RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako izvući automobil iz blata

Kako izvući automobil iz blata

Da li ste ikada bili zaglavljeni u blatu? Ne, ne mislimo na dečjem igralištu, mislimo na nesrećni incident kada su vam točkovi automobila zarobljeni u blatu. Ovo se obično dešava posle vikenda provedenog u prirodi, a naročito ako je za to vreme pala i kiša. U želji da pomognemo, u ovom tekstu bavimo se upravo temom kako izvući automobil iz blata, pa pročitajte, zlu ne trebalo, jer nikad se ne zna kada baš to može da vam zatreba.

#1. Kao prvo, proučite situaciju u kojoj ste se našli

Pogledajte koliko je automobil duboko potonuo u blato. Iz plitkog blata, trebalo bi da bude moguće izvući ga sa nekoliko lukavih trikova. Ali, ako je automobil toliko duboko da mu telo leži na tlu, dok su točkovi duboko utonuli, možda ćete morati da ga izvlačite.

Ako je potrebno, zamolite putnike da iskoče napolje, da bi se težina automobila smanjila. Ujedno, možda će moći da vam pomognu da izgurate auto, naravno, ako to situacija dozvoljava.

#2. Pokušajte da izvezete auto napolje, iz blata

Nežno okrenite točkove sa jedne na drugu stranu, da biste napravili prostor oko točka, kako ne bi ostali zarobljeni u dubokim kanalima. Zatim pokušajte polaaako da ubrzate, da biste dobili više vuče u blatu.

U automobilima sa ručnim pogonom, pokušajte da krenete drugom brzinom. Neki automatici takođe mogu imati poseban režim za ovo, koji se ponekad naziva zimski, ili ekonomični režim. Možda bi trebalo i da isključite sisteme za kontrolu proklizavanja.

Držite prednje točkove što je moguće više uspravno, da biste krenuli, i počnite da okrećete volan sa jedne na drugu stranu, ako dobijete vuču. Takođe, možete pokušati da se ljuljate naprend-nazad nežno ubrzavajući, a zatim unazad, tako da se automobil zaljulja unazad, a zatim koristite zamah da ponovo krenete unapred. Ako uspete – odlično, nema potrebe za daljim savetima. Međutim, ako se automobil ukopava dublje, moraćete da ga zaustavite (i čitate dalje).

#3. Nemojte jako ubrzavati

Naglim pritiskom na papučicu gasa, točkovi će se okretati, što će automobil zaroniti još dublje u blato. Lagano pritisnite papučicu gasa, da vidite da li možete da pomerite automobil bez okretanja točkova. Ako počnete da se krećete uspešno, nastavite sa blagim pritiskom na gas, ali ako počnete da gubite kontrolu i auto krene da se zanosi, zaustavite se, da ne biste upali još dublje.

#4. Dodajte vuču

Ako je moguće, dodajte malo grubog materijala u blato ispred točkova, da biste povećali njihovu vuču. Probajte da dodate lišće, grančice ili slamu, ako možete da je pronađete. Alternativno, može pomoći i neko staro ćebe koje vam više ne treba, grubi karton ili čak drvena daska. Postavite ih ispred potopljenog točka i iskopajte malo blata, za manje strm nagib, ako je potrebno.

U situacijama kada vam ništa drugo nije pri ruci, razmislite o žrtvovanju patosnica u automobilu. Postavite po jednu ispred oba prednja točka, i pokušajte da se odvezete prema gore navedenim uputstvima. Imajte na umu da ovo može potpuno uništiti patosnice u automobilu, ali one su najmanji problem, kupićete nove vrlo povoljno. Slična uputstva su od koristi i kada se zaglavite u snegu, ali dotle ima još vremena.

#5. Ispustite malo vazduha iz guma

Ispustite malu količinu vazduha iz guma, da biste povećali njihovu površinu. Iskopajte malo blata oko guma, i pokušajte da dodate grubi materijal prema gore navedenim uslovima. Krećite se što je sporije moguće kada ubrzavate, kako biste gumama pružili priliku da steknu vuču.

#6. Zamolite prijatelje ili prolaznike da vam pomognu guranjem auta

Dakle, zamolite svoje prijatelje, porodicu ili prolaznike, da vam pomognu da izgurate auto. Neka stanu iza automobila, da bi vam pomogli dok počnete da ubrzavate, pomažući da se izvučete iz najdubljeg urona. Ne ubrzavajte previše, jer ćete ih isprskati blatom. I ne zaboravite na neke osnovne mere predostrožnosti – uverite se da niko ne bude ispred automobila, ili sa strane, jer bi u slučaju da se auto naglo pomeri, mogli da se povrede.

#7. Ako ništa ne uspe, izvucite automobil

Naravno, ako ništa od svega što smo rekli ne urodi plodom, i vaš automobil i dalje stoji zaglavljen u blatu, pozvoite šlep-službu ili nekoga sa traktorom, da vam pomogne da se izvučete. Pokušajte da izvučete gume iz kolotraga, i vratite se na čvrstu podlogu kada budete van blata. Uverite se da vučno vozilo održava zamah sve dok se potpuno ne oslobodite.

#8. Nakon što auto izvučete iz blata

U početku vozite polako, da biste uklonili ostatke blata sa guma i vratili punu vuču. Obavezno proverite automobil što je pre moguće, jer se nikad ne zna šta je blato moglo da uradi na njegovom podvozju. Ako ste izduvali gume, morate ih napumpati što je pre moguće, dakle, na prvoj benzinskoj pumpi, ili i ranije, ako imate pumpu u autu. Jer ako to ne uradite, one bi mogle da pretrpe više oštećenja, što će rezultirati menjanjem guma.

Takođe, potrebno je i vanredno testirati kočnice pre nego što bilo gde nastavite da vozite, kako biste bili sigurni da rade efikasno. Dakle, prvi dostupan servis je - vaš!

I to bi bilo to...

Kao što rekosmo, zlu ne trebalo, ovo je nešto što bi trebalo znati, za slučaj da vam se dogodi. Neprijatno je i ako je auto kojim ste se zaglavili vaš, a još neprijatnije ako je u pitanju auto iznajmljen kod neke od rent a car agencija kao što je Unirent, jer o tuđem, uvek brinemo više. U svakom slučaju, budite pažljivi, izbegavajte prolaske kroz nepoznate i neravne terene, ako nemate auto koji to može da podnese, na primer neki terenac.

Srećan put i bezbednu vožnju želi vam rent a car Unirent!

Fotografije: Unsplash.com


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

U današnjem ubrzanom načinu života, potreba za slobodom i praktičnošću dok putujemo postaje sve izraženija. U tom kontekstu, najam automobila na aerodromu postaje ključna opcija za putnike širom sveta. Ova usluga pruža ne samo slobodu kretanja, već i efikasnost u planiranju putovanja, omogućavajući brz i jednostavan pristup vozilu odmah po dolasku. Putovanje avionom svakako je vrlo praktično, posebno kada  udaljenost do odredišta zahteva sate vožnje automobilom ili drugim sredstvima javnog prevoza. 


Pročitajte više

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Ako ste ikada, na putu, prošli pored auta u plamenu, verovatno ste pomislili da ne postoji ništa strašnije. Čak i automobili koji su ugašeni izgledaju kao scena iz akcionog filma, gde je kaskaderska igra pošla naopako. A šta treba da radite ako vam se auto, ne daj Bože, zapali, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu, pa vam savetujemo da pročitate, „zlu ne trebalo“...


Pročitajte više

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Redovno održavanje i praćenje u kakvom su stanju kočnica je od velikog značaja za sigurnost i udobnost vožnje. Jedan od najčešćih kvarova na njima je prebrzo trošenje kočionih pločica. Ukoliko vozač primeti bilo kakve neobične zvukove, vibracije ili smanjenu efikasnost kočenja, mora što pre da odveze svoje vozilo u servis koji će da popravi kvar i zameni oštećene delove kočnice, ali sa svoje strane i vozači moraju da usvoje navike u vožnji koje će da sačuvaju kočnice i povećati njihovu trajnost i životni vek.


Pročitajte više