 • Kada iznajmite auto, imate više slobode u izboru smeštaja. Možete da rezervišete i udaljeniji apartman čije su cene povoljnije, gde je mirnije, gde nema buke i gužvi. Za plažu, odlazak na ručak, posete interesantnih znamenitosti, za bilo koja kraća ili duža putovanja na raspolaganju vam stoji vozilo.
 • Iznajmljivanje vozila je jeftinije ako morate da koristite taksi usluge. Na nekim mestima autobuske linije ne postoje, i turisti su prinuđeni da za svoje kretanje angažuju taksi. Taksi u turističkim gradovima uopšte nije jeftin, i ako mora svakodnevno i često da se koristi, to je veliki udarac za budžet.
 • Pronalaženje autentičnih skrivenih lokacija gde javni prevoz ne saobraća. Turistički autobusi i javni prevoz obićno voze samo do popularnih destinacija, dok sa iznajmljenim vozilom možete da posećujete i daleke destinacije, ruralna područja, udaljenije plaže, planine, susedne gradove, itd.
 • Sa iznajmljenijm vozilom se putuje brže. Kada koristite auto putujete direktno na odredište, sa javnim prevozom često mora da se preseda ili da se prave pauze. Može da se desi da do neke poznate crkve, muzeja ili druge znamenitosti stignete veoma kasno, pred samo zatvaranje, tako da morate na brzinu da protrčite kroz nju, kako ne bi zakasnili na autobus.  
 • Sa iznajmljenim vozilom je sigurnije. Korišćenje javnog prevoza zahteva od turista da se kreću ili čekaju u nepoznatim oblastima što ih čini lakom metom. U javnom prevozu vrebaju džeparoši i kriminalci. Njihova omiljena meta su turisti koji ne obraćaju dovoljno pažnje na svoju bezbednost. Posebna kategorija su taksisti. U nekim državama i gradovima taksi prevozom se bave sumnjiva lica koji naplaćuju prevelike sume i koji mogu da vas opljačkaju ii na drugi način povrede.

plaza

Prednosti javnog prevoza

U javni prevoz spadaju gradski i prigradski autobuski prevoz, tramvaji, trolejbusi, metro i taksiji. U ovu kategoriju možemo da svrstamo i neke savremene usluge kako što su Uber, Car4Go, BlaBlaCar i slično.

 • Javni prevoz je pogodan za one koji po dolasku na svoju destinaciju ne planiraju da dalje putuju, ili putuju na kratke udaljenosti. Ako boravite u centru grada i sve vam je blizu, javni prevoz je bolja opcija.
 • Javni prevoz ili taksi su bolji kada se ide u provod, na zabavu, prijem ili večeru gde postoji mogućnost da se popije čašica više. Kada se konsumira alkohol nije bezbedno voziti, posebno ne u stranoj zemlji i na nepoznatim putevima. U svim državama vožnja u pijanom stanju je zakonski zabranjena, a u nekim su kazne izuzetno stroge i drakonske.
 • Nema briga oko parkinga. U špicu sezone, u popularnim letovalištima pronalazak parkinga je maltena kao dobitak na lutriji. A i kada se nađe, morate dobro da odrešite kesu, pošto se naplaćuje po letnjim daleko višim cenama.
 • Sa javnim prevozom ponekad je snalaženje u napozantom gradu lakše. Rent a car agencije u svojim vozilima imaju uređaje za navigaciju, ali ipak, nije uvek lako snaći se u nepoznatom gradu, posebno ako se dolazi po prvi put. Sa javnim prevozom nema puno lutanja, stanice su unapred određene i obeležene sna mapama, siđe se na najbližu i do odredišta može i pešaka. A i vozači rado pomoažu zbunjenim turistima.
 • Javni prevoz je jeftiniji. Ako vam je budžet ograničen a planirate da posetite mnoga mesta i da se dosta krećete, autobuska karta je znatno jeftinija od goriva.

 

I na kraju zaključak je...

Dakle, šta je bolje, iznajmiti vozilo ili koristiti javni prevoz?

Svaki prevoz ima svoje prednosti i mane. Na kraju nećemo izmislititi toplu vodu ako kažemo da izbor zavisi i od ličnih preferencija putnika.

Neko ne želi da putuje u prenatrpanim autobusima ma koliko god bilo jeftino i zabavno. Drugi ne vole da voze na nepoznatim putevima i mestima, ne osećaju se bezbedno iza volana, i zato biraju javni prevoz.

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više