RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta nikako ne treba da radite dok vozite

Šta nikako ne treba da radite dok vozite

Na putevima svakodnevno gine mnogo ljudi, jer dok voze, rade još mnogo toga pride, što dovodi do skretanja pogleda sa puta i do fatalnih posledica. Neki vole da pevaju dok voze, neki stalno pričaju telefonom, neki jedu, šminkaju se, itd. A sve su to aktivnosti koje mogu da utiču na vožnju. Zato smo vam pripremili nekoliko saveta šta nikako ne treba da radite dok vozite, za koje se nadamo da će vam biti od koristi.

I bez obzira da li vozite svoj, ili auto iznajmljen kod rent a car agencije, neke stvari treba izbegavati. Jer osim što možete dovesti kako svoj, tako i živote drugih u opasnost, može se desiti i da vas to dodatno košta. Naročito ako je u pitanju automobil iznajmljen kod neke od rent a car agencija, a ni Unirent nije izuzetak. Osiguranje ne pokriva greške izazvane vašom nepažnjom i neodgovornim ponašanjem, o čemu možete pročitati u uslovima najma. Da vam se ne bi desilo da vas to dodatno košta, savetujemo da pročitate sledeće savete.

#1. Vožnja sa slušalicama na ušima

Možda volite da slušate muziku dok se vozite javnim prevozom ili dok šetate, što je sasvim u redu. Ali dok vozite, korišćenje slušalica može da bude izuzetno opasno. Jer, dok vam iz slušalica gruva omiljena muzika, ne možete da čujete ništa drugo oko sebe, pa tako ni ostale vozače koji vam trube, pokušavajući da vas upozore na nešto, kao ni policijsku patrolu koja vam preko razglasa govori da stanete i parkirate se sa strane. A verujte nam, ne biste želeli da vam se to dogodi.

#2. Hrana za volanom

Ako vam neko u toku vožnje doda žvaku ili bombonu, koju vam pritom i otpakuje, nije strašno. Ali, ako ste sami u vozilu, i pokušavate da odmotate sendvič ili bilo šta, pa vam još nešto od sastojaka ispadne u krilo, možete da zamislite šta sve može da se dogodi. Pokušaćete da pokupite to, skrenućete pogled ili se sagnuti i, daleko bilo, zakucati u auto ispred sebe. A osim toga, brza hrana je jaka i može vas učiniti pospanim, što takođe može biti opasno za volanom. Zato ipak napravite pauzu i pojedite svoj obrok na bezbednom mestu.

#3. Noge na komandnoj tabli

Ovaj savet se odnosi na suvozača. Mnogi od njih vole da sede sa nogama podignutim na komandnu tablu, naročito na dugim putovanjima. Ovo može biti izuzetno opasno i verovatno ne mogu ni da zamisle šta bi se dogodilo da dođe do sudara dok oni uživaju sa podignutim nogama. U slučaju bilo kakve opasnosti, može se aktivirati vazdušni jastuk, koji bi u tom slučaju mogao da im povredi kukove, jer ako bi im naglo gurnuo noge u vis, možete da zamislite šta bi se desilo. A takve stvari dešavaju se iznenada i niko za njih nije spreman. Setite se toga kada vi, ili neko pored vas, pokuša to da uradi.

#4. Posezanje za nečim što vam je ispalo

Bilo da je u pitanju posezanje za nečim što vam je ispalo ili za nečim što vam je predaleko, dok to radite, moraćete da sklonite pogled sa puta, kao i ruke, što može dovesti do skretanja sa puta. Ako možete, bolje zaustavite vozilo negde na trenutak, dohvatite to što vam treba, pa nastavite put.

#5. Šminkanje za volanom

Život je sve brži i imamo sve manje vremena za sebe, tako da mnoge žene koriste vreme koje provedu vozeći se na posao, da se usput i našminkaju. Nažalost, tako mogu dovesti svoje zdravlje, ali i život u opasnost. Stavljanje maskare u toku vožnje može dovesti do povrede oka, a isto tako, konstantno gledanje u ogledalo može biti recept za rasejanost. A to se, obično, ne završi dobro. Zato, drage dame, radije ustanite koji minut ranije, pa iz kuće izađite kompletno našminkane i sređene.

#6. Obraćanje prevelike pažnje na bilborde

Bilbordi su dizajnirani tako da vam privuku pažnju, ali vas isto tako mogu zaokupiti malo previše, tako da kad prođete pored njega, nastavite da gledate, i skrenete pogled s puta. Zbog toga su najopasniji oni koji emituju video reklame. O da, ima ih mnogo zanimljivih, ali se trudite da ih gledate isključivo dok stojite na semaforu, a da skrenete pogled onog momenta kad ponovo krenete.

#7. Pevanje za volanom

„Ko peva – zlo ne misli“, slažemo se, ali muzika je isuviše moćna. Kada dok vozite čujete neku od omiljenih pesama, može se desiti da vam to odvuče pažnju. Naročito ako se trudite da otpevate svoju omiljenu pesmu što tačnije, pa zbog koncentracije na pevanje zažmurite i izgubite koncentraciju za vožnju. Zato se u automobilu ne preporučuje slušanje omiljene muzike, pošto može dovesti do ozbiljnih posledica.

#8. Igranje sa kućnim ljubimcima

Iako je vaš kućni ljubimac navikao na putovanja i uglavnom je ugodno i dobro društvo, morate biti svesni da je on ipak životanja i da je pomalo nepredvidiv. Pokušajte da ga naučite da bude miran u toku vožnje i nabavite mu odgovarajuću opremu za vožnju, jer je to definitivno najsigurniji način i za vas i za njega. Nemojte ga držati na krilu, jer može da se desi da vas ogrebe po licu, povuče za ruku ili nešto slično, što vas može omesti u vožnji, pa tako dovesti do nesreće.

#9. Korišćenje mobilnog telefona

Ovo je danas jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća, zato ga treba izbegavati. Nije važno da li kucate poruke ili pričate telefonom, imate li opremu ili ne, telefon vas može omesti, što može da ima kobne posledice, jer usporava vašu reakciju čak i onda kada na vreme vidite opasnost. Zato izbegavajte bilo kakvu upotrebu telefona tokom vožnje.

#10. Spavanje tokom vožnje

Ne, ne mislimo da vi spavate dok vozite, ovo se odnosi na one koji putuju sa vama, jer teško je odupreti se ako neko sve vreme spava pored vas, naročito ako sedi na mestu suvozača. Znate onu situaciju kad neko u vašem prisustvu zeva, pa zbog toga i vi počnete da zevate. Kažu da je to onaj najčistiji oblik empatije, koji čak i beba oseća. Ako mama zevne, zevnuće i beba. Isto tako, ako neko pored vas spava, dok se vi koncentrišete na vožnju, to i vas može učiniti pospanim, što nimalo nije naivno i može imati nesagledive posledice. Ustanovite to pravilo, da na dužim putovanjima nema spavanja tokom vožnje, jer može biti opasno. Ovo ne smeta svim vozačima, ali velikoj većini da. Zato se trudite da zabavljate jedno drugo, da ne biste zaspali.

I to bi, otprilike, bilo to…

Mnoga od ovih pravila se svakodnevno krše, što dovodi do mnogo nepotrebnih saobraćajnih nesreća u kojima, nažalost, svakodnevno gine mnogo ljudi. Trudite se da izbegavate opasnosti, bez obzira da li vozite svoj, ili auto iznajmljen kod rent a car agencije, kao što je Unirent. U našem velikom voznom parku, sasvim sigurno ćete pronaći automobil po svojoj meri, a naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

I još nešto. Ako ste se setili još nečega što bi moglo da se nađe na ovoj listi, podelite to sa nama u komentarima. Hvala unapred i srećan put!

 


Komentari ()

Miki
Miki
Link

Ne radim nista od ovih stvari, osim koriscenje mobilnog telefona tokom voznje...ali veoma sam oprezan i koristim samo kada je zaista vazno. Pritom stavim slusalice, tako da su mi ruke slobodne. Koristan tekst!
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Bol u leđima, posebno u donjem delu, uobičajena je pojava za većinu nas kada je u pitanju duža vožnja automobila. To je neprijatnost koju mnogi vozači jednostvno trpe, trudeći se da ne razmišljaju o potencijalnim posledicama po zdravlje. Ali, dobra vest je da postoje jednostavne tehnike koje svi možemo da koristimo kako bismo ga izbegli. Uz ovih nekoliko saveta, bol u leđima ćete znatno ublažiti, a možda i sasvim izbeći jer ponekad smo sami krivi za njegovu pojavu.


Pročitajte više

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Vožnja automobila u zimskim uslovima je naravno potpuno drugačija od vožnje u ostalim godišnjim dobima, zato ona često predstavlja problem mnogim vozačima, a pogotovo onim manje iskusnim. Najveći broj saobraćajnih nesreći, prema podacima MUP-a Srbije, dešava se baš u zimskom periodu, a najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nesreća su: neprilagođena ili nepropisna brzina, psihofizičko stanje vozača, neispravnost vozila i puta, neustupanje prava prolaza, nepropisne radnje u saobraćaju. Zbog toga morate biti izuzetno pažljivi tokom vožnje, a vaša koncentracija mora da bude podjednako dobra kao i opšte stanje vašeg vozila.


Pročitajte više

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

Kupovina novog automobila je ozbiljna i komplikovana avantura. Investicija, barem za naše prilike nije mala, a proizvođača, klasa i modela vozila ima mnogo. Svako od nas ima svoje potrebe i želje, budžeti kupaca uglavnom su ograničeni i izabor pravog auta iz tako ogromne ponude upošte nije lak. Pri kupovini vozila najvažnije je da znate šta vam treba, kako ne biste završiti sa automobilom koji ste preskupo platili a koji vam se ne sviđa i ne odgovara vašem životnom stilu i potrebama.


Pročitajte više