RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Sezona letnjih odmora uskoro počinje, i mnogi će se zaputiti na duže putovanje koje, ukoliko u svom automobilu nemate klima uređaj, može biti izuzetno neprijatno kako za vozača, tako i za putnike. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta, tačnije, šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređanja.

Da, svesni smo da danas ima veoma malo automobila koji nemaju klima uređaj, jer je to u današnje vreme standardan deo opreme ali, još uvek ima onih koji voze starije automobile. A između ostalog, uvek može da se dogodi da vam klima uređaj otkaže u toku putovanja, pa nije zgoreg da znate šta možete da uradite da biste se rashladili, dok ne stignete do nekog servisa koji će moći da vam reši problem.

Ove načine otkrili su Australijanci, koji žive u daleko toplijoj klimi nego što je naša, pa ako kod njih rade, zašto ne bi i kod nas?! Jer, verovali ili ne, i kod njih još uvek ima vozača koji u svom automobilu nemaju “luksuz” zvani klima uređaj.

A da li je klima uređaj u automobilu zaista luksuz?

S obzirom na globalno zagrevanje i sve topliju klimu koju i mi danas imamo, klima uređaj više i ne može da se nazove luksuzom. Tako razmišljaju i proizvođači automobila, zbog čega nijedan novi ne silazi sa fabričke trake bez ugrađenog klima uređaja.

Ipak, na našim putevima još uvek možemo da vidimo mnogo vozila koja nemaju efikasan klima uređaj. To mogu da budu i klasični automobili, ili oldtajmeri, koji su proizvedeni pre nego što je ugradnja klime postala standard. A mogu da budu i moderniji automobili, kojima je klima u najgore vreme, “otkazala poslušnost”. Jer, kao što to može da vam se dogodi kod kuće, može i u automobilu.

U svakom slučaju, bez obzira koji je razlog, ako vozilo nema klima uređaj a napolju su letnje vrućine u punom jeku, vožnja može da postane nepodnošljiva. A to putovanje čini neprijatnim, i može da ostavi vozača i putnike dehidriranim i nervoznim, posebno kada na državnim granicama počnu saobraćajne gužve. Zato hajde da vidimo šta može da se uradi, ne bi li vam u automobilu bilo koliko-toliko prijatnije.

Ovo su saveti za rashlađivanje automobila bez korišćenja klima uređaja:

Fotografija: https://unsplash.com/photos/black-coupe-hlsqPeXPQU8

#1. Hladovina

Parkiranje u hladovini pomoći će da automobil ostane duže hladan. Pod drvećem ili u blizini visokih zgrada može da bude efikasno, ali ako to nije dostupno, i parkirani kamion može da bude podjednako dobar. Ako će automobil biti parkiran neko vreme, vozač treba da razmotri položaj sunca, i razmisli o tome gde će njegov automobil imati najviše zaklona. Da, čak i ako se parkirate u senci kamiona, imajte na umu da se sunce pomera, i da mesto na kome ste trenutno, možda neće još dugo imati dovoljnu senku.

#2. Pokrivač za kontrolnu tablu

Nema ništa gore nego kada po vrelom danu uđete u svoj automobil, i ne možete da dodirnete volan, menjač ili kopču pojasa, jer je sve vrelo. Tkanina ili tapacirani pokrivač za kontrolnu tablu može da zaštiti ove delove od prevelike toplote. A takođe, zaštitiće i vinil kojim su obloženi osetljivi delovi, od pucanja i izbleđivanja.

#3. Prozori

Tokom vrućeg dana, automobil može da deluje slično kao staklenik, zbog sunca i toplote koja ulazi u automobil i u njemu i ostaje. Ovo pogotovu važi za one modele koji imaju panoramski krov. Ostaviti donekle otvorene prozore omogućava da deo toplog vazduha izađe, a ako ima vetra, to će takođe pomoći da se unutrašnjost automobila rashladi.

#4. Mokra tkanina

Postavljanje mokre tkanine preko srednjeg ventilacionog otvora na kontrolnoj tabli, pomoći će da se rashladi vazduh koji struji kroz njega, ali bi trebalo da imate u vidu da će se tkanina brzo osušiti, pa bi trebalo da pri ruci imate zamenu. Takođe, važno je ukloniti ih iz automobila i oprati nakon upotrebe, kako biste sprečili pojavu buđi.

#5. Mini-ventilator

Mini-ventilatori na solarni pogon mogu se vrlo povoljno kupiti na internetu ili u prodavnicama sa tehnikom, pa čak i u kineskim radnjama. Ovi ventilatori su sjajni, jer za rashlađivanje automobila koriste solarni pogon, što znači da će se na suncu ujedno i dopunjavati, tako da mogu da traju dugo.

#6. Flaša sa vodom

Vozaču je ipak najgore, zar ne? Treba da vozi po vrelom danu, a da pritom ne može da se rashladi. Ono što može da posluži kao pomoć je i plastična flaša sa zamrznutom vodom, koju možete da uvijete u peškir, a onda postavite na sedište, iza svog vrata. Rashladiće vas neko vreme, a kako se voda bude topila, moći ćete i da popijete nešto hladno. Ali, pazite kako je postavljate, jer ukoliko vam u nekom momentu ispadne, to može da vas dekoncentriše, što za volanom nikada nije dobro.

I to bi bilo to…

Fotografija: https://unsplash.com/photos/an-aerial-view-of-a-road-near-the-ocean-oDdsH1Hcr0k

Kao što vidite, čak i ako u svom automobilu nemate klimu, postoje neke stvari koje možete da uradite, ne biste li se rashladili po vrelom danu. Isto tako, najbolje bi bilo da vas u tom slučaju u autu bude što manje, jer svi smo mi “grejna tela”, ili da putujete noću, kad je vrućina daleko manja.

Ono što je mnogo bolje je da, ako već nemate funkcionalnu klimu u svom automobilu, razmislite o tome da za duži put iznajmite automobil kod neke od rent a car agencija kao što je Unirent. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara, i uživajte u putovanju rashlađenim automobilom.

Srećan put!

 

Fotografija: https://unsplash.com/photos/two-person-riding-vintage-coupe-T6GkCfD1AtM

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više