RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…

Dakle, zašto vaš automobil sa uključenom klimom troši više goriva?

Sistem klima uređaja u vozilima koristi kompresor povezan sa remenom motora da bi funkcionisao. Ovo troši energiju, a samim tim i gorivo. A troši približno 0.2 do 1 litra goriva na svakih 100 km. Očigledno, troši više ili manje u zavisnosti od spoljašnje temperature i intenziteta na kojem koristite klima uređaj.

Znači, mašina mora da hladi vazduh unutar vašeg automobila, a što više stepeni treba da se spusti, to će više goriva potrošiti. Sa današnjim rastućim cenama goriva, ova količina se vremenom sabira, uzrokujući da morate češće da dolivate gorivo nego što biste inače morali, posebno u toplijim klimatskim uslovima. Ako imate električno vozilo, ne morate da brinete o potrošnji goriva, ali morate da brinete o autonomiji vozila jer će se ona s vremenom smanjivati.

A da li se i za zagrevanje vašeg automobila troši više goriva?

Iako mnogi ljudi to ne znaju, uključivanje grejanja ne povećava potrošnju goriva u automobilu. Toplota se dobija od energije koju stvara sam motor, tako da je dovoljno da on radi, da bi se obezbedila toplota. Zbog toga, kada uključite grejanje, potrebno je samo nekoliko minuta da osetite njegove efekte.

Međutim, netačno je reći da je potrošnja jednaka nuli. Ventilator koji omogućava prolazak toplote unutar automobila koristi električnu energiju iz akumulatora. A da bi se akumulator napunio, koristi se i malo goriva, ali vrlo malo. Znači, zimi vozila koriste toplotu iz motora za zagrevanje vazduha u kabini.

Ali, ako koristite podešavanje za odmagljivanje, sistem za klimatizaciju može se automatski uključiti kako bi se sprečilo zamagljivanje prozora. Proizvođači razvijaju efikasnije tehnologije klima uređaja kao što su električni sistemi, kako bi njihova vozila trošila manje goriva.

Klima uređaj vs. otvoreni prozori

Fotografija: https://unsplash.com/photos/person-sitting-in-the-driver-seat-uSdtHAt7E1Q

Iako vaša klima povećava potrošnju goriva, vožnja sa otvorenim prozorima takođe može dovesti do smanjenja efikasnosti goriva. Kada su vaši prozori spušteni, vetar ulazi u vozilo. Ovo stvara otpornu silu koja otežava pokretanje automobila, što takođe dovodi do povećane potrošnje goriva. I, verovatno ćete trošiti manje goriva kada je klima uređaj uključen.

Dakle, šta je ekonomičnije – otvaranje prozora ili korišćenje klima uređaja? Istraživanja sugerišu da odluku treba da bazirate na brzini kojom se krećete. Na primer:

# Kada putujete brzinom manjom od 60 km/h – u ovom slučaju, ekonomičnije je otvoriti prozore. To je zato što korišćenje klima uređaja pri ovoj niskoj brzini motora stvara dodatni zahtev, pa je otvaranje prozora bolja opcija.

# Kada putujete brzinom većom od 60 km/h – u ovom slučaju, ekonomičnije je koristiti klima uređaj. Ovo je zato što otpor od otvaranja prozora ima veći uticaj pri visokim brzinama, pa je korisnije koristiti klima uređaj.

5 jednostavnih saveta kako da vam auto ostane hladan, a troši manje goriva

Sa rastućim cenama goriva i troškovima održavanja vozila, potencijal za uštedu od smanjenja upotrebe klima uređaja je značajan, ne samo za vaš novčanik, već i za životnu sredinu. Evo nekoliko saveta koje možete koristiti da biste smanjili potrošnju:

# Isključite klimu - Odlučite da li vam je zaista potrebna klima za hlađenje, jer ima i drugih načina da se rashladite. A ako jeste, podesite termostat na prijatnu, a ne hladnu temperaturu. Na taj način nećete preopterećivati klima uređaj i trošiti više goriva.

# Dozvolite protok vazduha - Koristite ventilaciju tokom vožnje autoputem, a ako vozite brzinom manjom od 60 km/h (recimo po gradu), možete spustiti prozore i otvoriti krovni prozor. Proizvođači ulažu mnogo vremena i novca u dizajn i aerodinamiku sa razlogom. Ako vozite brzinom većom od 60 km/h, spuštanje prozora će stvoriti otpor koji će trošiti više goriva nego što bi trošila samo klima.

# Koristite funkciju recirkulacije – Ova opcija koristi manje energije jer hladi samo vazduh koji je već u vašem vozilu, a ne unosi topliji spoljašnji vazduh koji treba rashladiti.

# Parkirajte se u hladu - Vašem vozilu će trebati manje hlađenja od klima uređaja ako je bilo parkirano u hladu. Ako ne možete da pronađete senovito mesto, koristite senila za prozore da smanjite toplotu dok je vozilo parkirano. Takođe, nemojte koristiti klima uređaj odmah nakon pokretanja motora. Umesto toga, otvorite prozore prvih nekoliko minuta i dozvolite da vruć vazduh izađe.

# Isključite klimu nakon odmagljivanja - U novijim vozilima, podešavanje za odmagljivanje automatski koristi sistem klima uređaja kako bi se sprečilo zamagljivanje prozora. Nakon što se prozori očiste, isključite klima uređaj i podesite grejanje.

I za kraj…

Fotografija: https://unsplash.com/photos/man-standing-beside-white-suv-near-concrete-road-under-blue-sky-at-daytime-JtP_Dqtz6D8

Ako želite da koristite klima uređaj, uvek ćete trošiti dodatno gorivo, ali bar možete da preduzmete potrebne korake da smanjite potrošnju goriva dok vaše vozilo ostaje hladno. Vaše odluke u vezi sa klima uređajem treba da se zasnivaju na trenutnom osećaju, kao i na vašoj sigurnosti i komforu.

Možda trošite više goriva, ali ćete takođe voziti u sigurnijem okruženju, posebno ako vozite prijatelje i porodicu. Treba uzeti u obzir svoju trenutnu situaciju kada donosite odluke o tome šta treba ili ne treba da radite sa svojim automobilom.

Pogledajte vremensku prognozu, razmislite o brzinama kojima se krećete i odlučite kako ćete voziti na osnovu toga. Sredina dana će biti toplija od ranih jutara i večeri, pa ćete moći i da uštedite malo goriva, a da vam i dalje bude sasvim prijatno. Mislite o tome kada planirate putovanja.

Srećan put i ugodnu vožnju želi vam rent a car Unirent!

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/a-man-pumping-gas-into-his-car-at-a-gas-station-f4UbPVbJcjw


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više

Kada treba zameniti svećice?

Kada treba zameniti svećice?

Za pravilan rad motora i za efikasnu potrošnju goriva stanje svećica je veoma bitno. Kada se približe kraju svog životnog veka njihove performanse naglo opadaju i na duži rok mogu da oštete i sam motor. Ako se primeti neki od simptoma lošeg rada svećica, one treba da se zamene čak i u slučaju kada nije dostignuta preporučena kilometraža.


Pročitajte više