RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako ostati bezbedan prilikom putovanja

Kako ostati bezbedan prilikom putovanja

 

Putovanja su zabavna, ali i izazovna. Jedna od najvažnijih stvari na koju vozači i putnici moraju da vode računa je njihova sigurnost i bezbednost.

Uopšte nije prijatno biti opljačkan ili da vam se vozilo pokvari usred neke nedođije. Nije lako pronaći pouzdan autoservis na nepoznatom području gde ne poznajete nikoga.

U nastavku vam donosimo nekoliko saveta kako ostati bezbedan na putovanjima..

 

Provera vozila

Osnovna preventivna mera - pre nego što krenete na put proverite stanje svog vozila. Najbolje je da ga odvezete u servis kod pouzdanog majstora da on utvrdi da li je ono sposobno za dugu vožnju.

Ali neke stvari možete da proverite i sami:

 • provera nivoa motornog ulja – ukoliko nema dovoljno ulja, pokretni delovi u motoru i ostalim sistemima neće pravilno da se podmazuju što može da dovode do težeg kvara
 • stanje kočnica – nađite prazan perking, zaletite se i naglo zakočite. Ako vaš automobil ne zakoči na vreme ili izgubi pravac, posetite majstora. I to što pre
 • stanje brisača i tečnosti za čišćenje šoferšajbne - ako putujete zimi u tečnost sipajte malo antifriza
 • očistite motor i poslušajte ga kako zvuči. Ako primetite čudne zvuke, ne krećite na put dok ga ne pregleda majstor
 • proverite da li imate rezervnu gumu
 • proverite alat, pumpu za gume, rezervne sijalice, prvu pomoć
 • imajte u vozilu kablove za punjenje akumulatora
 • ponesite i ćebe, baterijsku lampu, namirnice, vodu, itd

 

Ukoliko iznajmljujete vozilo, ove provere neće biti potrebne. O stanju vozila brine rent a car agencija.

 

Saveti o bezbednoj vožnji

 • Ne koristite telefon dok vozite – nemojte razgovarati, slati poruke, slikati i snimati kako vozite, ne igrajte igrice
 • Ne podešavajte navigaciju u toku vožnje. Uradite to pre nego što počnete da vozite ili zamolite nekog od putnika da to uradi umesto vas
 • Ne tražite radio stanice dok vozite - savremena vozila imaju radio kontrole na volanu, ali ipak pazite da gledate na put
 • Dok vozite nemojte da jedete i pijete. Ako ogladnite bolje da stanete negde kako bi nešto pojeli i popili.
 • Nemojte da vozite pod dejstvom alkohola i psihotropnih supstanci
 • Tokom dužih vožnji pravite pauze. Što duže vozite, teže ćete se fokusirati. Napravite pauzu posle nekoliko sati kako biste proteglili noge, otišli u toalet, popili kafu, itd. Pauza treba da traje najmanje 15 minuta.
 • Podelite vožnju sa drugom osobom. Tako ćete jedni drugima da date pauzu i pomognete da vožnja ne postane dosadna i monotona, a vi umorni i pospani
 • Uverite se da imate dovoljno goriva da stignete do benzinske pumpe. Na autoputevima gustina pumpi je relativno velika, tako da nema velike opasnosti da ostanete bez goriva, ali na sporednim i manje prometnim putevima taj rizik je znatno veći. Kada nivo goriva padne ispod jedne trećine, već treba da razmišljate gde će da ga dopunite. Ako čekate da zasvetli lampica za rezervu, može da bude prekasno
 • Vozite u skladu sa vremenskim uslovima – ako pada jaka kiša usporite ili stanite, ako pada sneg, stavite zimsku opremu, kada je sunce jako koristite naočare za sunce
 • Vežite pojas - pojas treba da vežu svi potnici, ne samo vozač i suvozač. Sa vezanim pojasom osećaćete se bezbednije i opuštenije. On će vas najbolje zaštititi od povreda ako se desi saobraćajna nesreća.
 • Koristite sedišta za decu - ako putujete sa malom decom obavezno koristite specijalna sedišta za njih. Veličina sedišta treba da bude prikladna uzrastu, težini i visini deteta. Premala ili prevelika sedišta nisu ni udobna ni bezbedna. Bebe treba da koriste auto sedišta koja su okrenuta unazad, tako njihov vrat. Vodite računa da ga pravilno postavite, proverite uputstvo ili pogledajte YouTube video. Nemojte da dozvolite da se deca slobodno kreću i igraju po vozilu i da vas ometaju u vožnji.

bezbednsot na putu

Kako se zaštititi od pljačke

Na putu može da bude opasno. Nisu svi ljudi dobronamerni, neko će hteti da opljačka putnika namernika. U produžetku nevodimo nekoliko saveta kako da izbegnete da budete opljačkani.

 

Sakrijte pare i vredne stvari

Ne čuvajte sve pare i platežne kartice na jednom mestu. Rasporedite ih u više torbica i novčanika, i držite te torbe na odvojenim mestima u kolima. U slučaju da deo novca bude ukraden, još uvek ćete imati za hranu, gorivo ili hotel. Razdvojite gotovinu i kartice.

Pobrinite se da vredne stvari sakrijete tako da se ne vide. Stavite ih u torbicu, ispod sedišta, ispod pokrivača, u fioci za rukavice, gepeku, nikako na sedištu ili na instrument tabli. Vodite računa da vas lopovi možda posmatraju i vide gde ćete da ih sakrijete.

 

Zapišite važne telefonske brojeve

Može da se desi da izgubite mobilni telefon ili da vam bude ukraden. Zato, pre nego što krenete na put zapišite važnije brojeve: policije, rent a car agencije u kojoj ste iznajmlili vozilo, AMSS-a ili neke šlep službe, benzinskih pumpi pored kojih prolazite, vaše banke u slučaju da vam ukradu platežne kartice.

Zapišite i brojeve rođaka ili prijatelja koji mogu da vam pomognu ukoliko vam se nešto desi, ako ste u inostranstvu imajte broj ambasade ili konzulata.

 

Zaključajte vozilo

Veliki broj vlasnika zaboravlja da zaključa svoje vozilo ili smatra da to nije potrebno.

Vozilo treba da se zaključa čak i kada ga napuštate na kratko. U veoma opasnim krajevima preporučuje se da ga zaključate čak i ako ste u njemu.

 

Parkirajte na sigurnom

Tražite siguran parking, koji je osvetljen, pokriven sigurnosnim kamerama i ima čuvare. Ovi parkinzi naplaćuju parkiranje, ali bolje to nego da vam ukradu auto.

Izbegavajte parkiranje pored puta i na gradskim ulicama. Ne samo da mogu da vas opljačkaju nego može i da vas udari drugo vozilo. Obavezno se zaključajte ako spavate u vozilu.

 

Šta da radite ako vas opljačkaju?

Ako se desi i pored svih preduzetih preventivnih radnji, da vas opljačkaju, ne paničite, ostanite smireni i pokušajte da smanjite štetu.

 • najvažnije je da ne pokušavate da zaustavite kriminalce - situacija bi mogla da se još više pogorša i da dođete u veću opasnost
 • odmah pozovite policiju
 • pozovite banku kako bi vam blokirali ukradene kreditne kartice
 • ako ste se prethodno osigurali, obratite se osiguravajućem društvu
 • ako ste ostali bez dokumenata, pozovite nekog da vam donese druge, ili se vratite kući ako niste odmakli daleko. Ako ste u inostranstvu, obratite se ambasadi

 

 

Želimo vam srećan put i nadamo se da vam ovi saveti nikad neće zatrebati!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više